Hlavní obsah
Finance

Cava: Investoři jsou ohromeni růstovým potenciálem tohoto řetězce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Tento řetězec rychlého občerstvení zaznamenává velký zájem investorů již na počátku své existence.

Článek

Vzhledem k tomu, že indexy S&P 500 a Nasdaq Composite stále nedosáhly svých maximálních hodnot, byl trh s primárními veřejnými nabídkami akcií v roce 2022 a v průběhu roku 2023 poměrně klidný. To se však nedávno změnilo, když 15. června vstoupila na burzu společnost Cava Group (CAVA). Její akcie po prvním dni obchodování uzavřely o více než 100 % výše, což je jasným znamením apetitu investorů.

I když by růst mohl být značný, vlastnictví nově zveřejněných společností je riskantní. Je to proto, že je toho ještě mnoho, co je třeba prokázat, než investoři do těchto podniků vloží svůj těžce vydělaný kapitál. Měli byste přesto koupit tuto novou horkou akcii restaurace, která vstoupila na burzu?

Pozadí společnosti Cava

Pro ty, kteří společnost neznají, Cava je řetězec rychlých restaurací, který se specializuje na středomořské pokrmy podle vlastního výběru. Zaznamenala impozantní růst a v roce 2016 vykázala tržby ve výši 45 milionů dolarů, které se v roce 2022 vyšplhaly na 564 milionů dolarů. V polovině dubna bylo v provozu 263 provozoven, především v oblasti východního pobřeží USA.

Průměrná provozovna Cava měří přibližně 2 500 metrů čtverečních a v prvním čtvrtletí roku 2023 dosáhla ročního obratu 2,5 milionu dolarů. Růst tržeb ve stejné prodejně byl v posledních několika letech trvale vyšší než 10 % ročně. Kromě kamenných prodejen prodává společnost Cava své oblíbené potravinářské výrobky, jako jsou dipy a salátové dresinky, v obchodech s potravinami po celé zemi.

Působivé je, že ačkoli je společnost Cava jako taková ztrátová, jejím restauracím se zřejmě daří docela dobře. Provozní marže na úrovni restaurací, což je klíčový ukazatel v tomto odvětví, který se odvíjí od režijních nákladů společnosti, činila v prvním čtvrtletí 25,4 %, zatímco v předchozím roce to bylo 17,5 %.

Vedení v čele se spoluzakladatelem a generálním ředitelem Brettem Schulmanem věří, že společnost Cava může během příštích deseti let zhruba zečtyřnásobit počet svých prodejen na více než 1 000. To by byl obrovský růst, pokud by se stal skutečností. A je to v rozporu s problémy, s nimiž se restaurační sektor v posledních letech potýká, zejména v důsledku negativních dopadů pandemie.

Investory rozhodně přitahuje růstový potenciál společnosti Cava, což jasně dokazuje počáteční výkonnost jejích akcií.

Pohled na superhvězdu rychlého občerstvení

Když se objeví nějaká nová akcie restaurace, myslím, že je moudré podívat se na jednu z nejúspěšnějších společností v této oblasti a získat cenné informace. Mluvím o Chipotle Mexican Grill.

Řetězec Tex-Mex, který je tím, jak by měl každý investor doufat, že budou vypadat výnosy z jeho podílů v restauracích, vstoupil na burzu v roce 2006. Již rok předtím, v roce 2005, generoval kladný čistý zisk celé společnosti, a to i při mnohem nižších ročních tržbách na prodejnu než Cava. Čistá ztráta společnosti Cava se sice v prvním čtvrtletí oproti prvnímu čtvrtletí roku 2022 snížila, ale dokud se neobjeví konzistentní zisky, měli by být investoři skeptičtí.

Investoři by navíc měli svá očekávání od společnosti Cava mírnit, protože má před sebou ještě dlouhou cestu. Rozšíření počtu prodejen na čtyřnásobek do roku 2032 je sice dobrý obrázek pro marketingové prezentace, ale k tomuto bodu vede spousta nejistoty.

Podle analýzy časopisu Chef's Pencil je čínská kuchyně nejoblíbenější etnickou kuchyní v Americe a hned za ní je mexická. Tato zjištění nejsou až tak překvapivá.

Na druhou stranu řecká kuchyně, která do jisté míry souvisí s jídelníčkem Cava, se v žebříčku umístila na osmém místě (z deseti). Mnoho spotřebitelů může jíst mexické jídlo několikrát týdně, ale nejsem si jistý, zda do stejné kategorie patří i středomořské jídlo. To by mohlo omezit skutečný dlouhodobý potenciál společnosti Cava.

Akcionáři jistě doufají, že se Cava stane dalším Chipotlem, ale zda se z ní stane úspěšná restaurace, ukáže až čas. Prozatím však vyčkávám stranou, než nakoupím akcie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz