Hlavní obsah
Finance

Které akcie AI mohou v roce 2023 vyletět vzhůru díky rostoucí popularitě OpenAI?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Převratný dopad nejnovějších inovací OpenAI je téměř hmatatelný. Přesto existují lepší a výnosnější způsoby, jak vsadit na pokračující vzestup umělé inteligence u veřejně obchodovaných technologických firem.

Článek

Přestože se Wall Street k některým z nejpřevratnějších technologických akcií otočila zády, je těžké ignorovat humbuk kolem některých nejnovějších inovací v oblasti umělé inteligence. OpenAI, firma, kterou pomáhal podporovat Elon Musk, se v poslední době postarala o značný rozruch svými kreativními produkty, jejichž převratný potenciál nelze ignorovat. V tomto článku porovnám dvě vyspělé AI společnosti - Alphabet (NASDAQ:GOOGL) (NASDAQ:GOOG) a Apple (NASDAQ:AAPL), které se zdají být nejzajímavějšími kandidáty na skvělý růst v roce 2023.

DALL-E a OpenGPT Chat jsou dvě nejzajímavější inovace využívající umělou inteligenci, které vzešly z projektu OpenAI. DALL-E dokáže na základě vstupního textu vytvářet fascinující umělecká díla, zatímco OpenGPT je „přelomový“ konverzační chatbot, který dokáže odpovídat na otázky a dokonce psát eseje. Ačkoli existují určitá omezení (problémem je přesnost dat), nelze se ubránit nadšení, když si takové produkty OpenAI v rané fázi vyzkoušíte v demo verzi.

Alphabet (GOOGL)

Konverzační umělá inteligence OpenAI by mohla naznačit, kam budou směřovat další chytří domácí asistenti. Asistent Google, Siri a Alexa se v posledních letech příliš nezlepšili. To by se mohlo změnit, protože OpenAI se snaží stát důstojným soupeřem.

Alphabet je totiž jednou z nejlepších veřejných společností, které mohou hrát hlavní roli v oblasti umělé inteligence. Díky množství dat od miliard uživatelů z celého světa má Alphabet pravděpodobně nástroje k vytvoření nejpokročilejší AI.

Společnost Alphabet už samozřejmě možná za zavřenými dveřmi nabízí konverzační službu podobnou OpenGPT. Jen ještě není připravena na to, aby ji vypustila do světa. Vzhledem k omezením OpenGPT, nedostatku zdrojů a potenciálu zneužití nemusí být chatbot nové generace ještě připraven pro masy.

Aby se Asistent Google dočkal další velké aktualizace, ve kterou všichni doufáme, budou možná zapotřebí bezpečnostní opatření a regulační pokyny. V každém případě považuji společnost Google za lídra v oblasti umělé inteligence.

Možná máme jen malý přehled o projektech umělé inteligence, na kterých Alphabet pracuje, ale zůstává jedním z disruptorů, kteří se pravděpodobně udrží na trůnu technologického světa.

Jaká je cílová cena pro akcie GOOGL?

Wall Street má akcie společnosti Alphabet stále ráda. Průměrná cílová cena akcií GOOGL ve výši 127,83 USD znamená nárůst o 42,35% .

Apple (AAPL)

Siri od Applu urazila od svých počátků dlouhou cestu. Přesto je ještě hodně prostoru pro zlepšení, pokud má asistentka umělé inteligence zaujmout a potěšit tak, jak to dokázala nabídka OpenAI. Stejně jako Google považuji Apple za společnost, která disponuje datovými zdroji umožňujícími realizovat AI nové generace.

Společnost Apple totiž ani zdaleka není čistě umělou inteligencí. Hardware stále tvoří drtivou část příjmů, ačkoli služby v posledních letech rostou mílovými kroky.

Stejně jako Google, i Apple už má pravděpodobně pokročilejšího asistenta, který ale ještě není připraven na svou premiéru. Apple není na trhu první. Je více než ochotný počkat, až jeho kolegové otestují vody a zvládnou rizika a následky. Jakmile nastane ten správný čas, Apple se vrhne na své konkurenty, aby je „předběhl“, jak už to udělal mnohokrát.

Apple smartphone nevynalezl, ale vylepšil. S tím, jak se zaměřuje na produkty nové generace (chytré hodinky a náhlavní soupravy), očekávejte, že Siri bude hrát v našem každodenním životě významnější roli. Neúnavné zaměření společnosti Apple na ochranu soukromí uživatelů z ní udělalo jednu z nejdůvěryhodnějších společností v oblasti velkých technologií. Tato dobrá pověst firmě pomůže, až se federální regulační orgány budou snažit zavést opatření, která zajistí, aby umělá inteligence příští generace byla bezpečná.

Při uvedení technologie, která zásadně mění pravidla hry, do světa se může pokazit mnoho věcí. Apple je jednou z firem, které od začátku navrhují s dobrými úmysly. V tomto ohledu může mít Apple ve válce o umělou inteligenci slušnou výhodu.

Jaká je cílová cena pro akcie AAPL?

Akcie společnosti Apple v poslední době dostávají zabrat. Průměrná cílová cena akcií AAPL je 179,71 USD. To představuje 33,5% nárůst oproti současné úrovni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz