Hlavní obsah
Finance

Fed pozastavuje zvyšování sazeb: Co to pro vás znamená?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Po deseti po sobě jdoucích zvýšeních sazeb si Fed dává od zvyšování své základní úrokové sazby pauzu

Článek

Když se 13. a 14. června sešli představitelé Federálního rezervního systému, aby rozhodli o měnové politice, nebylo jasné, zda centrální banka konečně přibrzdí zvyšování úrokových sazeb. Fed na posledních deseti po sobě jdoucích zasedáních zvýšil úrokové sazby ve snaze ochladit inflaci. A vzhledem k tomu, že inflace je stále historicky vysoká, nebylo by šokující dozvědět se o dalším zvýšení sazeb.

Dne 14. června však centrální banka potvrdila, že zvyšování úrokových sazeb bude prozatím pozastaveno. A to je pro spotřebitele dobrá zpráva hned v několika ohledech.

Tolik potřebná úleva

Index spotřebitelských cen, který měří změny cen spotřebního zboží, se v květnu meziročně zvýšil o 4 %. To je zlepšení oproti předchozím údajům, ale zároveň to není zcela na 2% úrovni inflace, kterou Fed dlouhodobě spíše preferuje.

Protože však bylo dosaženo značného pokroku při snižování úrovně inflace, Fed může ponechat úrokové sazby beze změny a k dalšímu zvýšení sazeb nepřistoupit. A to může znamenat úlevu pro spotřebitele.

V posledním roce se v souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb ze strany Fedu stále více prodražuje půjčování peněz, ať už jde o půjčku na auto, osobní půjčku nebo úvěr na bydlení. Zvýšení sazeb Fedu ovlivnilo také úrokové sazby kreditních karet, což představuje další zátěž pro dlužníky se zůstatky, které se zoufale snaží splatit. Pozastavení zvyšování úrokových sazeb dává spotřebitelům trochu oddechu.

Mohla by být pauza ve zvyšování sazeb klíčem k zabránění recesi?

Finanční odborníci již několik měsíců varují Američany, aby zvýšili zůstatky na svých spořicích účtech a připravili se na možnou recesi. Dokonce i samotný Fed uvedl, že recese v roce 2023 může být ve hře - i když naštěstí centrální banka očekává, že bude mírná.

Hlavním důvodem, proč se objevilo tolik obav souvisejících s recesí, je skutečnost, že zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu má potenciál vyvolat výrazný pokles spotřebitelských výdajů. Pokud budou mít Američané dost toho, že musí utrácet tolik peněz, aby si mohli půjčit, pravděpodobně začnou do ekonomiky pumpovat méně peněz a více je ukládat do svých úspor, což by mohlo vést k období všeobecného útlumu a úbytku pracovních míst.

Nicméně nyní, když Fed pozastavuje zvyšování sazeb, to může motivovat spotřebitele k tomu, aby nadále utráceli nebo aby ve velké míře neomezovali své výdaje. A to by mohlo být vstupenkou k vyhnutí se krátkodobé recesi a bolestem, které by s ní mohly přijít.

Celkově lze říci, že Fed se zvyšováním úrokových sazeb nutně neskončil. Prozatím se však rozhodl ponechat situaci beze změny. Vzhledem k tomu, že se tak stalo poprvé od března 2022, je to krok, za který by spotřebitelé měli být vděční. Zda však pomůže USA vyhnout se krátkodobé recesi, se teprve ukáže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz