Hlavní obsah
Finance

Je akciový trh nyní bezpečný? Zde jsou rady Warrena Buffetta pro investování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Pokud hrozí recese, měli byste investovat již nyní?

Článek

Letošní rok nebyl pro investory jednoduchý a mnoho lidí se obává, že by mohla přijít recese. Aby bylo jasno, nikdo s jistotou neví, zda recese nastane, nebo ne. Ale hospodářské poklesy a propady na trzích jdou často ruku v ruce a existuje možnost, že ceny akcií budou muset dále klesat.

Pokud tomu tak je, je nyní akciový trh skutečně bezpečný? Nebo byste měli s investováním počkat? Legendární investor Warren Buffett v tom má jasno.

Jak bezpečný je akciový trh?

Když je trh nestabilní, může být nákup akcií nervy drásající. Pokud nyní investujete a ceny akcií klesnou, vaše portfolio může okamžitě ztratit hodnotu - což není zrovna povzbudivé.

Dlouhodobá výkonnost trhu je však mnohem důležitější než krátkodobé vzestupy a poklesy. A z historického hlediska má bezvadné výsledky v zotavování se z krachů a recesí.

V roce 2008, v době velké recese, napsal Warren Buffett článek pro The New York Times. V něm napsal:

Obavy týkající se dlouhodobé prosperity mnoha národních zvukových společností nemají smysl. Tyto podniky budou skutečně trpět výpadkem příjmů, jako tomu bylo vždy. Ale většina velkých společností bude za 5, 10 a 20 let dosahovat nových rekordů v ziscích.

Udržet si dlouhodobou perspektivu se v době hospodářského poklesu říká snáze, než dělá, ale situace se zlepší. Bez ohledu na to, co se stane v nadcházejících týdnech nebo měsících, je téměř jisté, že trh v dlouhodobém horizontu zaznamená kladné výnosy.

Měli byste investovat právě teď?

„Můj nákup se řídí jednoduchým pravidlem,“ pokračuje Buffett v článku pro Times. „Mějte strach, když jsou ostatní chamtiví, a buďte chamtiví, když se ostatní bojí.“

Právě teď, kdy ceny akcií stále klesají, je čas „být chamtivý“. Trh je v tuto chvíli v podstatě ve výprodeji a některé akcie mají nižší ceny než za poslední roky. Pokud jste čekali na cenově výhodnější okamžik k nákupu, mohla by to být vaše šance.

Například Amazon se oproti svému vrcholu propadl o více než 51 %. Naposledy zaznamenal podobný propad v roce 2008, kdy se v obavách z recese propadl zhruba o 60 %. Pro takto drahé akcie by právě nyní mohla být investiční příležitost, která se naskytne jednou za desetiletí.

„Špatné zprávy jsou zkrátka nejlepším přítelem investora,“ napsal Buffett. „Umožňují vám koupit kus americké budoucnosti za sníženou cenu.“

Nyní je nejen vhodná doba k nákupu kvalitních akcií se slevou, ale také vám může zajistit obrovské zisky, až se trh nevyhnutelně zotaví. Kdybyste například v roce 2008 investovali do společnosti Amazon, dosáhli byste jen během následujících tří let, kdy se trh zotavoval z velké recese, výnosu více než 600 %.

Samozřejmě nelze zaručit, že se takový růst dostaví. Akcie zdravých společností však mají mnohem větší pravděpodobnost, že se z recese zotaví, a pokud nyní investujete, budete mít dobrou pozici k tomu, abyste tohoto zotavení využili.

Není vždy snadné investovat, když trh klesá, a pokud právě teď cítíte určité obavy, je to normální. Poklesy však mohou být fantastickou příležitostí k vydělávání peněz, pokud nakoupíte kvalitní akcie a zůstanete investováni i v období zotavení trhu. Jak Buffett napsal v článku v Timesech.

Nedokážu předvídat krátkodobé pohyby na akciovém trhu. Je však pravděpodobné, že se trh posune výše, možná výrazně, mnohem dříve, než dojde k obratu sentimentu nebo ekonomiky. Pokud tedy počkáte, můžete slavit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz