Hlavní obsah
Finance

Kde budou akcie Nike za rok?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Závod o návrat k vyšším ziskům začíná.

Článek

Akcie Nike (NKE) zatím v roce 2023 nebyly pro investory zajímavým titulem. Akcie obuvnického gigantu klesaly i v době, kdy index S&P 500 rostl, a akcionáři tak měli nevalné výnosy.

Výkonnost podniku je však jiný příběh. Společnost Nike nedávno uzavřela svůj fiskální rok 2023 na vysoké úrovni v několika provozních ukazatelích. Vítězství v této oblasti by mohlo společnost připravit na rychlejší a ziskovější růst ve fiskálním roce 2024. Podívejme se blíže na tuto dynamiku a na to, co by mohla znamenat pro akcie v příštím roce.

Investorům se na růstových ukazatelích společnosti Nike za čtvrté fiskální čtvrtletí líbilo mnoho věcí. Jistě, růst tržeb se po zohlednění výkyvů měnových kurzů zpomalil na 8 %, což je méně než 19 % v předchozím čtvrtletí. Akcionáři by však neměli z takových krátkodobých výkyvů příliš vycházet. Když se podíváme zpět, tržby za celý fiskální rok 2023 vzrostly o 16 %.

Vedení společnosti uvedlo, že americký trh těžil z vysoké návštěvnosti zákazníků v obchodech a na internetu, což se projevilo v nárůstu tržního podílu. Oživení nastalo také v Číně. „Toto čtvrtletí nenechalo nikoho na pochybách,“ uvedlo vedení v konferenčním hovoru s investory, „sport je zpět a spotřebitelská důvěra se zvedá.“ Tato vítězství naznačují, že ve fiskálním roce 2024 nás čeká silnější růst.

Marže a zásoby

Jako pozitivní faktory pro příští rok vynikly další dva finanční ukazatele. Hrubá zisková marže společnosti Nike stále klesá, ale zdá se, že se stabilizuje na úrovni přibližně 44 % tržeb. Tlaky na tento ukazatel zahrnují vyšší náklady na vstupy a dopravu spolu se snižováním cen spojeným s přirážkami. Pro podnik je dobrou zprávou, že se společnosti Nike podařilo omezit pokles hrubého zisku během roku, který byl pro celý obuvnický průmysl náročný. Pro srovnání, společnost Foot Locker (FL) zaznamenala v posledním čtvrtletí mnohem výraznější pokles ziskovosti.

A společnost Nike je dnes v mnohem lepší pozici, než byla před několika čtvrtletími. Tato úroveň totiž konečně dobře odpovídá současnému stavu poptávky. Zásoby se v uplynulém čtvrtletí nezměnily poté, co v předchozím čtvrtletí vzrostly o 16 %, což naznačuje, že cílené snižování cen jí zajistilo skvělou pozici pro fiskální rok 2024. „Opatření, která jsme přijali, nás staví do pozice pro ziskovější růst v budoucnu,“ řekl koncem června investorům generální ředitel John Donahoe.

Opatrní investoři by mohli být v pokušení akcie nyní jednoduše sledovat, zda se neobjeví konkrétnější známky toho, že obuvnický průmysl skončil s posledním cyklickým poklesem. Společnost Foot Locker uvedla, že koneckonců očekává, že cenové tlaky na její podnikání budou trvat nejméně do konce roku 2023.

Společnost Nike však není ve stejné pozici jako Foot Locker. Má větší prodejní prostor, silnější spojení se spotřebiteli prostřednictvím svých digitálních prodejen a na cestě je řada inovativních produktů. Úroveň zásob naznačuje, že se brzy vrátí i k expanzi hrubé ziskové marže.

Růstová akcie se zdá být atraktivně oceněna na pouhý 3,3násobek ročních tržeb, což je méně než šestinásobek tržeb z konce roku 2021. Celkově tyto faktory naznačují, že příští rok bude pro akcionáře společnosti Nike dobrý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz