Hlavní obsah
Finance

Carnival Cruise Lines: Koupit, prodat nebo držet?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Největší světový provozovatel výletních lodí se v roce 2023 obchoduje o 126 % výše. Možná ještě není pozdě naskočit na palubu.

Článek

Akcie největšího světového provozovatele výletních lodí se letos více než zdvojnásobily. Poslední vyjádření důvěry přišlo v úterý, kdy analytik společnosti Argus John Staszak zvýšil hodnocení akcií Carnival z „držet“ na „koupit“.

Společnost Carnival v roce 2023 vzrostla o 126 %, což je „bon voyage“ pro všechny, kteří na začátku roku nakoupili v odvětví výletních plaveb. Vzhledem k tomu, že plavby jsou nyní opět v plném proudu, nezdá se, že by investoři šli s předpovědí, že v roce 2023 bude obchod vzkvétat. Kam se posuneme dál? Je už pozdě na nákup společnosti Carnival? Je čas na prodej? Podívejme se, jaké exotické přístavy si pro akcie může trh připravit v následujících měsících.

Vzhledem k tomu, že společnost Carnival je spokojena s vyššími výdaji na marketing, je krátkodobý výhled na solidní rezervace a rostoucí tržby pozitivní. Staszak se také domnívá, že lepší likvidita společnosti Carnival usnadní splácení dluhu, což je velký problém, protože dlouhodobý dluh společnosti Carnival se od doby, kdy pandemie na dlouhou dobu zastavila provoz, více než ztrojnásobil na téměř 32 miliard USD.

Dlouho očekávaný návrat k ziskovosti - máme za sebou 14 po sobě jdoucích čtvrtletí s červeným inkoustem - také sníží pravděpodobnost, že společnost Carnival využije akciový trh k získání finančních prostředků vydáním dalších akcií. Od konce fiskálního roku 2019 vzrostl počet akcií společnosti Carnival v oběhu o 84 %. Letošní prudký růst akcií může Carnival při současných cenách lákat k tisku dalších akcií, ale k zajištění přežití to již není nutné.

Poslední zpráva společnosti Carnival - před několika týdny zveřejnila výsledky za druhé fiskální čtvrtletí, které se týkalo tří měsíců končících v květnu - byla zpočátku trhem přijata špatně. V den zveřejnění zprávy na konci června akcie poklesly o 8 %, ale od té doby vzrostly o 25 %.

Zpráva byla navzdory počátečnímu vývoji cen pozitivní. Jednalo se o třetí po sobě jdoucí zlepšení hospodářského výsledku poté, co společnost Carnival po většinu období po pandemii zaostávala. Návrat k ziskovosti během současného čtvrtletí je nyní prakticky jistý. Staszak rovněž zdůrazňuje, že společnost Carnival využila počáteční útlum během krize COVID-19 k zefektivnění své flotily.

Krátkodobé vyhlídky společnosti Carnival nebyly nikdy tak dobré jako nyní. Rezervace na budoucí plavby provedené během druhého fiskálního čtvrtletí dosáhly nového rekordu a 7,2 miliardy dolarů, které společnost drží ve vkladech zákazníků na nadcházející plavby, rovněž překonalo předchozí rekord o 1,2 miliardy dolarů.

Zdůvodnit ocenění akcií v této růžové atmosféře je trochu složitější. Hodnota podniku prudce vzrostla vzhledem ke kombinaci rostoucí ceny akcií, počtu akcií a čistého dluhu. Lze také namítnout, že na obzoru jsou geopolitické a globální ekonomické obavy. Pokud jde o společnost Carnival a akcie výletních lodí obecně, musíte se přesto postavit na stranu býků. Největší obavou, která vycházela z pandemie, bylo, že se cestující nevrátí po všech těch titulcích o virových epidemiích na lodích v prvních dnech krize. Cestující se vrátili a jsou ochotni zaplatit vyšší cenu. Investoři by pravděpodobně měli udělat totéž.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz