Hlavní obsah
Finance

Dokáže Nvidia naplnit svá vysoká očekávání?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Výrobce čipů bude muset bezchybně fungovat, aby ospravedlnil své ocenění.

Článek

Mezi investory, kteří chtějí získat podíl na zlaté horečce umělé inteligence (AI), je společnost Nvidia (NVDA) na prvním místě v seznamu téměř všech. Tento výrobce grafických procesorů (GPU) nabízí nejvýkonnější produkty ve své nice a tyto čipy jsou důležitým vybavením v dodavatelském řetězci umělé inteligence.

S tímto názorem souhlasím, ale také vím, že akcie Nvidie jsou nyní oceněny naprosto dokonale.

Lze tedy Nvidii bezpečně koupit, nebo je cena příliš vysoká na to, aby se platila za společnost, která již byla prohlášena za vítěze?

Společnost Nvidia má zásadní technologii pro šíření umělé inteligence

Hlavními produkty společnosti Nvidia jsou grafické procesory. Tyto specializované čipy se historicky používaly k zajištění výpočetního výkonu potřebného k tvorbě grafiky pro videohry, ale jejich využití se rozšířilo i na další náročné výpočetní úlohy, jako jsou inženýrské simulace, těžba kryptoměn, zpracování datových center a nyní i trénování modelů umělé inteligence.

V čele seznamu nejvýkonnějších grafických procesorů Nvidia je model H100, který se hojně využívá v datových centrech a je obzvláště silný při trénování velkých jazykových modelů. Kromě toho má společnost i další produkty pro trénování videa, obrázků a doporučovacích modelů na bázi umělé inteligence.

Když provozovatelé datových center nakupují tyto grafické procesory, nekupují jich jen pár a tím to hasne - nakupují je po tisících. Například společnost Amazon Web Services buduje nový cluster, který může připojit až 20 000 grafických procesorů H100. I když tyto GPU nejsou k dispozici pro veřejný nákup, odhaduje se, že tyto čipy stojí kolem 36 000 dolarů.

Pokud se všichni předhánějí ve vytváření vlastních datových center, aby vytvořili produkt s umělou inteligencí, je docela snadné pochopit, že Nvidia ve 2. čtvrtletí dosáhla 64% růstu tržeb. To pomohlo poslat akcie Nvidie den po oznámení výsledků za první čtvrtletí o téměř 25 % nahoru, ale má to také svou cenu.

Akcie společnosti Nvidia jsou oceněny na dosud nevídané úrovni

Ještě před zveřejněním zprávy za 1. čtvrtletí zažívaly akcie společnosti Nvidia fantastický rok, kdy vzrostly o 109 %. Díky posílení, které přišlo po silných pokynech, akcie nyní vzrostly o více než 160 %. To je na společnost její velikosti obzvlášť velký posun: Nvidia nyní klepe na dveře tržní kapitalizace ve výši 1 bilionu dolarů.

Aby však investoři mohli akcie koupit, musí akceptovat poměrně drahé ocenění

Společnost Nvidia se obchoduje na 37násobku tržeb a nikdy nebyla tak vysoce oceněna jako nyní. Není to však nejlepší metrika pro ocenění akcií, protože bere v úvahu tržby za 12 měsíců, i když už víme, že příští rok bude pro její podnikání mnohem lepší.

Analytici Wall Street očekávají, že příjmy společnosti Nvidia vzrostou o 59 % ve fiskálním roce 2024 (který končí v lednu 2024) a o dalších 28 % ve fiskálním roce 2025. Pokud by se tyto prognózy potvrdily, znamenalo by to pro společnost ve fiskálním roce 2025 tržby ve výši přibližně 54,6 miliardy USD. To by dnes akcie Nvidie ocenilo na 17,5násobek jejich tržeb ve fiskálním roce 2025.

Nvidia je však vyspělá společnost, takže je třeba vzít v úvahu i její ukazatele zisku. Pokud bychom spekulovali o poměru ceny a zisku společnosti Nvidia ve fiskálním roce 2025 na základě její historicky nejlepší ziskové marže ve výši 38 %, znamenalo by to, že poměr činí 46 %. To je vysoké ocenění pro jakoukoli společnost, natož pro společnost, která ho může dosáhnout pouze v případě, že zdvojnásobí své tržby. A tak nízké by bylo pouze v případě, že by od této chvíle nedošlo k žádnému zhodnocení ceny akcií.

Vzhledem k tomu, že investoři dávají trhu dva roky volného růstu jen proto, aby dosáhli drahého, ale rozumnějšího ocenění, musím nyní akcie Nvidie vynechat. Ačkoli společnost bude nepochybně těžit z obecného růstu trendu umělé inteligence, nejsem si jistý, zda je přínos v poměru rizika a odměny. Z tohoto důvodu si myslím, že poohlédnout se po jiných akciích zaměřených na AI je moudrý krok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz