Hlavní obsah
Finance

Kde bude společnost Meta Platforms za 5 let?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Může společnost stále dosahovat tržních výnosů?

Článek

Za posledních pět let se toho u společnosti Meta Platforms (META 0,44 %) hodně změnilo. V roce 2018 byla společnost stále známá jako Facebook a potýkala se s vážnými problémy s image souvisejícími se skandály s únikem dat.

Tato společnost se snaží problémy nechat za sebou, což je pravděpodobně jeden z důvodů, proč změnila svůj název. Meta Platforms se však nyní potýká s jinými problémy. Jak bude společnost v příštím půlstoletí tyto nové výzvy snášet? A jsou dnes akcie společnosti vhodné k nákupu?

Očekávejte oživení online reklamy

Jen málokterá společnost je zcela imunní vůči ekonomickým problémům. Meta Platforms mezi ně nepatří. Hlavní zdroj příjmů společnosti, internetová reklama, zaznamenal v uplynulém roce velký propad. Podniky snížily své rozpočty na reklamu v důsledku rostoucích nákladů a nižší poptávky po řadě zboží a služeb vyvolané inflací.

V loňském roce došlo poprvé po dlouhé době k poklesu nejvyššího obratu společnosti Meta. Tržby společnosti dosáhly 116,6 miliardy dolarů, což je o 1 % méně než v roce 2021.

Pět let by s největší pravděpodobností mělo stačit na to, aby se ekonomika zotavila z posledního propadu a pozvedla odvětví online reklamy. Ve skutečnosti má tento trh před sebou ještě spoustu růstu. Online reklama umožňuje cílenější a nákladově efektivnější marketingové kampaně, což podnikům přináší více peněz. Některé odhady naznačují, že do roku 2027 bude zaznamenávat složenou roční míru růstu 14,7 %.

V příštích pěti letech by se tedy příjmy společnosti Meta měly zvýšit, vzhledem k 3,74 miliardám aktivních uživatelů měsíčně na jejích webových stránkách a v aplikacích. Tento ekosystém je příliš velký na to, aby byl ignorován.

Posílení dalších zdrojů příjmů

Jednou z velkých výhod společnosti Meta Platforms je, že je pravděpodobně stále na začátku svého úsilí o zpeněžení některých svých aplikací, zejména aplikace WhatsApp. Za tímto účelem společnost pracuje na placených zprávách na platformě, což je služba, která podle jejích slov nabírá na síle.

V aplikacích WhatsApp a Messenger jsou k dispozici také reklamy typu click-to-message (prostřednictvím kterých mohou firmy komunikovat přímo se zákazníky). Podle společnosti Meta má tato funkce již obrat 10 miliard dolarů. To je o něco méně než 10 % příjmů společnosti v roce 2022, ale za pět let bude téměř jistě tvořit větší část nejvyššího příjmu, protože se bude rozšiřovat.

Meta má v toulci více šípů. Například Facebook Reels (krátká videa) rychle roste a představuje další příležitost k monetizaci. Nebo se podívejte na trh elektronického obchodování, kde se společnost snaží prosadit již několik let.

Meta představila funkce, jako jsou Facebook a Instagram Shops, které pomáhají obchodníkům prodávat online, a zejména usnadňují firmám oslovit rozsáhlou uživatelskou základnu. Stále roste i počet jejích Shop Ads, které umožňují firmám zavádět vysoce personalizované reklamy na základě nákupních zvyklostí uživatelů. E-commerce je další významnou dlouhodobou příležitostí a v příštích pěti letech očekávejte, že společnost na tomto poli solidně pokročí.

A co metaverse?

Společnost Meta Platforms také změnila svůj název, aby odrážela své větší zaměření na metaverza. V tuto chvíli masivní investice společnosti do této potenciální příležitosti v hodnotě 1 bilionu dolarů nepřinášejí ovoce, protože metaverze je teprve v provozu, a to v podobě, kterou lze nejlépe popsat jako rozpracovanou. Bude za pět let ziskový? Můj názor je, že nebude, takže by to mělo být i nadále brzdou hospodářského výsledku Meta Platforms.

V loňském roce se čistý zisk společnosti meziročně snížil o 41 % na 23,2 miliardy USD. Společnost je však uprostřed kampaně zaměřené na snižování výdajů a nákladů. To zahrnuje propouštění a restrukturalizaci.

Tyto iniciativy by jí měly pomoci lépe absorbovat investice související s metaverzemi a udržet se na cestě k zisku z této lukrativní příležitosti.

Je vhodné koupit akcie společnosti Meta Platforms?

I když se potýká s problémy, plně očekáváme, že se Meta do pěti let vzchopí. Tržby společnosti by měly opět začít růst a nakonec i hospodářský výsledek. Zároveň dosáhne solidního pokroku ve zvyšování monetizace, což povede k dalším zdrojům příjmů.

Proto se vyplatí koupit akcie Meta Platforms již dnes a držet je po dobu následujících pěti let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz