Hlavní obsah
Finance

Je nákup akcií ExxonMobil výhodný?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Trvalo to dlouho, ale společnost ExxonMobil se konečně obchoduje na historických maximech.

Článek

Akcie ropných společností, jako je ExxonMobil (XOM), mohou mít obrovské vzestupy a pády. Akcie byly během COVID-19 sraženy, ale v posledních pěti letech se zotavily a překonaly výkonnost indexu S&P 500 na roční bázi.

Je to skvělý vývoj pro blue-chip společnost, od které mnozí investoři upustili poté, co akcie léta dosahovaly průměrných výsledků. Ale to bylo tehdy a my mluvíme o současnosti. Konkrétněji, měli by investoři stále vkládat své peníze do akcií ExxonMobil?

Zde jsou naše 3 postřehy o dnešních akciích ExxonMobil a o tom, zda je vhodné je koupit.

1. Ceny ropy zůstávají vysoké

To, že byste se při nákupu nebo prodeji akcií neměli příliš spoléhat na ropný průmysl, neznamená, že byste jej měli zcela ignorovat. Ceny ropy zůstávají dostatečně vysoké, aby integrované ropné společnosti, jako je ExxonMobil, které těží fosilní paliva a rafinují je, dosahovaly zdravých zisků.

Permská pánev je pro společnost ExxonMobil významnou těžební lokalitou, kde se podle průzkumu producentů ropy z roku 2024 těží ropa ze stávajících vrtů za zhruba 38 dolarů za barel. Pro společnost, jako je ExxonMobil, která má větší velikost a rozsah než typická společnost zabývající se těžbou ropy, je tedy tato oblast pohodlně zisková. V Guayaně, mezinárodní průzkumné oblasti, kde se těží ropa za 25 až 35 dolarů za barel, jsou body zlomu ještě nižší.

Jak dlouho zůstanou ceny ropy vysoké? To se nedá zjistit, ale současné geopolitické napětí, jakkoli je nešťastné, by mohlo podpořit vyšší ceny, čím déle se bude táhnout. To je něco, co budou muset investoři dlouhodobě sledovat.

2. Působivé finanční výsledky

Společnost ExxonMobil je připravena zazářit, až ropný průmysl nevyhnutelně zažije pokles. Několik posledních let solidních zisků umožnilo společnosti ExxonMobil posílit svou rozvahu. V současné době je zadluženost téměř nulová, což vychází ze zásoby hotovosti ve výši 33 miliard USD, takže čistý dluh činí pouze 7 miliard USD.

Společnost je známou dividendovou akcií. Vedení společnosti vyplácí a zvyšuje dividendu již 42 let po sobě, přičemž vydrželo bolestivé období několika recesí a poklesů v ropném průmyslu. Vzhledem k fantastické rozvaze společnosti ExxonMobil se zdá být vysoce pravděpodobné, že dividenda přežije i budoucí turbulence, a společnost se tak nakonec stane dividendovým králem. Při dnešní ceně akcií investoři získají solidní dividendový výnos ve výši 3,2 %.

3. Akcie se obchodují blízko desetiletých maxim

Investoři do společnosti ExxonMobil se dnes mají na co těšit. Dividenda je bezpečná jako nikdy předtím, rozvaha je ve výborné kondici a zisky se díky vyšším cenám ropy stále valí. Optimismus přirozeně tlačí akcie vzhůru a ExxonMobil je zhruba stejně vysoko jako kdykoli předtím.

Pokud oceníte ExxonMobil bohatý na aktiva účetní hodnotou, je poměr jeho ceny k účetní hodnotě 2,3, což je zhruba nejvyšší hodnota za posledních 10 let.

ExxonMobil také dosahuje podobně vysoké návratnosti vlastního kapitálu, jako když byl takto drahý naposledy.

Je ExxonMobil vhodný ke koupi?

Pravdivých může být více tvrzení. Na jedné straně ExxonMobil zdánlivě ospravedlňuje své vyšší ocenění solidními fundamenty a zdravými cenami ropy, které přinášejí zisky. Na druhou stranu tyto skvělé okolnosti musí pravděpodobně vydržet, aby si akcie tuto dynamiku udržely, a není jasné, jak velký potenciál pro investory, kteří nyní kupují akcie, ještě existuje.

Toto pohybování se nad cenou akcií ExxonMobil je jasným signálem k jejich podržení.

Investoři, kteří si chtěli počkat na pomyslnou výprodej okolo cenového bodu, by neměli nutně usilovat o prodej, protože ExxonMobil je jako podnik ve fantastické kondici a je připraven nadále vytvářet hodnotu pro dlouhodobé investory. Dlouhodobý horizont je zde však zásadní. Investoři, kteří se stále dívají zvenčí, by měli zvážit, zda nepočkat na případnou volatilitu, která by cenou akcií otřásla, nebo si alespoň ponechat nějaké prostředky na další nákup v budoucnu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz