Hlavní obsah

Je už pozdě na nákup akcií AMD?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Potenciál umělé inteligence podpořil akcie AMD, ale společnost se potýká se smíšenou poptávkou zákazníků napříč svým podnikáním.

Článek

Technologie umělé inteligence (AI) se v loňském roce rozjela ve velkém stylu. To vyvolalo explozivní poptávku po vysoce výkonných polovodičových čipech vyráběných společností Advanced Micro Devices (AMD).

V důsledku toho se akcie AMD více než zdvojnásobily z 52týdenního minima 81,02 USD dosaženého loni v květnu na březnové maximum 227,30 USD. Od té doby se cena akcií AMD propadla spolu s širším akciovým trhem.

Vytváří tento pokles ceny akcií příležitost k nákupu navzdory úžasnému vzestupu akcií AMD? K zodpovězení této otázky je nutné bližší zkoumání společnosti AMD.

Smíšené poptávkové prostředí společnosti AMD

Čipy AMD s umělou inteligencí se ukázaly jako přínos pro divizi společnosti zaměřenou na produkty pro datová centra. Je to pochopitelné, protože systémy umělé inteligence vyžadují tuny dat a výpočetního výkonu, přičemž obojí se nachází v těchto cloudových výpočetních místech.

Výsledkem je, že tržby v segmentu datových center společnosti AMD ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostly o působivých 38 % na 2,3 miliardy dolarů. Vedení společnosti AMD předpokládá, že tržby tohoto segmentu porostou i v roce 2024. Pro výrobce čipů však není vše růžové.

Společnost AMD ukončila rok 2023 s tržbami ve výši 22,7 miliardy dolarů, což je o 4 % méně než v roce 2022, kdy činily 23,6 miliardy dolarů. Proč společnost AMD utrpěla mírný meziroční pokles tržeb navzdory rozjetému trhu s umělou inteligencí?

Historicky je společnost AMD závislá na dvou obchodních segmentech, které generují většinu jejích příjmů. Jsou to její divize osobních počítačů a videoher.

Tyto dva segmenty vyprodukovaly 13 miliard dolarů z 23,6 miliardy dolarů tržeb společnosti AMD v roce 2022. Přesto v roce 2023 tyto divize představovaly tržby ve výši 10,9 miliardy dolarů, což představuje méně než polovinu z 22,7 miliardy dolarů společnosti AMD.

Tento pokles je součástí cyklické povahy polovodičového průmyslu. Současná vlažná poptávka po čipech ve videoherním průmyslu totiž znamená, že herní segment společnosti AMD zůstane v roce 2024 v útlumu. Vedení společnosti předpokládá, že tržby této divize klesnou ve srovnání s rokem 2023 o dvouciferné číslo.

K tomu společnost předpovídá, že její segment embedded, který zahrnuje produkty AMD pro komerční a průmyslové aplikace, zaznamená v roce 2024 rovněž pokles tržeb. Důvodem jsou nadbytečné zásoby produktů u zákazníků.

Divize embedded je pro AMD novým oborem podnikání, do kterého vstoupila po akvizici společnosti Xilinx v roce 2022. V loňském roce dosáhl segment embedded společnosti AMD tržeb ve výši 5,3 miliardy dolarů.

Co čeká společnost AMD?

Pro společnost AMD to není všechno zmařené a pochmurné. V roce 2024 by se měl oživit byznys společnosti v oblasti osobních počítačů. Důvodem je zařazení čipů s umělou inteligencí do nejnovější řady spotřebitelských zařízení, jako jsou notebooky, které se chystají na trh.

V krátkodobém horizontu znamená předpokládaný pokles jejího herního a vestavěného byznysu, že tržby společnosti AMD za 1. čtvrtletí se budou pohybovat kolem 5,4 miliardy dolarů. Kč, což je ve srovnání s předchozím rokem stejná hodnota.

Navzdory nevýrazným výsledkům očekávaným za 1. čtvrtletí společnost AMD předpokládá, že z dlouhodobého hlediska růst technologií umělé inteligence nakonec zahrne všechny oblasti jejího podnikání.

Podle generální ředitelky Lisy Su v hovoru k výsledkům za 4. čtvrtletí: „Když se podíváme zpět, věříme, že umělá inteligence je přechodem, který se odehraje jednou za generaci a který změní prakticky každou část trhu s výpočetní technikou, počínaje datovými centry a následně se rozšíří do osobních počítačů a na řadu trhů s vestavěnými systémy.“

Umělá inteligence je jistě transformativní technologie, která je teprve v počátcích svého vývoje. Prognózy odhadují, že celosvětový trh s AI bude v roce 2024 činit 184 miliard dolarů, v následujících letech se rychle rozšíří a do roku 2030 dosáhne 827 miliard dolarů.

Koupit či nekoupit akcie AMD

Růst trhu s umělou inteligencí slouží společnosti AMD jako několikaletý vítr v zádech v oblasti příjmů, kterému dále pomůže, když se herní byznys společnosti nakonec zotaví. Vedení společnosti navíc odhaduje, že její podnikání v oblasti vestavěných zařízení se v druhé polovině letošního roku odrazí ode dna.

Ve světle tohoto vývoje má společnost AMD předpoklady k tomu, aby dlouhodobě dosahovala růstu tržeb, což z jejích akcií činí dobrou dlouhodobou investici.

K tomu je třeba dodat, že současný konsenzus analytiků na Wall Street představuje pro akcie AMD hodnocení „overweight“ s mediánovou cenou akcií 195 USD. To naznačuje víru v růst akcií.

Vzhledem ke smíšeným výsledkům hospodaření společnosti AMD v roce 2023, utlumené prognóze vedení za 1. čtvrtletí a růstu akcií v posledních měsících je však na místě určitá opatrnost v závislosti na vaší toleranci k riziku.

V tomto případě je dobrou strategií nákup akcií pomocí průměrování nákladů v dolarech. Zaujměte malou pozici v akciích AMD a v průběhu času ji důsledně doplňujte. Občasný pokles ceny při tomto přístupu méně bolí, protože nakonec máte více akcií s nižšími náklady.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz