Hlavní obsah
Finance

Které akcie projdou testem 10 000 dolarů Warrena Buffetta?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Buffettův nedávný rozhovor pro CNBC vyvolává zajímavou otázku

Článek

Pokud jste minulý týden nesledovali rozhovor s Warrenem Buffettem na CNBC, stálo by za to podívat se na některé z hlavních momentů online. Legendární investor se vyjádřil k celé řadě témat, od umělé inteligence přes bankovní turbulence až po inflaci.

Jedna z nejzajímavějších věcí, kterou řekl, se podle mého názoru týkala společnosti Apple (AAPL). Buffett řekl Becky Quickové na CNBC:

...pokud jste uživatelem Applu a někdo vám nabídne 10 000 dolarů, ale jedinou podmínkou je, že vám nikdy nebudou moci vzít váš iPhone a vy si nikdy nebudete moci koupit jiný, tak to nevezmete. Když vám řeknou, že když si nekoupíte další auto Ford Motor, dají vám 10 000 dolarů, tak si těch 10 000 dolarů vezmete. Místo toho si koupíte Chevrolet.

S Buffettem můžete, ale nemusíte souhlasit v tom, že odmítnete spoustu peněz, abyste si udrželi iPhone. Jeho prohlášení mě však přimělo k zamyšlení: Které akcie by prošly Buffettovým testem na 10 000 dolarů?

Snadný výběr

Nejprve chci říci, že souhlasím s Buffettem, že mnoho lidí by se vzdalo 10 000 dolarů, aby si mohli ponechat své iPhony. Apple má skutečně velkou a loajální zákaznickou základnu. Myslím, že existuje ještě nejméně jedna veřejně obchodovaná společnost, která je snadnou volbou pro to, aby také prošla testem 10 000 dolarů.

Společnost Vertex Pharmaceuticals (VRTX) prodává jedinou schválenou léčbu zaměřenou na genetickou vadu způsobující cystickou fibrózu (CF). Rozhodli by se pacienti s CF vzdát se léčby, která jim doslova změní život, za 10 000 dolarů? O tom vážně pochybuji.

Pokud jde o budoucnost, společnost Vertex by mohla Buffettovým testem projít také, pokud získá povolení regulačních orgánů pro exa-cel. Společnost nedávno dokončila podání žádosti na americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv pro terapii úpravou genů při léčbě (u mnoha pacientů účinně vyléčené) srpkovité anémie a beta-talasemie závislé na transfuzích. Nedokážu si představit, že by si někdo vzal 10 000 dolarů, aby se vzdal možnosti žít bez negativních dopadů obou vzácných krevních poruch.

Téměř jistě bychom mohli do klubu zařadit i jakoukoli farmaceutickou nebo biotechnologickou společnost, která prodává jediné léky na léčbu daného onemocnění.

Náročnější volby

Co kdybychom se podívali i jinam než jen k výrobcům léků s produkty, které zachraňují a mění životy? Je stále těžší identifikovat akcie, které by prošly Buffettovým testem na 10 000 dolarů.

Jednou z možných alternativ by mohly být akcie společnosti Altria Group (MO), která v USA prodává cigarety Marlboro. Někteří kuřáci by sice za dostatečnou částku přešli na jinou značku (nebo by se raději cigaret vzdali úplně), ale předpokládám, že mnozí by odmítli přejít i za značnou částku peněz. Není divu, že Altria je jednou z nejvýkonnějších akcií vůbec.

Někteří zarytí pijáci Coca-Coly nebo Pepsi by možná nepřešli na jiný nápoj ani za 10 000 dolarů. Totéž by mohlo platit i pro fanoušky jiných výrobců nápojů, jako je například Celcius.

Možná nejlepším přístupem je však identifikovat akcie společností se špičkovými produkty, které se těší obrovské loajalitě zákazníků. Tesla (TSLA) by mohla být v této skupině dobrým kandidátem. Průzkum, který loni provedla společnost S&P Global Mobility, ukázal, že Tesla má nejvyšší loajalitu ke značce na trhu luxusních automobilů. Přesto však pouze 63 % majitelů vozů Tesla uvedlo, že by si znovu koupili další vůz Tesla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz