Hlavní obsah
Finance

Jerome Powell pokračuje v kampani za zvýšení sazeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Jsou zpátky. Po letní přestávce ve zvyšování úrokových sazeb minulý měsíc Fed ve středu opět zvýšil úrokové sazby, tentokrát na 22leté maximum…

Článek

Zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu přivádí úrokové sazby do cílového pásma 5,25 % až 5,5 % - a nejistou vizi toho, co bude následovat. Na jedné straně Powell uvedl, že ho potěšila zpráva o spotřebitelských cenách, která ukázala, že inflace v červnu meziročně vzrostla jen o 3 %, což je výrazně méně než 9% maximum a nejnižší hodnota za posledních zhruba 15 měsíců. Dále uvedl, že Fed zlepšil své hodnocení hospodářského růstu z „mírného“ na „umírněný“, což je výhled jistě slunečnější minimálně o stupeň či dva, a říká, že Fed již nepředpokládá recesi. „Vidíme silnou ekonomiku,“ poznamenal Powell.

Mise tedy splněna? Ne tak docela. Powell také uvedl, že rozpálený trh práce bude muset pravděpodobně ještě zasáhnout, aby se snížila inflace, a že nevidí pokles inflace na 2% cíl Fedu nejméně do roku 2025. A přestože řekl, že Fed není odhodlán zvýšit sazby při svém dalším zasedání v září, nevyloučil ani jejich opětovné zvýšení. Powell se však pevně a jestřábím způsobem zavázal, že odmítne snižování sazeb i v letošním roce. Pokud zní jako zaseknutý mezi optimismem a pesimismem, je to proto, že tomu tak dost možná je. Podle analýzy agentury Bloomberg zveřejněné na začátku tohoto týdne Powell stále více zjišťuje, že jeho Federální výbor pro volný trh je rozdělen na jestřáby a holubice - a toto rozdělení může diktovat další politiku:

  • Jestřábi v čele s guvernérem Fedu Christopherem Wallerem se pozastavují nad tím, jak vysoké ceny služeb stále zvyšují inflaci, což dávají za vinu napjatému trhu práce, který zvyšuje mzdy. Někteří jestřábi dokonce prosazovali zvýšení sazeb minulý měsíc, kdy byla kampaň pozastavena, uvádí agentura Bloomberg.
  • Holubice v čele s prezidentem atlantského Fedu Raphaelem Bosticem a prezidentem chicagského Fedu Austanem Goolsbeem tvrdí, že v době nejagresivnějšího zvyšování sazeb za poslední desetiletí už udělaly dost kompromisů. Odmítají potřebu ochlazovat trh práce a tvrdí, že úrokové sazby se při dezinflaci stejně efektivně zvýší, tzv. pasivní zpřísňování.

Dluhopisy, akcie a obligace: Podle další zprávy agentury Bloomberg je jednou ze skupin, které Powellovy poslední výroky příliš nepotěšily: rychlokvašené obchodní firmy, které mohou během Powellovy tiskové konference provést řadu vražedných obchodů. Akciový trh a trhy s dluhopisy během Powellových hodinových tiskových konferencí v průběhu roku spolehlivě rostly až o 2 %, zjistila agentura Bloomberg. Kvantitativní firmy v podstatě využily rozšířeného vnímání Powellova mírného holubičího postoje a ve velkém nakupovaly a rychle prodávaly, než se trhy mohly na konci tiskové konference normalizovat. Powellovo středeční vystoupení však přineslo malý propad trhů. Zdá se, že nerozhodnost se nelíbí ani algoritmům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jerome Powell

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz