Hlavní obsah
Finance

Jak může Tesla naprosto selhat, a přesto získat velké peníze pro investory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto od @tchompalov - Unsplash

Zde je jedno zajímavé zamyšlení o světě elektromobility, které by investoři měli vzít v úvahu (nejen) u společnosti Tesla, zejména v kontextu medvědího trhu.

Článek

Pokud jako investoři přemýšlíme o akciích společnosti Tesla (TSLA), máme tendenci si myslet, že vlastníme akcie té jediné možné společnosti, která nakonec ovládne celý automobilový průmysl.

Svým způsobem je to logické, protože Tesla přetvořila automobilový průmysl způsobem, jakým se to podařilo jen hrstce společností.

Ale tady je pravda: Tesla nemusí dominovat automobilovému průmyslu, aby byla pro investory obrovským vítězem. Ve skutečnosti může Tesla selhat v prodeji vozidel v běžných objemech, a přesto být obrovským vítězem pro její akcionáře. Jak by něco takového ale bylo vůbec možné?

Na maržích záleží

Jistě, bylo by hezké, kdyby vozidla Tesla překonávala prodeje běžných vozidel. Ale tato představa ignoruje skutečnost, že automobilka může dobře prodávat ve výklenku, a to s lukrativními maržemi, nad kterými se investorům sbíhají sliny.

Zde je srovnání, které mnoho investorů nebere v úvahu, ale měli by. Italská legenda jménem Ferrari (RACE) rozhodně neprodává vozidla v běžném objemu, takže u něj poptávka vždy převyšuje nabídku, což navyšuje ceny vozidel, exkluzivitu a v neposlední řadě pak samozřejmě marže.

Pravdou je, že Tesla má jako investice více společných znaků s výrobcem ultraluxusních automobilů Ferrari než s mainstreamovými detroitskými společnostmi, jako jsou Ford Motor Company (F) a General Motors (GM), a to díky svému výklenkovému postavení na celkovém automobilovém trhu a vyšším maržím, kterých mainstreamové automobily pravděpodobně nikdy nedosáhnou.

Tesla vlastní působivou image značky, vykazuje lukrativní marže, které již nyní převyšují to, o čem se mainstreamovým automobilkám může kdy zdát, a její bohatší cílovou skupinu spotřebitelů pravděpodobně méně ovlivňují hospodářské poklesy.

Dokonalá příležitost

Investoři se mohou podívat na současný medvědí trh spolu se 70% poklesem společnosti Tesla za poslední rok a mohou se podívat na současný pesimismus, kterému čelí automobilový průmysl, s rostoucími úrokovými sazbami a nejistou ekonomikou, a mohou se obávat budoucnosti.

Nebo mohou chytří investoři překousnout pesimismus a považovat to za příležitost k nákupu akcií automobilky, která může selhat v prodeji běžných vozů a přesto být lukrativní investicí.

Vezměme v úvahu, že tržby společnosti Tesla ve třetím čtvrtletí oproti předchozímu roku vyskočily o 56 % a zisk EBITDA o 68 %. Tesla také pokračuje v optimalizaci své výroby a prosazuje svůj rozsah, a to vše za situace, kdy je odvětví elektromobilů v příštích letech připraveno na boom.

Ostřílení investoři si totiž uvědomují, že historicky, když prodeje elektrických vozidel dosáhnou 5 % prodejů nových vozidel v dané zemi, rychle se zrychlují. Americký průmysl dosáhl tohoto bodu před rokem a nyní se očekává, že by se prodej elektromobilů mohl zvýšit na 25 % prodeje nových vozidel již v roce 2025.

Společnost Tesla může v nadcházejících letech nejen zvýšit svůj podíl na koláči elektromobilů, ale může jednoduše pokračovat v tom, co jí již jde dobře: prodávat vozidla, která se podobají spíše luxusním Ferrari než tradičním běžným vozům.

Divoká karta

To, co Tesla dokázala za posledních deset let, není nic jiného než působivé. Nezapomeňte, že historie je plná neúspěšných automobilek; ve skutečnosti existuje téměř 100 zkrachovalých automobilek, které začínaly na písmeno „A“. Nicméně navzdory tomu, že Tesla změnila pravidla hry pro elektromobily a má silnou značku, je možné, že polarizující generální ředitel Elon Musk může být pro investory divokou kartou.

Ať už ho milujete, nebo nenávidíte, není pochyb o tom, že Musk toho má při řízení svých několika firem a projektů na triku opravdu hodně. Některé investory mohou odradit jeho výstřelky nebo možnost, že se bude rozptylovat mimo jiné nákupem Twitteru nebo řízením SpaceX. Je možné, že Musk v současné době prostě dostává více zabrat, protože akcie mají za sebou těžký rok, konkurence v odvětví elektromobilů roste a celý automobilový průmysl čelí ekonomické nejistotě a rostoucím úrokovým sazbám.

Je také možné, že někteří investoři už toho mají prostě dost: „Jsem stoprocentně v Tesle, [protože] věřím Elonu Muskovi a Tesle. Ale on zabíjí [akcionáře] a Teslu. Kdybych to věděl, neinvestoval bych do Tesly.“ uvedl na Twitteru Leo KoGuan, třetí největší individuální akcionář společnosti Tesla. Je rozumné brát emotivní tweety s rezervou, ale i když má Tesla mnoho pozitivních stránek, Musk je divokou kartou, kterou je třeba při dlouhodobém investování zvážit.

Závod teprve začíná

Současný medvědí trh a pesimismus v automobilovém průmyslu by dlouhodobým investorům neměly vadit. Pouze dává bystrým investorům příležitost vlastnit akcie společnosti, jako je Tesla, která může doslova nedominovat objemem prodeje, a přesto být neuvěřitelně lukrativní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz