Hlavní obsah
Finance

Lepší AI akcie: Nvidia vs Alphabet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash.com

Obě společnosti hrají ve vývoji umělé inteligence obrovskou roli.

Článek

Žhavým investičním trendem těchto dnů je vyhledávání společností, které se zabývají umělou inteligencí (AI). Od strojového učení přes prediktivní analýzu a vývoj softwaru až po vývoj hardwaru - na tvorbě produktů a služeb AI se podílí několik odvětví a stovky společností, které z AI mohou přímo (nebo nepřímo) těžit. Pokud tomu tak již není, brzy se stane odvětvím ekonomiky s hodnotou několika bilionů dolarů.

Do umělé inteligence lze investovat různými způsoby a společnosti Alphabet (GOOG) (GOOGL) a Nvidia (NVDA) jsou často zmiňovány jako nejlepší investoři v této oblasti. Kterou z nich by si však investoři měli vybrat, aby využili revoluce v oblasti umělé inteligence?

Nvidia bude vítězem bez ohledu na to, čí technologie AI je nejlepší

Společnosti Alphabet a Nvidia nabízejí každá jiný úhel pohledu na investice do umělé inteligence, i když se do jisté míry překrývají.

Nabídka společnosti Alphabet zahrnuje rozsáhlou sadu nástrojů pro programování AI, která obsahuje generativní AI a bloky strojového učení. Další součástí systémů AI je potřeba obrovského množství dat pro trénování AI. Společnost Alphabet jich má k dispozici také dostatek k použití a speciální vyhledávač pro datové sady, které nejsou k dispozici u společnosti. A konečně, Google Cloud nabízí svým zákazníkům výpočetní kapacity potřebné k trénování modelů AI, protože jen málo společností má zdroje určené k trénování a údržbě systému AI.

Nvidia je spíše hardwarovým hráčem: Počítače, které pohánějí technologie umělé inteligence, běží na jejích grafických procesorech (GPU). Díky tomu je Nvidia investicí ve stylu „krumpáčů a lopat“, protože bude vítězem bez ohledu na to, čí technologie umělé inteligence na trhu převládne. Přesto má Nvidia ve svém cloudu DGX také nástroje pro generativní AI a řešení pro trénink AI, které přímo konkurují cloudu Google. I když je pro společnost Nvidia chytré tyto nástroje vyvíjet a proniknout na tento lukrativní trh, být primárně hardwarovou hrou je lukrativní samo o sobě.

Obě společnosti se věnují rozšiřování technologie umělé inteligence, ale jak si každá z nich vede v současnosti?

Oba podniky se potýkají s finančními problémy

Na základě posledních čtvrtletních výsledků těchto společností byste pravděpodobně neočekávali, že většina investorů bude těmto dvěma akciím nakloněna.

Přestože společnost Alphabet intenzivně investuje do technologií umělé inteligence, její hlavní činností je reklama, odvětví, které se v době ekonomické nejistoty potýká s problémy. Celkově tržby společnosti Alphabet v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly pouze o 3 %, ale jejímu podnikání v oblasti Google Cloud se nadále dařilo, když vykázal 28% růst tržeb a také první provozní zisk. Vzhledem k poklesu zisku na akcii (EPS) z 1,23 USD na 1,17 USD se nejednalo o nejlepší čtvrtletí společnosti Alphabet. Bylo však mnohem lepší než poslední výsledky společnosti Nvidia.

Trh s osobními počítači se v uplynulém roce vyvíjel hrozivě a společnost Nvidia to odnesla nejvíce. Ve 4. čtvrtletí jejího fiskálního roku 2023 (končícího 29. ledna) se tržby meziročně propadly o 21 %, což bylo způsobeno ohromujícím 46% poklesem tržeb z her. Kromě toho se příjmy v její divizi datových center (která zachycuje mnoho GPU prodávaných pro účely umělé inteligence) od 3. čtvrtletí snížily o 6 %. Tento pokles je znepokojivý, protože tato divize byla v posledních letech prakticky linií přímo vzhůru.

Zisk na akcii společnosti Nvidia rovněž klesl z 0,88 USD na 0,57 USD, což znamená výrazný pokles zisku.

Stojí obě společnosti za to, abyste v nich zaujali pozici, když se potýkají s problémy?

Akcie společnosti Alphabet mají atraktivní cenu

Protivětry, kterým čelí společnosti Alphabet a Nvidia, jsou dočasné. Až začnou obavy z recese opadat, měly by podniky znovu otevřít své rozpočty na reklamu a Alphabet z těchto výdajů bude těžit. Stejně tak by se rozpočty určené na budování datových center nebo diskreční fondy spotřebitelů měly vrátit k nákupu grafických procesorů, až nebude panovat všeobecný strach z masivního poklesu.

Současný stav podnikání těchto dvou společností mě nezajímá. Co mě však znepokojuje, je ocenění akcií.

Akcie společnosti Nvidia se v tuto chvíli zdají být nesmírně nadhodnocené

Při 162násobku zisku a 26násobku tržeb se Nvidia obchoduje v pásmu, ve kterém se ocitne jen málo akcií. Poměr ceny k zisku (P/E) společnosti Nvidia nemusí být spravedlivý, protože společnost měla v poslední době několik špatných čtvrtletí. Ale i když použijete forwardový poměr P/E, Nvidia se stále obchoduje za drahý 62násobek zisku. To jsou neuvěřitelně vysoká očekávání zabudovaná do akcií, a i když Nvidia vyrazí své nabídky v oblasti umělé inteligence dech, cena akcií nemusí kvůli původnímu vysokému ocenění příliš vzrůst.

Společnost Alphabet stejné problémy nemá: Její ocenění je na historickém minimu.

Akcie společnosti Alphabet jsou v současné době na skvělém vstupním bodě a mají dobrou pozici v závodě v umělé inteligenci. I když se mi vyhlídky společnosti Nvidia jako firmy líbí, její akcie jsou v tuto chvíli příliš drahé na to, aby se daly koupit, což dává společnosti Alphabet v tomto přímém souboji výhodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz