Hlavní obsah
Finance

Coca-Cola je dobrá investice, ale pro většinu investorů nemusí být tou nejlepší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Překvapivá statistika, která by vás mohla přimět dvakrát se zamyslet nad nákupem akcií společnosti Coca-Cola.

Článek

Coca-Cola (KO) je oblíbenou akcií Warrena Buffetta, která má vynikající výsledky v oblasti růstu dividend a celkové ziskovosti. Společnost vyrábějící nealkoholické nápoje má široký dosah, protože její produkty jsou známé po celém světě a její logo je ikonické.

Navzdory všem těmto pozitivům se však v průběhu let nejednalo o skvělou investici, což dokládá jedna zarážející statistika.

Pouze ve třech z posledních 10 let překonala společnost Coke index S&P 500.

Pro investory může být překvapivé, že navzdory tak silnému podnikání nebyla Coca-Cola v uplynulém desetiletí dobrou investicí. Za posledních deset let akcie společnosti Coca-Cola překonaly index S&P pouze v letech, kdy byly výnosy indexu záporné. To naznačuje, že zatímco akcie Coca-Coly mohou být dobrou defenzivní akcií ve špatných časech (možná proto, že se k nim investoři hrnou kvůli bezpečnosti), z dlouhodobého hlediska, kdy se trhům daří, se nemusí vyplatit.

I po započtení dividendy byl index S&P 500 lepší

Jednou z výhod vlastnictví akcií společnosti Coca-Cola je, že vyplácí dobrou dividendu, která v současné době dosahuje výnosu přibližně 2,9 %. A je to také dividendový král, který má za sebou 61 let zvyšování výplat v řadě.

To znamená, že čím déle si akcie ponecháte, tím vyšší dividendový příjem budete od tohoto giganta v oblasti nealkoholických nápojů pravděpodobně dostávat. Přestože se výplatní poměr akcií pohybuje kolem 80 %, vzhledem k dobrým finančním výsledkům společnosti je zde stále prostor pro další zvyšování dividend v budoucnu.

I když však započtete působivou dividendu společnosti Coca-Cola, vaše zisky by byly v uplynulém desetiletí stále mnohem lepší, kdybyste šli s indexem.

Bude rok 2023 pro akcie společnosti Coca-Cola příznivý?

V roce 2023 zatím akcie Coca-Coly klesly o 3 % a jejich výkonnost je nižší než výkonnost indexu S&P, který vzrostl o 9 %. Důvodem, proč jsou akcie Coca-Coly v letošním roce dobré, je to, že se jedná o bezpečnou hru pro případ, že by inflace nadále představovala problém a že by nakonec došlo k recesi, která by mohla ochromit růstové akcie.

Podnikání společnosti Coca-Cola je v těchto náročných ekonomických podmínkách odolné - za první tři měsíce roku 2023 společnost vykázala tržby ve výši 11 miliard dolarů a její horní linie meziročně vzrostla o 5 %, a to i přesto, že společnost zvýšila cenu svých výrobků. Objem jednotkových balení přesto vzrostl o 3 %.

Investice do tohoto podniku je relativně bezpečná, protože kromě stálé poptávky se lze spolehnout na vysokou ziskovou marži společnosti Coca-Cola.

Letošní rok by mohl být vhodným rokem pro vlastnictví akcií Coca-Coly, pokud se trhy budou potýkat s problémy, protože investoři mají tendenci přecházet k těmto akciím blue-chip z důvodu bezpečnosti.

Z dlouhodobého hlediska to však nemusí být ideální místo pro investování, protože existují jiné růstové akcie, které mohou mít větší potenciál. Pokud však patříte mezi investory, kteří se vyhýbají riziku, chcete mít bezpečně uloženou hotovost a jste ochotni obětovat některé výnosy výměnou za stabilitu, může být Coca-Cola dobrou volbou pro vaše portfolio.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz