Hlavní obsah
Finance

Jak bych dnes investoval 10 000 dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Toto portfolio by vám poskytlo kombinaci stability, dividend a růstu.

Článek

Pokud dnes můžete investovat 10 000 dolarů do akciového trhu, je to pro začátek skvělá částka, protože stačí na nákup dobré kombinace kvalitních akcií. A pokud bych tak měl učinit já, zaměřil bych se na kombinaci dividend, stability a dlouhodobého růstu.

Tři investice, které by mohly tuto rovnováhu zajistit, jsou Vanguard Value ETF (VTV), Verizon Communications (VZ) a Cresco Labs (CRLBF). Zde je uvedeno, kolik bych do každé z nich investoval.

Vanguard Value ETF: 7 000 USD

Dobrý burzovně obchodovaný fond (ETF) může investorům poskytnout pevný pilíř jejich portfolia na dlouhou dobu. Fond Vanguard Value ETF drží 340 akcií a s průměrným násobkem ceny k výnosům necelých 16 získávají investoři dobrou hodnotu, jak napovídá název fondu.

V portfoliu je také výborná diverzifikace - většinu tvoří finanční, zdravotnické a průmyslové společnosti, které tvoří něco málo přes 51 % všech podílů.

Investoři mají ve fondu přístup k mnoha špičkovým akciím, včetně Berkshire Hathaway, UnitedHealth Group a ExxonMobil. Fond se zaměřuje na velké hodnotové akcie, a proto je vhodné, aby tvořily největší část portfolia.

Vzhledem k tomu, že mnoho investorů se letos honí za horkými technologickými akciemi s vysokým oceněním, může vám Vanguard Value ETF poskytnout mnohem stabilnější místo pro většinu investice. Vyplácí také dividendu s výnosem 2,6 %.

Od začátku roku ETF vzrostl o 2,5 %, což je mnohem méně než růst indexu S&P 500, který činí téměř 19 %. Může se však jednat o vynikající ETF k držení, zejména pokud máte averzi k riziku nebo se obáváte krachu. V případě složitější ekonomiky by investoři mohli vyhledávat hodnotové akcie a Vanguard Value ETF jich drží mnoho.

Verizon Communications: 3 000 USD

Další skvělou volbou pro investory mohou být akcie s vysokým dividendovým výnosem, jako je Verizon. Její výnos 7,7 % je atraktivní a i při investici 3 000 USD můžete získat více než 230 USD ročně na dividendách. To není špatné, a to vše při držení jedné z nejlepších telekomunikačních akcií v zemi.

V poslední době se však telekomunikační společnosti dostaly pod tlak v souvislosti s nedávnou zprávou deníku The Wall Street Journal o olověných kabelech a o tom, že společnosti jako Verizon a AT&T budou muset vynaložit značné náklady na sanaci. Pro společnost Verizon to sice představuje riziko, ale je to závazek, který by mohl být sdílen nejen mezi celým odvětvím, ale potenciálně i s vládou. Proto se o společnost Verizon příliš neobávám, protože vyřešení této situace by mohlo trvat roky, a pokud dojde k nějakému vyrovnání, platby by mohly být rozloženy do několika dalších let.

Domnívám se, že investoři na tento vývoj reagují ostře, a proto je nyní Verizon dobrou kontrariánskou investicí. Jako přední telekomunikační společnost s vysokým výnosem a nízkým výplatním poměrem kolem 50 % je podceňovanou dividendovou akcií. Při ceně nižší než sedminásobek zisku investoři již do akcií Verizonu započítali mnoho medvědího.

Cresco Labs: 1 000 USD

Za předpokladu, že vám zbývá více než jen několik let investování, by mohlo být také dobré vyčlenit část portfolia na potenciální investici, která s sebou nese určité riziko, ale zároveň i velké zhodnocení. Právě sem se hodí společnost Cresco Labs.

Tento výrobce konopí je předním provozovatelem v USA, který může těžit z legalizace marihuany ve více státech - a z možnosti, že federální vláda zákaz marihuany zruší.

Akcie marihuanových společností jsou nyní na dně a Cresco Labs není výjimkou. Cena jejích akcií se za posledních 12 měsíců snížila o 44 %, protože investoři ztratili naději na federální legalizaci a konopné společnosti se v prostředí inflace snaží dosáhnout růstu.

Ale právě tento znepokojivý výhled činí z Cresca a dalších akcií na trhu s trávou atraktivnější nákupy. Jejich ocenění již není nadsazené a Cresco se obchoduje za nižší než účetní hodnotu. S tržní hodnotou kolem 530 milionů dolarů by nebylo těžké vidět cestu, jak by společnost mohla mít potenciálně hodnotu desetinásobnou.

Analytici společnosti Fortune Business Insights předpokládají, že celosvětový trh s konopím bude mít do roku 2030 hodnotu 444 miliard dolarů, což je téměř desetkrát více než v roce 2022. Cresco je vedoucí společností v tomto odvětví, a pokud se jí podaří růst stejným tempem jako celému odvětví, může se nakonec stát desetinásobkem.

Nenechte se mýlit: Cresco je nejrizikovější akcií na tomto seznamu. V loňském roce vykázala čistou ztrátu 215,1 milionu dolarů a tržby ve výši 842,7 milionu dolarů vzrostly pouze o 2,6 %; růst zůstává pro firmu problémem. Proto bych na tuto investici alokoval pouze 1 000 USD, což odráží riziko, které je s touto akcií spojeno.

Společnost Cresco Labs má značný potenciál, ale v nejhorším případě, kdyby akcie klesly na 0 USD, by tyto ztráty mohly pomoci vyrovnat další dvě zde uvedené investice. Řízením tohoto rizika lze vytvořit prostor pro tyto typy investic v každém portfoliu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz