Hlavní obsah

Jeden analytik z Wall Street myslí, že akcie Amazonu během příštích 12 měsíců vzrostou o 30 %

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock

Tato vysoce prosperující akcie by mohla těžit z vyšších příjmů z reklamy

Článek

V době, kdy různé subjekty na trhu trpěly globálními ekonomickými problémy, se Amazon (AMZN) ukázal jako stabilní hráč, který nabízí akcionářům reálné výnosy. Po svém prvním vstupu na burzu v květnu 1997 zažily akcie Amazonu impozantní vzestup, který se v předchozím roce zvýšil o ohromných 45 %. Tato šňůra úspěchů však nemusí být zdaleka u konce, jak vyplývá z prognózy významného analytika z Wall Street, který předpokládá, že akcie během nadcházejícího roku vzrostou o dalších 30 %.

V čele tohoto odhadu stojí Evercore ISI, globální nezávislá poradenská společnost v oblasti investičního bankovnictví, která Amazon v minulosti podporovala. Společnost Evercore si zachovává silnou víru v potenciál společnosti Amazon od června 2015, kdy naposledy snížila hodnocení akcií z označení „koupit“ na „držet“. Obnovení zvýšení přišlo o pouhé dva měsíce později a ukázalo nově nabytou důvěru. Po dalším podezření na růst udělila firma v prosinci 2017 akciím Amazonu rating „outperform“. Toto pozitivní hodnocení si od té doby udržuje.

Mark Mahaney, analytik společnosti Evercore ISI, vnímá růst společnosti Amazon jako pokračující a posunul 12měsíční cílovou cenu akcií z 225 na 240 USD. Toto zvýšení cílové ceny odpovídá potenciálnímu růstu o zhruba 30 %. Mahaney rovněž považuje Amazon za přední internetovou volbu v rámci kategorie akcií s velkou tržní kapitalizací, což je vzhledem ke konkurenci v této konkrétní třídě akcií vyjádření silné víry.

Mahaneyho názory se shodují s názory dalších odborníků, přičemž Amazon je v očích Wall Street hodnocen příznivě. Ze 47 analytiků, které LSEG v říjnu zkoumala, jich drtivá většina, 43, hodnotí akcie jako „buy“ nebo „strong buy“. Ačkoli shromážděná 12měsíční cílová cena pro Amazon, přibližně 219 USD, je o něco nižší než Mahaneyho vlastní odhad, představuje optimistický 19% nárůst oproti současné ceně akcií.

To, co Mahaneyho názor odlišuje od ostatních, může být jeho zvláštní důraz na jednu niku podnikání společnosti Amazon: Amazon Prime Video. Podle generálního ředitele Amazonu Andyho Jassyho se Amazon Prime Video mění v hlavní destinaci pro streamování videa. Po uvedení představeného filmu získalo Prime Video během dvou týdnů sledovanost téměř 50 milionů diváků, zatímco televizní drama se dokázalo stát druhým nejoblíbenějším původním pořadem všech dob.

Dalším vítězným aspektem služby Prime Video je její skok do sportovního obsahu. Nejenže si zajistila významné smlouvy o streamování s významnými sportovními organizacemi, jako jsou NBA a WNBA, ale také rozšířila svou náruč o zápasy NFL a nový zajímavý sport, pickleball.

Mahaney předpokládá, že Prime Video zajistí výrazný příliv příjmů z reklamy, a odhaduje je na 3 až 5,9 miliardy dolarů v příštím roce. Tento předpokládaný nárůst by mohl celkové příjmy společnosti Amazon z reklamy meziročně zvýšit až o 9 %.

Ekonomické výhody služby Prime Video přesahují rámec reklamy. Služba nabízí měsíční předplatné bez reklam ve výši 2,99 USD, což přispívá k celkové ziskovosti služby Amazon Prime, která je pro Amazon zjevnou dojnou krávou.

Navzdory velkým pokrokům v oblasti streamovací služby jsou chlebem společnosti Amazon webové služby (AWS). Ta je předním poskytovatelem cloudových služeb a ve 2. čtvrtletí se na provozních příjmech společnosti Amazon podílela 63 %.

K růstu AWS slibuje přispět také umělá inteligence, zejména generativní umělá inteligence. Amazon tuto příležitost využívá tím, že na své cloudové platformě průběžně zavádí různé nástroje a služby AI.

Platforma elektronického obchodování společnosti se zaměřením na automatizaci a robotiku má i nadále prostor pro růst a zlepšení ziskovosti.

Bez ohledu na to, že se akcie Amazonu obchodují za 31,6násobek forwardového zisku, mohou někomu připadat drahé. Zdá se, že neobvyklé zaměření společnosti na reinvestování zisků do dalších růstových strategií zkresluje metriky ocenění založené na zisku. I když potenciální 30% zisk v příštích 12 měsících, o kterém spekuluje společnost Evercore ISI, může být poněkud optimistický, zdá se, že konsenzus Wall Street je takový, že Amazon je i nadále volbou pro dlouhodobé investory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz