Hlavní obsah
Finance

JPMorgan Chase právě dosáhla vynikajícího čtvrtletí, ale můžou jejich akcie dále růst?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Zisky a tržby banky ve druhém čtvrtletí překonaly odhady analytiků.

Článek

Na zprávě o výsledcích společnosti JPMorgan Chase (JPM) za druhé čtvrtletí se toho nelíbilo mnoho.

Největší banka v USA podle výše aktiv vykázala zisk téměř 14,5 miliardy dolarů při příjmech 41,3 miliardy dolarů, čímž překonala konsensuální odhady. Zisky meziročně vzrostly o 67 %, zatímco tržby vyskočily o 34 %.

Společnost JPMorgan Chase rovněž výrazně zvýšila svůj celoroční výhled, čímž investorům poskytla vše, co si mohli přát, a ještě něco navíc. Ale vzhledem k tomu, že se akcie již obchodují s prémiovým oceněním, mohou akcie dále růst? Pojďme se na to podívat.

Od velké recese je banka JPMorgan Chase považována za pevnost v bankovním sektoru, která čtvrtletí co čtvrtletí dosahuje stabilních zisků bez ohledu na ekonomické prostředí.

Nyní, několik měsíců po bankovní krizi, to banka JPMorgan udělala znovu. Vyšší úrokové sazby nadále zvyšovaly zisky největší banky v zemi, přičemž čistý úrokový výnos (NII) - peníze, které banky vydělávají na úvěrech a cenných papírech po financování těchto aktiv - se ve druhém čtvrtletí vyšplhal na téměř 21,8 miliardy dolarů.

Zdá se, že i náklady na financování se vyvíjely lépe, než se očekávalo, přičemž celkové náklady na financování banky ve druhém čtvrtletí vzrostly o 40 bazických bodů (0,40 %) - což je slušný nárůst, ale nižší než v minulém čtvrtletí, což je povzbudivé. Finanční ředitel JPMorgan Jeremy Barnum uvedl, že došlo k nižšímu přecenění vkladů na velkoobchodní i spotřebitelské frontě, než vedení očekávalo.

Banka rovněž zvýšila svůj celoroční výhled a předpokládá, že NII v letošním roce dosáhnou 87 miliard USD, což je o neuvěřitelných 6 miliard USD více než v prvním čtvrtletí.

Barnum však analytiky upozornil, že přetrvává značná nejistota a že za normálních okolností by míra NII nebyla tak vysoká. Banka mezitím také očekává, že kvalita úvěrů zůstane příznivá. Čisté úvěry z kreditních karet, neboli předpokládaná míra úvěrových ztrát, by měly na konci roku dosáhnout 2,6 %. Generální ředitel banky JPMorgan Jamie Dimon uvedl, že normalizovaná míra čistých úvěrových odpisů z kreditních karet činí 3,5 %.

Důležitou součástí investiční teze pro akcie JPMorgan je schopnost banky generovat 17% návratnost hmotného kmenového kapitálu (ROTCE) v průběhu hospodářského cyklu, což je jedna z nejvyšších hodnot v odvětví i mezi srovnatelnými bankami.

Ve druhém čtvrtletí JPMorgan právě dosáhl 25% ROTCE. Určitý přínos měla akvizice banky First Republic, ale i bez těchto vlivů by ROTCE JPMorgan činila 23 %, což je stále vynikající. Banka také pravděpodobně čistě profitovala z bankovní krize a, jak Dimon zdůraznil, dosahuje lepších výsledků v oblasti úvěrů, nemluvě o výrazně vyšších úrokových sazbách.

Barnum a Dimon zřejmě naznačili, že se jim stále líbí cílová hodnota ROTCE 17 %, ale banka dosáhla ROTCE nad 17 % v devíti z posledních 14 čtvrtletí, zatímco pod 17 % se dostala pouze ve třech případech, z nichž všechny se odehrály v roce 2020 v době největší pandemie.

Nezapomeňte, že banka dosáhla těchto výsledků i v době, kdy v průběhu let důsledně navyšovala kapitál, aby se připravila na vyšší kapitálové požadavky, které ze své podstaty stlačují výnosy.

Akcie JPMorgan se v současné době obchodují za více než dvojnásobek své hmotné účetní hodnoty neboli čisté hodnoty, což je na vrcholu skupiny srovnatelných společností, jen o něco málo pod Morgan Stanley. Vzhledem k očekávané normalizaci úvěrů, možnosti, že v určitém okamžiku dojde k recesi, a přicházejícím vyšším regulatorním kapitálovým požadavkům si někteří mohou klást otázku, zda akcie nevyrostly příliš vysoko.

Stále se však domnívám, že akcie může stabilně růst, zejména proto, že může neustále zvyšovat svou hmotnou účetní hodnotu, která meziročně vzrostla o 15 %. Navíc poté, co se jí i přes bankovní krizi letos daří tak dobře, jak se jí daří, si podle mě JPMorgan zaslouží ještě vyšší ocenění.

Podle mého názoru je JPMorgan Chase pro investory skvělým způsobem, jak dosahovat stabilních kapitálových zisků s menším rizikem. Dividenda banky se také blíží 3% ročnímu výnosu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám