Hlavní obsah
Finance

Je Apple bezpečnou akcií pro rok 2023?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Letošní rok by mohl být pro výrobce iPhonů skvělý

Článek

Akcie společnosti Apple (AAPL) přinesly investorům v uplynulém desetiletí výnosy, které zvýšily jejich bohatství. Kdybyste si v roce 2010, kdy byl na trh uveden iPad, koupili akcie společnosti Apple v hodnotě 1 000 USD, měli byste dnes 20 230 USD. A to i po 15% propadu ceny akcií v loňském roce.

Ačkoli má Apple před sebou ještě mnoho příležitostí, díky novým produktům a rostoucí instalované základně zařízení, zaznamenala společnost ve čtvrtletí, které skončilo v prosinci, pokles příjmů. Tento výkon může některé investory přimět k zamyšlení, zda je jedna z nejlepších světových značek skutečně bezpečnou akcií, kterou lze držet, pokud se ekonomika propadne do recese, jak někteří odborníci předpovídají.

Důvodů, proč letos uvažovat o nákupu akcií Apple, je však více, než proč se jim vyhýbat.

Hodnota diverzifikované produktové řady společnosti Apple

Možnost recese se jeví jako problém pro prodej drahých technologických produktů. Recese by pravděpodobně poškodila společnost Apple, protože iPhone tvoří přibližně polovinu jejích ročních příjmů. Makroekonomické vlivy hrály klíčovou roli v tom, že tržby z prodeje iPhonů v prvním fiskálním čtvrtletí meziročně poklesly o 8 %.

Vedení společnosti přičítá pokles prodeje iPhonů výkyvům zahraničních měn, omezením dodávek a makroekonomickým faktorům, jako je inflace. Bez zahrnutí cizích měn by tržby z prodeje iPhonů byly v porovnání s předchozím rokem stejné.

Ve čtvrtletí, kdy se iPhone potýkal s problémy, se však dařilo jiným kategoriím. iPad zaznamenal meziroční nárůst tržeb o 29 % a tvořil 8 % tržeb společnosti Apple. Služby, včetně prodeje aplikací a předplatného, meziročně vzrostly o 6 % a tvořily 18 % celkových tržeb.

Krása podnikání společnosti Apple spočívá v tom, že má oddané zákazníky, kteří milují své iPhony. Technologický gigant vytvořil bezproblémovou integraci hardwaru a softwaru, která vede k trvale vysoké spokojenosti zákazníků. Apple iCloud zajišťuje synchronizaci aplikací běžících na počítačích Mac, iPhonech, iPadech a hodinkách Apple Watch, což je pro zákazníky klíčovou pobídkou ke koupi alespoň dvou zařízení, což vede k diverzifikaci příjmů.

Apple má nyní obrovskou instalovanou základnu více než 2 miliard zařízení, což je dvojnásobek oproti stavu před sedmi lety. Společnost tak má v roce 2023 několik katalyzátorů růstu.

Pro společnost Apple se vytvářejí růstové katalyzátory

Po letech spekulací a zvěstí se očekává, že Apple letos konečně představí náhlavní soupravu pro smíšenou realitu, která bude obsahovat technologie virtuální reality (VR) a rozšířené reality (AR). Agentura Bloomberg v únoru informovala, že společnost oznámení odložila na červen na konferenci Apple Worldwide Developers Conference.

Jedním z důvodů, proč jde o velkou novinku, je skutečnost, že zákaznická základna společnosti Apple je dnes pravděpodobně mnohem větší než v době uvedení posledního nového produktu, hodinek Apple Watch, před osmi lety. To znamená, že uvedení nového produktu na trh může mít větší dopad na tržby než uvedení předchozích produktů.

Přesto bude úspěšný debut záviset na kvalitě softwaru a snadnosti jeho používání, nemluvě o ceně. Díky zaměření společnosti Apple na hardware a design softwaru by se však její údajná náhlavní souprava mohla stát průlomovým produktem AR/VR.

Pokud vyloučíme možnost uvedení nového produktu na trh, je rozšiřující se instalovaná základna společnosti dostatečným důvodem pro zvážení držení akcií. Růst výnosů ze služeb s vyšší marží se postupně stává větším přispěvatelem k nejvyššímu příjmu. Časem to pomůže vyrovnat občasné propady příjmů z hardwarových produktů společnosti Apple, čímž získá lepší zdroj opakovaných příjmů kromě závislosti na upgradech iPhonů.

Závěr

Společnost Apple má rozvahu jako pevnost, v níž je 64 miliard dolarů čisté hotovosti. Každoročně také generuje volný peněžní tok ve výši zhruba 100 miliard dolarů, takže má dostatek prostředků na financování růstových iniciativ a výplatu dividend akcionářům.

Pokud se podíváme na ocenění, poměr ceny a zisku společnosti Apple ve výši 25 na základě odhadů letošních zisků není levný, ale je spravedlivý ve srovnání s nedávnou historií obchodování s akciemi a s ostatními blue chip akciemi. Celkově bych akcie společnosti Apple nechtěl prodávat vzhledem k nadcházejícím katalyzátorům, které nemusí být plně zachyceny v jejich ocenění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz