Hlavní obsah
Finance

Investice do revoluce umělé inteligence ChatGPT: Kde začít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Nenechte si ujít investici do další éry umělé inteligence. Nejlepší jména nemusí být ta, která si myslíte.

Článek

Umělá inteligence (AI) je v současné době v kurzu. O botovi ChatGPT společnosti OpenAI se mluví jako o novém nástroji, protože lidé ze všech oblastí života zjišťují, co tento nový nástroj umí a neumí.

Lidé automatického chatbota považují za dostatečně zábavného a užitečného na to, aby představoval hrozbu pro různé dlouhodobě zavedené podniky. Především stále slyším, že služby s umělou inteligencí, jako je ChatGPT, by mohly učinit webové vyhledávání zastaralým. Společnost Microsoft (MSFT) již tento nástroj integruje do své vyhledávací služby Bing ve snaze vyzvat dominantní platformu Google společnosti Alphabet (GOOG) (GOOGL).

Ukázalo se ovšem, že Google za nepříliš uzavřenými dveřmi pracuje na něčem srovnatelném s ChatGPT. Brzy uvidíme, jak se služba Google Bard vyrovná službě ChatGPT, V tomto oznámení generální ředitel společnosti Google Sundar Pichai také prohlásil, že mnoho takzvaných generativních aplikací umělé inteligence je založeno na myšlenkách z výzkumné práce, kterou společnost Google zveřejnila v roce 2017.

Microsoft a Google tedy stojí proti sobě v rozvíjejícím se odvětví umělé inteligence, ale to zdaleka není vše. Mnoho dalších technologických titánů má vlastní systémy AI, včetně několika generativních služeb AI ve stylu ChatGPT a Bard. Začíná to vypadat, že si nemůžete říkat technologická společnost, pokud neděláte něco zajímavého s AI.

Zde je několik technologických gigantů s jedinečným přístupem k umělé inteligenci. Jejich jména se vám při hledání investic do AI možná hned nevybaví, ale možná by měla.

IBM

Určitě jste už slyšeli o platformě umělé inteligence společnosti International Business Machines (IBM). Její šachový počítač Deep Blue byl prvním strojem, který v roce 1997 porazil lidského mistra světa na klasických 64 polích. Od té doby společnost nikdy neopustila své snahy o umělou inteligenci.

Umělá inteligence je dnes základním kamenem obchodního modelu IBM.

Ve finančních dokumentech společnosti se objevují odkazy na „strategii IBM v oblasti hybridního cloudu a umělé inteligence“. IBM již řadu let poskytuje řešení AI pro velké podniky pod značkou Watson. Vedení společnosti je nadšeno zejména z dlouhodobých vyhlídek velkých jazykových modelů pro AI - přesně takového typu umělé inteligence, jakou využívá ChatGPT.

„Pro podniky může být nasazení umělé inteligence náročné, protože trénink každého modelu vyžaduje čas,“ uvedl generální ředitel Arvind Krishna v lednovém hovoru k výsledkům za čtvrté čtvrtletí. „Ale díky použití velkých jazykových modelů mohou nyní firmy vytvářet více modelů s využitím stejného souboru dat. To znamená, že podniky mohou nasadit AI se zlomkem času a zdrojů. Proto investujeme do velkých jazykových, základních modelů pro naše klienty, a tyto schopnosti jsme včlenili do celého našeho portfolia AI.“

Později v téže výzvě Krishna poznamenal, že se očekává, že systémy umělé inteligence přidají do roku 2030 globální ekonomickou hodnotu ve výši 16 bilionů dolarů. Jeho společnost bude k tomuto gigantickému toku příjmů přistupovat z pohledu podnikových nástrojů. Jak již bylo řečeno, některé z těchto nástrojů mohou vypadat a působit podobně jako ChatGPT.

„Pokud můžeme pomoci důchodcům získat jejich důchod prostřednictvím interakce s chatbotem s umělou inteligencí poháněným systémem Watson, je to případ podnikového využití, kde se všechny tyto technologie hodí,“ řekl Krishna.

IBM tedy možná nespustí službu zaměřenou na spotřebitele, jako je ChatGPT, ale podobné nástroje již integruje do svých podnikových nabídek. Pro společnost je to již budoucnost.

NVIDIA

Grafické procesory (GPU) společnosti Nvidia (NVDA) byly původně určeny k provozování trojrozměrných her a dalších graficky bohatých počítačových programů, ale tyto procesory našly nové využití při zpracování velkých objemů dat. Ukázalo se, že matematika používaná k vytváření realistické počítačové grafiky je skvělá i v mnoha dalších typech intenzivního počítání.

Umělá inteligence je jednou z těchto pomocných příležitostí, jak využít výkon grafických procesorů Nvidia. Například grafický procesor A100 byl vytvořen pro analýzu dat v hyperscale. Tento čip nabízí nejlepší výkon na trhu pro trénování velkých jazykových modelů a dalších systémů strojového učení.

Po těchto čipech byla loni na podzim velká poptávka, protože cloudové výpočetní platformy rozšířily své služby zpracování umělé inteligence.

„Všichni jsme připraveni pomoci poskytovatelům cloudových služeb postavit superpočítače,“ řekl generální ředitel Jensen Huang v listopadovém hovoru k výsledkům za třetí čtvrtletí. „Je zázrak dodat jeden superpočítač každé tři roky. je neslýchané dodat superpočítače každému poskytovateli cloudových služeb za čtvrt roku.“

To bylo ještě předtím, než se objevil průlomový projekt ChatGPT. Dovedu si představit, jaká bude v roce 2023 poptávka po nejnovějších a nejlepších grafických procesorech Nvidia pro zpracování umělé inteligence.

Společnosti IBM a Nvidia se intenzivně zapojují do žhavého trendu umělé inteligence. Jsou v tom vlastně už léta - jen čekají, až je ostatní doženou. Pokud tedy chcete investovat do další éry AI, inspirováni nadšením ChatGPT, mohli byste začít tím, že se na tyto technologické giganty podíváte blíže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz