Hlavní obsah
Finance

Je nyní správný čas na investici do akcií Tesla?!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Akcie TSLA potřebují po letošní ohromující rallye tak trochu zchladit. Nic přece nemůže růst donekonečna.

Článek

Z dlouhodobého hlediska se mi líbí vyhlídky na růst výrobce elektromobilů Tesla (NASDAQ:TSLA). Finanční obchodníci však musí u akcií TSLA pečlivě načasovat vstupní body. To je náročný úkol, když je šéf společnosti Tesla nepředvídatelný.

Zdá se, že některé otázky zůstanou v roce 2023 nezodpovězeny. Je strategií společnosti Tesla snižování cen elektromobilů, nebo jejich zvyšování? Věří také generální ředitel společnosti v dotace na vozidla od vlády, nebo nevěří?

Pokud hledáte konzistenci a jistotu, pak možná nejste ideálním investorem do společnosti Tesla. S největší pravděpodobností skončíte pouze zmatení a frustrovaní.

Akcie TSLA se po obrovském vzestupu propadají

S pětiletou měsíční beta hodnotou 2,07 jsou akcie TSLA volatilní a náchylné k velkým cenovým pohybům. Jedním z příkladů je propad akcií o 5 % 1. září poté, co finanční tisk zveřejnil několik zpráv o společnosti Tesla.

O těchto zprávách si povíme za chvíli. Nejdříve si však řekněme něco o perspektivě. Cena akcií společnosti Tesla se v tomto roce již zvýšila ze 108 na 250 dolarů. Akcie tedy byla náchylná k poklesu a stále je možné, že se stáhne zpět na rozumnější cenový bod (například 200 USD).

Pokud jde o 5% pokles akcií TSLA, došlo k němu poté, co Tesla údajně zvýšila některé ceny svých elektromobilů v Číně a zároveň snížila ceny vozidel v USA, což mohlo u akcionářů Tesly vyvolat pocity zmatku a nejistoty.

A jestli něco finanční obchodníci nesnášejí, pak je to nejistota. Tesla čelí silné konkurenci na trhu s elektromobily v USA a v Číně.

Někteří investoři by bezpochyby rádi viděli, kdyby Tesla poskytla konkrétní akční plán, jak si udržet náskok před soupeři společnosti. Takový akční plán se však zatím neuskutečnil.

Šéf společnosti Tesla by se měl držet jedné strategie

Jedním z problémů, se kterými se investoři musí vypořádat, je rtuťovitá osobnost generálního ředitele společnosti Tesla Elona Muska. Upřímně řečeno, člověk prostě nikdy neví, co si myslí a co má pro Teslu v plánu.

Například Tesla má vylepšený Model 3, který je k dispozici v Číně a Evropě. Automobilka však nemá modernizovaný Model 3, který by byl k dispozici v USA. To je zarážející, protože americký trh by modernizaci tohoto modelu vozidla jistě uvítal.

Je zvláštní, že Tesla činí některé své modely elektromobilů dostupnějšími v USA, ale méně dostupnými v Číně. Hledal jsem Muskovo vysvětlení této dvojí cenové strategie, ale nic jsem nenašel.

Musk navíc nebyl konzistentní, pokud jde o pobídky a dotace americké vlády pro elektromobily. V prosinci 2021 Musk vyzval vládu, aby se zbavila dotací na elektromobily. Nyní zřejmě umožňuje, aby Tesla snížila ceny svých amerických vozidel, aby měla nárok na vládní pobídky.

Cituji hlavního stratéga společnosti Interactive Brokers (NASDAQ:IBKR) Steva Sosnicka: „Musk se nechal strhnout různými směry, a to se dotklo společnosti Tesla.“ Sosnick se proto ptá: „Měli bychom se více obávat o současnost a blízkou budoucnost společnosti Tesla než o její dlouhodobou budoucnost?“.

Akcie TSLA: Stanovte si svou nákupní cenu a držte se jí

Opět bych měl zdůraznit, že stále předpokládám, že společnost Tesla v příštích letech poroste. Věrnost značce Tesla a její přítomnost na trhu jsou natolik silné, že společnost bude pravděpodobně dlouhodobě úspěšná i přes Muskovu excentrickou osobnost.

Na druhou stranu investoři společnosti Tesla musí být opatrní. Nejlepším krokem je nyní vlastně nedělat nic jiného než čekat.

Akcie TSLA se mohou snadno posunout níže, možná i na 200 dolarů, ještě před koncem roku. Mně se 200 USD jako nákupní cena líbí, ale měli byste si vybrat vlastní cenu a pak trpělivě čekat. Pak je na vás, zda stisknete tlačítko „koupit“, pokud dokážete tolerovat Muskův nepředvídatelný styl vedení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz