Hlavní obsah
Finance

Kolik peněz vydělává král Charles III.? Možná budete překvapeni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Je těžké přesně odhadnout králův osobní majetek, ale podle odhadů deníku The Guardian se pohybuje kolem 2,25 miliardy dolarů.

Článek

Při pohledu na britskou královskou rodinu není těžké vidět nic jiného než nemravné bohatství. Koneckonců jedním z nejběžnějších způsobů, jak o někom říct, že je bohatý, je prohlásit, že má „více peněz než anglický král (nebo donedávna královna)“.

Z hlediska celosvětového bohatství na tom však královská rodina není tak dobře, jak byste se mohli domnívat. Nechápejte mě špatně, král Charles rozhodně nebojuje se svými osobními financemi - a pravděpodobně na ně ani vůbec nemyslí.

Ale zatímco král si může vesele plavat ve své pokladně - jako Scrooge McDuck - má jen malý zlomek bohatství Buffettů a Musků světa.

Odhadované soukromé čisté jmění: 2,25 miliardy dolarů (1,8 miliardy liber).

Jako vládnoucí britský panovník spravuje král Charles obrovské portfolio majetku v hodnotě 37 milionů liber (46 milionů dolarů). Překvapivě malé procento z tohoto jmění je však skutečně jeho. Přesnou povahu a rozsah králova osobního majetku je však těžké odhadnout, protože jeho velká část je utajována.

Po korunovaci se s touto výzvou pokusilo vypořádat mnoho zdrojů. Asi nejdůkladnější je zpráva deníku The Guardian, který tvrdí, že provedl „první komplexní audit králova majetku“. Deník odhaduje, že Charlesův soukromý majetek činí přibližně 1,8 miliardy liber, tedy zhruba 2,25 miliardy dolarů.

Královské jmění se skládá ze všech atributů, které by člověk očekával, včetně nemovitostí v Anglii a Skotsku v hodnotě 330 milionů liber (413 milionů dolarů). Většina zámků, v nichž může pobývat, sice technicky vzato nepatří samotnému králi, ale po zesnulé královně zdědil dvě mimořádně cenná panství: Balmoral a Sandringham. Jen hodnota druhého jmenovaného majetku se odhaduje na 250 milionů liber (312 milionů dolarů).

Forbes odhaduje, že král Charles zdědil po královně majetek v celkové hodnotě přibližně 500 milionů dolarů. A díky důvtipu téže královny nebude muset Charles zaplatit ani cent dědické daně.

Odhadovaný roční příjem: USD (127 milionů liber)

Kromě obrovského jmění, kterým již disponuje, má nový král také nemalé příjmy ze svého rozsáhlého majetku. Zároveň má král - a celá královská rodina - spoustu výdajů.

Podle časopisu Forbes pochází většina ročního příjmu královské rodiny z korunního majetku, což je obrovské portfolio nemovitostí v hodnotě 20,7 miliardy liber (19 miliard dolarů). Drtivá většina zisků z Crown Estate jde do britské státní pokladny - v roce 2022 činil podle Forbesu příjem 361 milionů dolarů. Ale 25 % tohoto zisku - známého jako Sovereign Grant - jde královské rodině.

Charles samozřejmě nemůže tento zisk promrhat sám. Desetiprocentní podíl (43,3 milionu dolarů v roce 2022) z tohoto zisku slouží Buckinghamskému paláci. A zbývajících 15 % pokrývá účty celé královské rodiny, včetně cestovních nákladů a slavnostních akcí.

Dalším veřejným zdrojem příjmů krále je Lancasterské vévodství, soukromý majetek, z něhož král dostává osobní příspěvek zvaný Privy Purse. Tento příjem - který podle Forbesu v roce 2022 činil 30 milionů dolarů - pokrývá veškeré další oficiální výdaje.

Vše, co z tajného měšce zbude po zaplacení oficiálních účtů, patří Charlesovi. Ale díky dohodě s britskou vládou uzavřené v roce 1993 musí král ve skutečnosti platit daně z příjmu z jakékoli části Tajného měšce, která není použita pro „oficiální účely“.

Hrad je hradem i pod jiným jménem

Přestože většina majetku, na který král Charles dohlíží, není ve skutečnosti jeho, na bankovních účtech nového krále se stále přelévá více než 2 miliardy dolarů. To ho sice řadí hluboko pod některé z nejbohatších miliardářů světa, ale lze s jistotou říci, že si tento muž pravděpodobně může koupit téměř cokoli, co se mu zlíbí. Je dobré být králem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz