Hlavní obsah
Finance

Coupang: tato přední platforma pro elektronické obchodování má velký potenciál růstu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost Coupang provozuje v Jižní Koreji elektronický obchod podobný Amazonu

Článek

Mnoho investorů zbohatlo na akciích společnosti Amazon (AMZN). Tento gigant v oblasti elektronického obchodu a cloud computingu je nyní jednou z největších společností na světě s tržní kapitalizací 1,45 bilionu dolarů. Za posledních 10 let vzrostly akcie více než 30× a od vstupu na burzu koncem 90. let vzrostly 1000×, což těm, kteří nakoupili a drželi dlouhodobě, zajistilo životní výnosy.

Investoři pravděpodobně udělají dobře, když si své akcie Amazonu ponechají, ale vzhledem k zákonu velkých čísel bude téměř nemožné, aby akcie příštích 25 let pokračovaly ve stejném růstu jako posledních 25 let. Ale co další Amazon? Existuje jiná inovativní akcie elektronického obchodu, kterou by investoři mohli koupit, třeba s menší tržní kapitalizací v zemi, kde Amazon nepůsobí?

Ve skutečnosti existuje a v roce 2021 byla právě zveřejněna. Jmenuje se Coupang (CPNG).

Co je Coupang?

Společnost Coupang byla založena v roce 2010 a lze ji výstižně označit za jihokorejský Amazon. Společnost agresivně vybudovala svou platformu elektronického obchodu v Koreji se zaměřením na vlastní interní doručovací služby a sklady, aby získala náskok před konkurencí. Díky tomu může společnost nabízet u naprosté většiny svých položek doručení ještě týž den a dopoledne (to znamená do 7 hodin ráno následujícího dne). Stejně jako Amazon má pro své zákazníky předplacený balíček, který nazývá Rocket WOW. K poslední aktualizaci vedení společnosti bylo 11 milionů předplatitelů služby Rocket WOW, což je více než 20 % jihokorejské populace.

Díky této vynikající hodnotové nabídce společnost Coupang neustále zvyšuje svůj podíl na trhu jihokorejského maloobchodu a nyní je vedoucím tržištěm elektronického obchodu v zemi. Za 12 měsíců končících v březnu společnost dosáhla tržeb ve výši 21,3 miliardy dolarů, což je o 77 % více než v roce 2021, a to i přes výrazné měnové překážky v podobě oslabení jihokorejského wonu vůči americkému dolaru. Když se hodnota amerického dolaru vůči wonu zvýší, způsobí to, že růst tržeb společnosti Coupang v amerických dolarech je při zachování všech ostatních podmínek nižší. Pro představu, v prvním čtvrtletí vzrostly příjmy společnosti Coupang v amerických dolarech meziročně o 13 %, ale v místní měně o 20 %.

Lepší marže než Amazon

Coupang má výhodu oproti provozovatelům e-shopů, jako je Amazon, kteří podnikají ve velkých zemích, jako jsou Spojené státy a Kanada: Jižní Korea je geograficky malá země. To znamená kratší dobu jízdy a hustší skladové uzly, což vede k lepší ekonomice jednotek a lepším výsledkům pro nakupující.

Například v 1. čtvrtletí letošního roku dosáhl segment obchodování s produkty společnosti Coupang - který nezahrnuje některé další nabídky v oblasti doručování potravin a finančních technologií - 5% upravené marže. Amazonu trvalo mnohem více let a stovky miliard v tržbách z elektronického obchodování, než dosáhl těchto čísel zisku, a to přesto, že Coupang stále intenzivně reinvestuje do rozvoje své činnosti.

Společnost Coupang se domnívá, že v dlouhodobém horizontu může dosáhnout více než 10% upravené ziskové marže. Vedení společnosti si také myslí, že jen na domácím trhu je obrovská tržní příležitost, neboť se očekává, že jihokorejský maloobchodní sektor dosáhne v roce 2026 obratu 547 miliard dolarů. Klouzavé tržby společnosti Coupang tvoří pouze 3,8 % těchto předpokládaných tržeb v odvětví, což znamená, že společnost má dlouhou dráhu růstu, pokud dokáže nadále získávat podíl na trhu.

Jsou akcie levné?

Coupang je obtížné ocenit. Na jedné straně se akcie zdají být drahé, pokud se podíváme na jejich klouzavý zisk. S čistým ziskem za posledních 12 měsíců ve výši 208 milionů dolarů se akcie obchodují s poměrem ceny k zisku (P/E) vyšším než 150 ve srovnání s tržní kapitalizací ve výši 32 miliard dolarů. To je mnohem dražší než průměr indexu S&P 500, který činí 26.

Pokud však přimhouříte oči a vezmete si k srdci pokyny vedení, čísla ukazují zcela jiný obrázek. Za předpokladu, že se společnosti Coupang podaří v příštích pěti letech zdvojnásobit tržby a dosáhnout 10% upravené marže, bude mít společnost za pět let roční zisk 4,26 miliardy dolarů. To by jí na základě současné tržní kapitalizace dávalo upravené P/E ve výši pouhých 7,5 a naznačuje, že pokud se tyto odhady naplní, investoři ocení tyto akcie na mnohem vyšší cenu.

Ačkoli může být riskantní držet akcie, jejichž podnikání probíhá na mezinárodní úrovni a obchodují se s vysokým P/E, Coupang vypadá jako společnost s potenciálem multi-bagger. Myslím, že investoři udělají dobře, když si koupí akcie této jihokorejské technologické společnosti a budou je držet dlouhodobě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz