Hlavní obsah
Finance

Kde budou akcie Nvidia za 10 let?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro
Aktualizováno

Vzrušující posun společnosti Nvidia směrem k umělé inteligenci a jeho dopad na dlouhodobé investiční vyhlídky

Článek

Pokud by se někdo před deseti lety chytře rozhodl investovat 1 000 dolarů do společnosti Nvidia (NVDA), tato částka by se vyšplhala na impozantních 115 000 dolarů a za deset let by dosáhla výnosu 11 400 %. Přestože působivé tempo růstu společnosti Nvidia, které je z velké části dáno její dominancí v polovodičovém průmyslu, může vzhledem k její současné velikosti zpomalit, zdá se, že společnost je stále příslibem pro dlouhodobé investory, protože se začíná zaměřovat na nové, inovativní perspektivy v oblasti umělé inteligence (AI).

Podrobný pohled na současný stav by mohl pomoci předpovědět budoucí trendy růstu společnosti Nvidia. Společnost stojí v čele vývoje umělé inteligence díky svým průkopnickým grafickým procesorům (GPU). Strategie prodeje těchto GPU poskytuje společnosti obrovský prostor v marketingu a zároveň snižuje rizika. Společnost profituje nejen z úspěšných klientů, ale i z těch neúspěšných, protože všichni se při budování svých platforem spoléhají na čipy Nvidia. Pozitivní dopady takto rostoucí poptávky se odrážejí v nedávné zprávě o výsledcích společnosti Nvidia.

Tržby společnosti Nvidia za třetí čtvrtletí dosáhly rekordní výše 13,5 miliardy dolarů a zaznamenaly působivý 88% nárůst oproti stejnému období předchozího roku. K tomuto růstu přispěl především segment datových center, který zaznamenal fenomenální 171% nárůst díky prudkému nárůstu poptávky po nejmodernějších podnikových grafických procesorech Nvidia. Tyto špičkové jednotky sehrály zásadní roli při trénování a provozování rozsáhlých, výpočetně náročných aplikací umělé inteligence.

Zatímco celkové výsledky jsou slibné, ostatní segmenty společnosti, zejména herní a automobilový, vykázaly relativně nižší míru růstu – 22 %, resp. 15 %. Očekává se však, že v nadcházejícím desetiletí se tyto trendy změní.

Herní segment společnosti Nvidia, který se zabývá především prodejem grafických procesorů pro osobní počítače, konzole a těžbu kryptoměn, zaznamenal pokles v důsledku faktorů, jako je inflace a rostoucí úrokové sazby. Spotřebitelé stále častěji odkládají velké nákupy nebo se rozhodují pro levnější použité produkty. Herní průmysl je však cyklický a jeho oživení se pravděpodobně blíží.

Budoucnost herního průmyslu se zdá být světlá. Očekává se, že videohry budou vyžadovat stále dokonalejší grafické procesory, protože vývojáři neustále usilují o lepší grafiku a výkon. S tím, jak se rozšířená realita (AR) a virtuální realita (VR) blíží k tomu, aby se staly mainstreamem, by poptávka po čipech Nvidia měla zaznamenat výrazný vzestup. V květnu společnost Nvidia oznámila spuštění enginu Avatar Cloud, jehož cílem je pomoci vývojářům integrovat konverzační umělou inteligenci do jejich her – což je krok, který by mohl potenciálně diverzifikovat zdroje příjmů v tomto segmentu závislém na hardwaru.

Automobilový byznys společnosti Nvidia, který se zaměřuje na vývoj samořídicího softwaru jako služby, by také mohl zaznamenat možnou podporu ze strany AI. Přestože je technologie autonomního řízení stále v plenkách, analytici společnosti McKinsey & Company předpovídají, že by mohla do roku 2035 potenciálně přinést roční příjmy v rozmezí 300 až 400 miliard dolarů pro ty, kdo tuto technologii začnou používat.

Poté, co společnost Nvidia dosáhla milníku bilionové tržní kapitalizace za 30 let, je pro ni dalším úkolem tento úspěch zopakovat. Stoprocentní návratnost by vyžadovala navýšení hodnoty o další bilion za předpokladu, že počet akcií zůstane konstantní. I když je velmi nepravděpodobné, že by společnost Nvidia pokračovala v cestě svých počátečních vysoce výnosných výnosů, její růstový příběh se zdaleka nezastavil.

I když její herní sektor čeká dlouhodobé oživení, zvýšený přínos umělé inteligence pro sektor datových center a automobilový průmysl společnosti Nvidia jistě podpoří celkový růst společnosti. Díky silnému strategickému posunu směrem k umělé inteligenci a jejím potenciálním aplikacím jsou akcie společnosti Nvidia i nadále atraktivní pro dlouhodobé investice. Se vzrušující cestou na obzoru je společnost Nvidia připravena odměnit trpělivé investory slibnými výnosy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám