Hlavní obsah

Kam můžete investovat 1 500 dolarů právě teď?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Volatilní trh může být stále skvělou příležitostí pro vložení hotovosti do atraktivních společností

Článek

Úspěšný manažer fondů Peter Lynch při poskytování investičních rad zdůraznil: „Za každou akcií se skrývá společnost. Zjistěte si, co dělá.“ Trh má tendenci soustředit se na to, jak zprávy ovlivňují akcie, a to vedlo v minulém roce k velké volatilitě. Do této volatility se dostalo mnoho společností napříč různými odvětvími. Když se však podíváte za tyto (někdy nevysvětlitelné) pohyby cen akcií, uvidíte, že existují neuvěřitelné společnosti s kvalitními základními podniky, které stále dobře prosperují.

Právě na tyto společnosti se dnes zaměříme.

Pokud máte 1 500 dolarů, které nepotřebujete na splacení krátkodobého dluhu, vyrovnání měsíčního rozpočtu nebo posílení pohotovostního fondu, možná byste je nyní měli vložit do dlouhodobé investice do akcií. Zde jsou dvě společnosti s přesvědčivým podnikáním a růstovými příběhy, které jsou příliš dobré na to, abyste je přehlédli.

1. Teladoc Health

Společnost Teladoc Health (TDOC) vzbudila zájem mnoha investorů na počátku pandemie, kdy odvětví telezdraví zaznamenalo prudký nárůst spotřebitelů i poskytovatelů zdravotní péče. Nyní, kdy se většina světa vrací do nového normálu - nemluvě o širší ekonomické a tržní volatilitě, která postihla růstové akcie - se zdá, že někteří investoři ztratili o tohoto zdravotnického giganta zájem. Zatímco od začátku roku 2023 akcie vzrostly o zhruba 6,6 %, stále se obchodují o zhruba 65 % níže než před rokem.

Pokračující tlak na cenu Teladocu částečně souvisí s obavami širšího trhu o růstové akcie v prostředí rostoucích úrokových sazeb. Zdá se však, že souvisí také se dvěma klíčovými faktory: Obavy o relevanci jejího podnikání v post-pandemickém prostředí a nedostatečná ziskovost.

Pokud jde o první obavu, chtěl bych poznamenat, že Teladoc zůstává jednou z největších společností v oblasti telezdravotnictví na světě, pokud jde o tržby, a působí v oblasti, která neustále roste. Trh s telezdravotnictvím je na cestě k tomu, aby do roku 2030 dosáhl celosvětové hodnoty 455 miliard dolarů. V současné době má tento trh hodnotu přibližně 101 miliard dolarů.

2. Airbnb

Airbnb (ABNB) zůstává výjimečným příkladem odolnosti v odvětví cestovního ruchu, které je sužováno volatilitou a nejistotou, a to zejména proto, že stále panují obavy z recese. A přestože recese by jistě mohla krátkodobě ovlivnit podnikání Airbnb, základy, které společnost nyní pokládá, protože uspokojuje dvojí stránku rychle se rozvíjející ekonomiky cestovního ruchu, jsou dobrým znamením pro její schopnost takový pokles ustát.

Tento oboustranný prvek je jedním z aspektů obchodního modelu Airbnb, který považuji za nejpřesvědčivější. Platforma Airbnb je zaměřena na lidi, kteří si chtějí hostováním nahradit příjem nebo si přivydělat, a také na všechny typy cestovatelů - od obchodních cestujících přes volnočasové cestovatele až po stále častější novější typ cestovatelů, kteří kombinují obojí. Kromě širokého záběru cestovního ruchu, který přivádí hostitele a cestovatele na platformu Airbnb, může obtížná ekonomická situace přinést i vlastní vítr do plachet.

Na konci roku 2022 bylo 21 % pobytů rezervovaných přes Airbnb na 28 a více dní a 46 % na nejméně sedm dní. Počet nocí a zážitků rezervovaných v roce 2022 meziročně vzrostl o 31 % a o 20 % v tříletém srovnání. Mnohostranná povaha platformy Airbnb a různorodá škála hostitelů a cestovních potřeb, které uspokojuje, jí dávají odolnost, kterou by jiné cestovní burzy mohly v případě recese postrádat. Pro investory, kteří počítají s minimální dobou nákupu a držení v rozmezí tří až pěti let, může být moudré vložit do této růstové akcie 1 500 USD (za tuto částku si koupí necelých 12 akcií), protože se zdá, že má ještě spoustu prostoru pro další desetiletí a mnohem déle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz