Hlavní obsah
Finance

Je už pozdě na nákup akcií společnosti UiPath?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Specialista na automatizaci robotických procesů se za poslední rok téměř zdvojnásobil. Zde je důvod, proč je stále výhodné ho koupit.

Článek

Pro akcionáře společnosti UiPath (PATH), která se specializuje na robotickou automatizaci procesů (RPA), to bylo fantastických 12 měsíců. Ačkoli se tato začínající technologická akcie stále obchoduje téměř 70 % pod svým maximem po IPO (primární nabídce akcií), které bylo stanoveno v roce 2021, nelze se ubránit údivu: Je už dnes pozdě na nákup akcií UiPath?

Jako akcionář krátce po IPO - a s výhradou, že neočekávám, že by se v blízké budoucnosti vrátila k těmto maximům - si to myslím ze dvou hlavních důvodů.

Umělá inteligence UiPath

Část působivého růstu společnosti UiPath za poslední rok lze jistě přičíst euforii Wall Street ze zdánlivě jakékoli firmy, která tvrdí, že využívá sílu umělé inteligence (AI) ve prospěch svých zákazníků. Příliš mnoho těchto podniků vydávalo velká, nepodložená tvrzení o užitečnosti svých příslušných řešení AI a schopnostech generovat příjmy.

Ne tak v případě UiPath. UiPath je v jádru společností zabývající se umělou inteligencí, která již téměř dvě desetiletí pracuje na „urychlení lidského vývoje“ pomocí svých softwarových robotů. Tito roboti pomáhali podnikovým klientům dělat vše od prověřování životopisů po automatizaci vývoje softwaru a odhalování podvodů.

V podstatě to znamená, že se zaměřuje na „přemýšlivé“ úlohy nebo složité případy použití, které bylo dříve obtížné nebo nemožné automatizovat v širokém měřítku. Před několika měsíci společnost dokonce rozšířila své schopnosti v oblasti AI o sadu generativní AI a specializovaných nástrojů AI.

Díky tomu se nabídka společnosti UiPath stala natolik jasnou, že čistá míra udržení v dolarech (DBNRR) dosáhla v posledním čtvrtletí 121 % (nebo 123 % bez započtení směny měn) - což znamená, že zákazníci utratili na platformě UiPath po prvním roce jako klienti v průměru o 21 % více. A to i přes přetrvávající makroekonomickou nejistotu, která ovlivňuje poptávku a prodlužuje prodejní cykly.

Společnost UiPath dosahuje vysokých čistých retenčních podílů díky efektivnímu přístupu „land-and-expand“. Nejdříve zákazníkům nabízí svůj hlavní produkt RPA, který jim díky automatizaci šetří peníze. Poté jim pomáhá identifikovat další aplikace pro rozšíření jejich případů použití, a nakonec je migruje na svou plnou platformu RPA a zvyšuje jejich roční opakující se příjmy.

O provozní páce společnosti UiPath

A co víc, společnost UiPath odmítla růst pouze pro růst. Vedení se spíše soustředilo na dosažení ziskového růstu prostřednictvím provozní efektivity. A zdá se, že provozní páka se zrychluje.

Aby bylo jasno, společnost UiPath stále nedosáhla trvalé ziskovosti podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP). Její čistá ztráta podle GAAP se však vyvíjí správným směrem a za devět měsíců do 31. října 2023 se snížila o více než polovinu na 123,8 milionu dolarů, tj. 0,22 dolaru na akcii, ze ztráty 0,55 dolaru na akcii ve stejném období předchozího roku.

Mezitím se společnost UiPath současně dostala za první tři čtvrtletí roku do kladných provozních peněžních toků podle GAAP ve výši 153,5 milionu USD (oproti záporným 104 milionům USD o rok dříve). Nyní také generuje kladné upravené volné peněžní toky (FCF); za devět měsíců do 31. října 2023 to bylo 163 milionů dolarů, což je opět výkyv ze záporných FCF ve výši 101,2 milionu dolarů o rok dříve.

Finanční ředitel společnosti UiPath Ashim Gupta ve čtvrtletním prohlášení zopakoval konzervativní strategii růstu společnosti a napsal: „Vzhledem k síle našeho obchodního modelu očekáváme, že se nám podaří udržet rovnováhu mezi růstem a ziskovostí a zároveň investovat do podnikání tak, aby společnost UiPath dosáhla dlouhodobého úspěchu.“

Co čeká investory UiPath dál?

Co z toho vyplývá pro dnešní investory společnosti UiPath? Myslím si, že akcie jsou přiměřeně oceněny, když se obchodují za jedenáctinásobek tržeb s tržní kapitalizací 13,5 miliardy dolarů. Ačkoli se tento násobek v posledních několika čtvrtletích neustále zvyšoval, protože zisky akcií UiPath zjevně převyšovaly růst jejich tržeb - a je třeba poznamenat, že akcie byly od poloviny roku 2021 naprosto zničeny -, relativně skromná prémie, kterou dnes akcionáři platí, bledne ve srovnání s jejich strmými vrcholy po IPO.

Nakonec si myslím, že je to spravedlivá cena za vysoce kvalitní podnik, který nejenže generuje solidní růst nejvyššího obratu se silným produktem, ale je také připraven na výrazné zvýšení provozního pákového efektu do budoucna. A akcie společnosti UiPath by měly mít dostatek prostoru pro udržení tohoto růstu v příštích letech, protože se snaží získat co největší část z odhadovaného celkového oslovitelného trhu ve výši 61 miliard USD.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám