Hlavní obsah
Finance

Jak bezpečný je nyní akciový trh? Co říká historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Měli byste nyní pokračovat v investování? Nebo ještě chvíli počkat?

Článek

Uplynulý rok nebyl pro většinu lidí jednoduchý, a pokud máte peníze investované na akciovém trhu, pravděpodobně jste sledovali, jak se vaše portfolio do určité míry propadá.

Může být lákavé přestat investovat, dokud se trh nestabilizuje, zejména když se recese jeví jako pravděpodobnější. Je to ale opravdu správný krok? Nebo je bezpečné investovat dál? Historie říká následující.

Další volatilita by mohla přijít

Nikdo s jistotou neví, jaká bude budoucnost akciového trhu, ale stále více odborníků sází na recesi.

Ve Spojených státech sice nadále přibývá pracovních míst a míra nezaměstnanosti zůstává nízká, ale inflace je stále vysoká. Federální rezervní systém v posledních několika měsících již několikrát zvýšil úrokové sazby ve snaze inflaci omezit, ale zatím se nezdá, že by to mělo dostatečně silný účinek.

Pokud inflace v nadcházejících měsících výrazně nezpomalí, mohl by Fed přistoupit k agresivnějšímu zvyšování sazeb - což by mohlo vyvolat recesi. Ačkoli akciový trh a ekonomika jsou oddělené subjekty, ceny akcií by mohly ještě více klesnout, pokud bychom čelili prudkému hospodářskému poklesu.

Co to znamená pro vaše investice?

Budoucnost trhu může být nejistá, ale pro dlouhodobé investory máme skvělou zprávu: Tato volatilita by neměla ovlivnit vaše cíle.

Krátkodobé vzestupy a pády jsou těžko snesitelné. Dlouhodobé výsledky trhu, pokud jde o zotavení z poklesů, jsou však bezchybné. Pokud zůstanete investovat dlouhodobě, je ve skutečnosti těžší na trhu ztratit peníze než vydělat.

Analytická společnost Crestmont Research zkoumala klouzavé dvacetileté celkové výnosy indexu S&P 500 od roku 1900 a zjistila, že ve všech zkoumaných letech (od roku 1919 do roku 2022) byly celkové výnosy kladné.

To znamená, že pokud byste kdykoli po roce 1900 investovali do indexového fondu S&P 500 a jednoduše tuto investici drželi 20 let, bez ohledu na volatilitu v tomto období, dosáhli byste kladných výnosů.

I v posledních dvou desetiletích se trh potýkal s mimořádně silnými propady - od splasknutí bubliny dot-com přes velkou recesi až po krach v počátečních fázích pandemie COVID-19.

Navzdory všem těmto propadům (včetně toho současného) však index S&P 500 od roku 2000 stále vzrostl o více než 166 %. Jinými slovy, pokud byste investovali do indexového fondu S&P 500 a jednoduše si své investice ponechali, do dnešního dne byste své peníze více než zdvojnásobili.

Jedno důležité upozornění

Z dlouhodobého hlediska je trh neuvěřitelně bezpečný. Stále je však na vás, abyste si vybrali správné investice. Pokud investujete do nebezpečných akcií, vaše portfolio nemusí přežít pokles - i když se trhu jako celku bude dařit.

Nejlepší akcie jsou ty od společností s pevnými základy podnikání, což zahrnuje vše od zdravých financí přes konkurenční výhodu v odvětví až po zkušený tým vedoucích pracovníků.

Čím je společnost silnější, tím je pravděpodobnější, že bude dlouhodobě úspěšná i přes krátkodobé výkyvy. A čím více takových akcií máte ve svém portfoliu, tím větší máte šanci překonat tento pokles - bez ohledu na to, co je na obzoru.

Pro investory to není snadné, ale situace se zlepší. I kdybychom někdy čelili recesi, investování na akciovém trhu zůstává jedním z nejefektivnějších (a nejbezpečnějších) způsobů, jak dlouhodobě budovat bohatství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz