Hlavní obsah
Finance

Chcete mít desítky let pasivní příjem? 2 akcie, které vám v tom pomůžou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Možná se obáváte, že akcie ropy míří na smetiště dějin, ale to se pravděpodobně nestane příliš rychle.

Článek

Pokud hledáte dividendové akcie, které se vám budou dobře vyplácet po celá desetiletí, nevyhýbejte se energetickému sektoru. Ano, svět se posouvá směrem k čistším alternativám. Neočekává se však, že by ropa a zemní plyn v dohledné době zmizely.

To znamená, že investoři mohou i nadále pobírat dividendy z této důležité součásti světové energetiky. Dvě atraktivní, i když velmi odlišné možnosti představují společnosti ExxonMobil (XOM) a Devon Energy (DVN).

Velké a nudné

Pokud jde o energetický sektor, nenajdete mnoho větších společností, než je Exxon a jeho obrovská tržní hodnota 440 miliard dolarů. Její podnikání zahrnuje celou oblast energetiky, od těžby ropy a zemního plynu až po jejich rafinaci. To zajišťuje přirozenou rovnováhu v rámci vysoce cyklického odvětví, protože navazující operace (rafinerie) mají tendenci těžit z nízkých cen ropy, které poškozují těžební činnost (vrty). Je tu však ještě něco dalšího.

Společnost Exxon se dlouhodobě zaměřuje na podporu svého podnikání pomocí solidní rozvahy. To umožňuje vedení společnosti zadlužit se během nevyhnutelných poklesů v odvětví, aby mohlo pokračovat v investicích do podnikání a podporovat dividendy. Pro zdůraznění uveďme, že poměr dluhu k vlastnímu kapitálu společnosti se v roce 2019 pohyboval kolem 0,2, což je pro každou společnost přiměřená úroveň.

Když v roce 2020 klesly ceny energií díky hospodářským uzávěrám, které byly použity ke zpomalení šíření koronaviru, poměr dluhu k vlastnímu kapitálu se zhruba zdvojnásobil. Když se v roce 2022 trhy s energiemi zotavily, společnost dluh splatila, čímž se poměr dluhu k vlastnímu kapitálu vrátil na hodnotu 0,2. Dividenda přežila období, které lze označit za velmi obtížné pro celý svět, natož pro ropné společnosti.

To je v podstatě návod, který společnosti Exxon umožnil každoročně zvyšovat dividendu po čtyři desetiletí. Navíc vzhledem ke své velikosti a rozsahu bude v pravý čas pravděpodobně agresivněji směřovat k čisté energii. Do té doby však bude spokojeně uspokojovat stále obrovskou světovou poptávku po ropě a zemním plynu a akcionáři budou nadále inkasovat šeky, které jim vyplácí.

Jiný přístup

Společnost Exxon vybudovala svůj podnik speciálně pro pravidelné vyplácení dividend. Pro některé investory by však mohl být zajímavý jiný přístup - a tím je variabilní dividenda společnosti Devon Energy. Společnost, která se zaměřuje na těžbu na pevnině v USA, vyplácí investorům mírnou pravidelnou dividendu, která je v příznivých obdobích navýšena o dividendu vázanou na finanční výsledky společnosti. Dividenda má tedy spodní hranici, ale bude stoupat a klesat spolu s cenami energií.

Proč by to investor mohl chtít? V podstatě jde o to, že dividendy, které inkasujete, porostou ve stejnou dobu, kdy roste cena důležité energetické komodity. To může mimo jiné pomoci kompenzovat zásah z rostoucích cen benzinu a topného oleje. Budete se muset smířit s tím, že dividenda bude občas snížena, ale pokud se s tím dokážete smířit, může být variabilní dividendová politika společnosti Devon Energy skutečně účinným nástrojem pro tvorbu rozpočtu.

Čtvrtletní dividenda začínala v roce 2020 na 0,11 USD na akcii, ve třetím čtvrtletí roku 2022 vzrostla na nejvyšší hodnotu 1,55 USD na akcii a od prvního čtvrtletí roku 2023 činí 0,89 USD na akcii. To je divoká jízda za velmi krátkou dobu, která zdůrazňuje, že to není dividendová akcie pro každého. Je však důležité si uvědomit, že v tomto období došlo ke skokovému nárůstu inflace a že rychle rostoucí výplata dividend by nabídla pozoruhodnou kompenzaci.

Variabilní politika stojí za zvážení i z jiného pohledu. V průběhu času sice bude stoupat a klesat, ale díky tomu by měla být platba odolnější, protože bude nižší, když bude energetický sektor na dně. I když to samo o sobě není pro dividendové investory zrovna výhra, naznačuje to, že s dividendou můžete počítat v dlouhodobém horizontu.

Pro investory, kteří potřebují konzistentní dividendy, je Exxon jasným vítězem této dvojice. A vzhledem k její velikosti a rozsahu není důvod se domnívat, že se společnost v určitém okamžiku, kdy to bude dávat finanční smysl, nepřeorientuje na čistší alternativy.

Společnost Devon Energy je spíše přímým hráčem na trhu s energiemi a jejich cenami, ale pro investory, kteří se chtějí pojistit proti reálným nákladům na energie (například benzin a topný olej), může být její politika variabilních dividend velmi vhodná.

Dividendový výnos společnosti Exxon dnes činí 3,3 %, zatímco výnos společnosti Devon dosahuje 10 %, i když je třeba brát tento údaj s rezervou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz