Hlavní obsah
Finance

Dividendový výnos společnosti Pfizer je nyní 5 %

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Pochopení současného stavu společnosti Pfizer.

Článek

Navzdory výraznému poklesu předpokládaných příjmů znamená silná finanční pozice společnosti Pfizer Inc (PFE), že její dividenda zůstává bezpečná, což pro investory představuje atraktivní vyhlídku. Pro ty, kteří si nejsou vědomi síly dividendových akcií s vysokým výnosem, uveďme následující: 5% výnos z investice ve výši 20 000 USD může generovat roční dividendový příjem ve výši 1 000 USD. Tato finanční strategie může významně přispět k rozšíření investičního portfolia. Společnost Pfizer, přední zdravotnická firma, v současné době nabízí investorům výnos přesahující 5 %.

V uplynulém roce se však nálada investorů vůči společnosti Pfizer změnila na poněkud medvědí, což vedlo ke zvýšení výnosu. Komplexní prozkoumání těchto změn a posouzení současné nákupní hodnoty společnosti Pfizer je ústředním bodem následující diskuse.

Společnost Pfizer nedávno revidovala své finanční odhady směrem dolů, což mezi investory vyvolalo zklamání. Podle aktualizovaných prognóz zveřejněných 13. října společnost předpokládá, že její roční tržby se budou pohybovat mezi 58 a 61 miliardami USD, což je pokles oproti předchozím očekáváním, která se pohybovala mezi 67 a 70 miliardami USD. Tato dramatická úprava, představující celkové snížení o 9 miliard dolarů na obou koncích původního odhadu, vyvolala značné obavy.

Společnost chmurný výhled přičítá nižší než očekávané poptávce po své vakcíně COVID-19 a souvisejících farmaceutických produktech. Takto neočekávaně slabý zájem naznačuje, že se nemusí naplnit předpokládaná míra proočkovanosti společnosti Pfizer pro tento rok – 24 %.

V reakci na zhoršující se situaci hodlá společnost Pfizer snížit provozní náklady přibližně o 3,5 miliardy dolarů, což je strategie, která zahrnuje nevyhnutelné propouštění. Toto opatření naznačuje, že společnost nyní očekává, že snížená poptávka po jejích nabídkách souvisejících s vakcínou COVID-19 bude do budoucna představovat spíše standard než dočasnou odchylku.

Po rekordních tržbách ve výši 100 miliard USD v roce 2022, které byly z velké části způsobeny jejími produkty COVID-19, investoři společnosti Pfizer předpokládali výrazný pokles tržeb. V důsledku toho, že aktualizovaný výhled potvrdil pokles až o 42 % v tomto roce, klesly akcie společnosti Pfizer o téměř 40 %. Dividenda, kterou společnost nabízí, nadále činí čtvrtletně 0,41 USD, což nyní přináší výnos kolem 5,2 %. Tato sazba je atraktivní zejména ve srovnání s výnosem pouhých 1,6 %, který nabízí index S&P 500.

I přes snížení ceny akcií na úroveň z doby vrcholu pandemie v roce 2020 si společnost Pfizer udržuje výplatní poměr ve výši přibližně 43 %. Tato pozice naznačuje, že i přes pravděpodobný pokles zisku by měla stále disponovat dostatečnými rezervami pro výplatu dividend. To se však může ukázat jako náročné, neboť v loňském roce společnost Pfizer vyplatila na dividendách 9,1 miliardy USD, zatímco zaznamenala volný peněžní tok ve výši pouze 10,7 miliardy USD. I když zde existuje manévrovací prostor, může se stát omezujícím z hlediska rezervy.

Společnost Pfizer se v současné době nachází v přechodném období a v rámci svého ambiciózního plánu vytvořit do roku 2030 nové příjmy ve výši 25 miliard USD provádí značné investice do různých oblastí podnikání s cílem podpořit růstový potenciál. Tato strategie pomáhá kompenzovat klesající příjmy z produktů COVID-19 i z léčivých přípravků, kterým končí doba exkluzivity.

Investice do společnosti, která prochází zásadní transformací a rekonfigurací svých obchodních aktivit, s sebou samozřejmě nese určitá rizika. Přestože současná situace nepředstavuje pro společnost Pfizer jasnou investiční volbu, není v žádném případě neaktivní. Naopak je i nadále odhodlána aktivně investovat do budoucnosti společnosti a zajistit dlouhodobý růst.

S ohledem na rezervu ve výplatním poměru je pravděpodobné, že nejhorším scénářem pro investory společnosti Pfizer by v blízké budoucnosti mohlo být zastavení růstu její dividendy. Nicméně kombinace vysokého výnosu a obchodního modelu orientovaného na agresivní expanzi představuje potenciálně lukrativní kontrariánskou investiční příležitost k získání i držení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz