Hlavní obsah
Finance

Kde budou akcie Alphabet (Google) za tři roky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost Alphabet je s velkým náskokem vedoucím světovým vyhledávačem. Kde bude společnost za tři roky?

Článek

Věděli jste, že Alphabet (GOOG) (GOOGL), mateřská společnost Googlu, je již třetí největší americkou společností? Tržní kapitalizace společnosti Alphabet ve výši 1,5 bilionu dolarů zaostává pouze za společnostmi Apple (2,8 bilionu dolarů) a Microsoft (2,4 bilionu dolarů).

To není špatné na společnost, která debutovala na burze před necelými 20 lety.

Dnešní investoři však chtějí vědět víc než jen to, co společnost Alphabet dokázala, chtějí vědět, kam směřuje. Jaká je tedy budoucnost tohoto firemního giganta? Kde bude za tři roky? Podívejme se na to blíže.

Společnost Alphabet se rozrostla díky své dominanci ve vyhledávačích

Řeknu to jasně: Alphabet je společnost zabývající se vyhledáváním. A v některých ohledech je to jediná vyhledávací společnost, na které záleží.

Podle údajů Statcounteru a Statisty zaujímal v loňském roce vyhledávač Google 84 % až 96 % trhu s vyhledávači.

Není třeba dodávat, že takový podíl na trhu představuje téměř monopol, což přináší příležitosti i výzvy.

Pozitivní je, že dominantní postavení společnosti Google na trhu vyhledávání je velmi lukrativní. Vyhledávač Google vygeneroval 40 miliard dolarů z celkových 70 miliard dolarů příjmů společnosti v prvním čtvrtletí roku 2023. Na Google Cloud připadlo necelých 8 miliard dolarů, YouTube vydělal necelých 7 miliard dolarů.

Stručně řečeno, společnost Alphabet bude pravděpodobně i v příštích třech letech silně závislá na své jednotce Search. Naštěstí pro společnost se očekává, že trh s online vyhledáváním poroste skokově ještě mnoho let.

Podle společnosti Statista Digital Market Insights by se měl trh online vyhledávání rozšířit z letošních necelých 297 miliard dolarů na více než 400 miliard dolarů do roku 2026.

Pokud se společnosti Alphabet podaří udržet podíl na trhu online vyhledávání na úrovni 90 %, čeká ji velmi světlá budoucnost.

Naopak, pokud se podíl společnosti Alphabet na trhu sníží v důsledku nepříznivých regulačních dopadů, konkurence nebo jiného nepředvídaného vlivu, bude mít společnost pravděpodobně potíže s celkovým růstem příjmů z menších obchodních segmentů.

Je nyní Alphabet vhodný ke koupi?

Shrneme-li to, společnost Alphabet má dobré předpoklady k tomu, aby v příštích třech letech rychle rostla za předpokladu, že si udrží dominantní postavení v oblasti online vyhledávání.

Z výzev, kterým čelí, se domnívám, že obavy z regulace přijdou a zmizí. Neměly by se však přehlížet konkurenční výzvy, zejména ty, které přicházejí od společnosti Microsoft a jejího vyhledávače Bing.

Služba Bing, která je nyní poháněna aplikací ChatGPT společnosti OpenAI, pravděpodobně sníží podíl společnosti Google na trhu. S méně než 10% podílem na trhu (a téměř nulovou přítomností mobilních zařízení) je však nepravděpodobné, že by Bing do roku 2026 dokázal společnost Alphabet porazit.

Dlouhodobí investoři by však měli pozorně sledovat podíl vyhledávače Google na trhu. Pokud dojde k výraznému poklesu, může nastat čas na přehodnocení vlastnictví akcií společnosti Alphabet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz