Hlavní obsah
Finance

IPO Alert: Brzy budete moci investovat po boku miliardáře Billa Ackmana

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Obrázek vytvořený AI

Zakladatel Pershing Square spouští zbrusu nový investiční fond

Článek

Vysoce uznávaný miliardář Bill Ackman nedávno odhalil své plány na založení nového veřejně obchodovatelného uzavřeného investičního fondu s názvem Pershing Square USA. V rámci roadshow před vstupem na burzu, která má přilákat zájem investorů, má být tento fond kótován na newyorské burze cenných papírů pod symbolem PSUS. V regulačních dokumentech byla stanovena cena pro IPO fondu na 50 USD za akcii, přičemž minimální požadavek na nákup je stanoven na 100 akcií nebo 5 000 USD počáteční investice.

Oproti původním spekulacím není Pershing Square USA IPO zavedeného hedgeového fondu Pershing Square, který je všeobecně známý svými podíly v korporacích, jako jsou Alphabet a Chipotle. Místo toho je Pershing Square USA zcela jedinečným investičním nástrojem a uzavřeným fondem. Je pozoruhodné, že Pershing Square Holdings, který již disponuje aktivy ve výši 15 miliard dolarů ve správě, je kótován na několika zámořských burzách.

Pershing Square USA nebude mít zpočátku žádná aktiva kromě skromné hotovosti vyhrazené na pokrytí nákladů investičního bankovnictví spojených s IPO. Stejně jako u většiny aktivně spravovaných podílových fondů a ETF byl stanoven 2% roční poplatek za správu. To je výrazně méně než obvyklý poplatek za výkonnost, který si k poplatkům za správu účtuje většina hedgeových fondů, což pro některé investory znamená atraktivnější investici. Další zvýšení atraktivity fondů spočívá v tom, že tento poplatek bude prominut po dobu prvních 12 měsíců po IPO. Fond bude v podstatě fungovat jako veřejně obchodovatelný hedgeový fond, který nabízí nižší poplatky a rychlejší přístup ke kapitálu a zároveň je přístupný investorům všech úrovní.

Investiční strategie fondu Pershing Square USA odráží Ackmanovy zkušenosti jednoho z nejuznávanějších investorů na světě. Mateřský fond, hedgeový fond Pershing Square, dosáhl od svého založení v roce 2004 působivého celkového výnosu 2 116 % (přibližně 16,5 % ročně), a to i přes to, že využívá strmou strukturu poplatků hedgeového fondu. V přepočtu s plánovaným 2% poplatkem za správu by tento výnos mohl potenciálně přesáhnout 3 500 % (19,4 % anualizovaně).

Podle osvědčených investičních zásad společnosti Pershing Square se fond zaměří na společnosti, které vykazují předvídatelnou tvorbu volných peněžních toků, silné rozvahy, vysokou tržní kapitalizaci, atraktivní ocenění, vysoké překážky vstupu na trh, vynikající management a nízkou závislost na kapitálových trzích. Jak bylo uvedeno v prezentaci IPO Roadshow, Ackman a jeho tým se snaží identifikovat investice, které slibují značné násobky nákladové základny s omezeným rizikem poklesu.

Ackman má v úmyslu vytvořit koncentrované portfolio obsahující 12 až 15 veřejně obchodovaných akcií s velkou kapitalizací, což odráží současnou strategii společnosti Pershing Square. Ackman věří, že tento přístup nabízí konkurenční výhody, včetně možnosti ovlivňovat změny v cílových společnostech, podobně jako aktivistický investor.

Pershing Square do nového fondu vkládá 500 milionů dolarů vlastního kapitálu s minimální dobou držení deset let, čímž dává najevo svou silnou důvěru v tuto iniciativu. Zisky budou převedeny na investory, čímž se vyhnou zdanění na úrovni podniků.

Přesné načasování IPO Pershing Square USA zůstává nejasné, nicméně zahájení roadshow před IPO naznačuje, že by k němu mohlo dojít do konce července. Velikost IPO také ještě nebyla stanovena. Prospekty fondu uvádějí příklady založené na počáteční nabídce ve výši 10 miliard USD, ale v závislosti na zájmu investorů by se fond mohl potenciálně stát největším uzavřeným fondem, který byl kdy ve Spojených státech spuštěn.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz