Hlavní obsah
Finance

Lepší akcie s vysokým dividendovým výnosem: Viatris vs. Takeda Pharmaceutical

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Jedna z těchto vysoce výnosných farmaceutických akcií se nyní jeví jako lepší nákup.

Článek

Pokud hledáte akcie s vysokým dividendovým výnosem v sektoru zdravotní péče, mohlo by vás zajímat srovnání společností Takeda Pharmaceutical (TAK) a Viatris (VTRS).

Obě společnosti nabízejí atraktivní dividendy, ale která z nich je nyní výhodnější? Podívejme se blíže na jejich finanční výkonnost, vyhlídky na růst, ocenění a udržitelnost dividend, abychom to zjistili.

Přehled

Společnost Takeda Pharmaceutical je japonský výrobce léčiv, který se zaměřuje na čtyři klíčové terapeutické oblasti: onkologii, neurovědy, imunologii a hematologii. Je rovněž zastoupena v oblasti léčby pomocí plazmy, vakcín a volně prodejných výrobků. Společnost Takeda má diverzifikované portfolio výrobků s několika globálními franšízovými značkami, které generují roční tržby přesahující 1 miliardu USD, a několika dalšími, které se blíží statusu hitů. Mezi její nejprodávanější léky patří Entyvio na ulcerózní kolitidu a Crohnovu chorobu, Ninlaro na mnohočetný myelom a Vyvanse na poruchu pozornosti s hyperaktivitou (ADHD).

Viatris je relativně nová společnost, která vznikla spojením společností Mylan a Upjohn společnosti Pfizer v listopadu 2020. Je celosvětovým lídrem v oblasti generických léčiv a také značkových produktů, jako jsou EpiPen, Lyrica a Viagra. Cílem společnosti Viatris je využít svého rozsahu a geografického dosahu k poskytování cenově dostupných a přístupných léků pacientům po celém světě. Společnost Viatris má tři provozní segmenty: komplexní generika, generika a značková léčiva. Společnost také nabízí akcionářům přímý přehled o své finanční výkonnosti z geografického hlediska, a to prostřednictvím rozdělení tržeb podle regionů: JANZ (Japonsko, Austrálie a Nový Zéland), Velká Čína, rozvíjející se trhy a rozvinuté trhy.

Finanční výkonnost a výhled

Pokud jde o finanční výsledky, společnost Takeda v posledních pěti letech stabilně zvyšuje své příjmy díky akvizici společnosti Shire v roce 2019 a silnému organickému růstu. V tomto období výrobce léčiv v průměru ročně zvyšoval tržby o 9,97 %, což je na farmaceutickou společnost s velkou kapitalizací nadprůměrné tempo růstu. Bohužel se očekává, že nedávná ztráta exkluzivity pro přípravek Vyvanse v USA bude mít v nejbližší době negativní dopad na jeho finanční výsledky. Společnost Takeda podle své poslední čtvrtletní zprávy uvedla, že ve fiskálním roce 2023 budou tržby klesat o nízká jednociferná čísla.

Na druhou stranu se společnost Viatris již přibližně dva roky potýká s problémy kvůli klesajícím prodejům klíčových léků, jako jsou Lipitor, Norvasc a Lyrica, a také kvůli rozsáhlému tlaku na ceny v oblasti generických léků. Například za předchozích 24 měsíců klesly roční tržby výrobce léků o nepěkných 13,6 %. Přestože by Viatris měl těžit z několika nových léků uvedených na trh, analytici stále očekávají, že v roce 2024 klesne nejvyšší zisk společnosti o dalších 1,7 %. Viatris zkrátka nemá přesvědčivý růstový profil.

Ocenění, dividendový výnos a udržitelnost

Z hlediska ocenění se společnost Viatris obchoduje s nižším poměrem ceny k zisku (P/E) než společnost Takeda. Konkrétně se akcie společnosti Takeda obchodují s budoucím P/E ve výši 9,78, zatímco akcie společnosti Viatris s budoucím P/E ve výši 3,92. Společnost Viatris má také nižší poměr ceny k tržbám (P/S) než společnost Takeda, a to na základě svých 12měsíčních tržeb. Takeda má P/S 1,7, zatímco Viatris má P/S 0,85.

Co se týče dividend, společnosti Viatris a Takeda nabízejí na současné úrovni roční výnosy ve výši přibližně 4,3 %. Viatris má však výplatní poměr 31,4 %, zatímco Takeda má výplatní poměr 49,2 %. Ačkoli obě společnosti mají dostatek prostoru pro růst dividend, Viatris je pravděpodobně bezpečnější výnosovou akcií vzhledem k výrazně nižšímu výplatnímu poměru.

Verdikt

Na základě těchto faktorů je Viatris mírně atraktivnější dividendovou akcií s vysokým výnosem. Ani jedna ze společností není připravena na hvězdný růst horní linie, ale Viatris nabízí přesvědčivější ocenění a o něco bezpečnější dividendu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz