Hlavní obsah
Finance

Lepší nákup pro vaše investiční portfolio: AMD vs. Microsoft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Tyto společnosti mají vedoucí postavení v oblasti umělé inteligence, ale jedna z nich se v současné době obchoduje za lepší hodnotu

Článek

Pokroky v oblasti umělé inteligence (AI) vedly Wall Street k rostoucímu zájmu o toto odvětví. A tento optimismus není neopodstatněný, protože se předpokládá, že trh s umělou inteligencí poroste do roku 2030 složenou roční mírou růstu 37 % poté, co v roce 2022 dosáhne 137 miliard dolarů.

Proto není od věci podívat se blíže na některé společnosti, které toto odvětví posouvají kupředu. Advanced Micro Devices (AMD) a Microsoft (MSFT) jsou dvě obzvláště atraktivní investiční možnosti, protože obě společnosti se ve větší míře zaměřily na umělou inteligenci. Zdá se, že jedna z těchto společností bude hrát významnou roli v hardwarové části trhu, zatímco druhá značně investovala do softwaru AI.

Snadno lze argumentovat pro investici do AMD nebo Microsoftu. Pokud však chcete přidat do svého seznamu držených akcií pouze jednu novou, musíte vědět, že je lepší koupit. Pojďme tedy posoudit, zda je pro vás lepší investovat do akcií AMD nebo Microsoftu.

AMD

Společnost AMD začala letošní rok v nevýhodě, protože její největší konkurent Nvidia převzal vedení v oblasti čipů s umělou inteligencí. Společnost však od té doby věnuje veškeré své úsilí přípravě a odborníci si toho všimli. Akcie AMD v reakci na to od 1. ledna prudce vzrostly o 92 %. Mezitím o partnerství s polovodičovou společností projevily zájem další technologické společnosti.

Zpráva agentury Bloomberg ze 4. května odhalila, že Microsoft podporuje rozšíření čipů s umělou inteligencí společnosti AMD poskytováním finančních a technických zdrojů. Cílem společnosti Windows je pomoci AMD stát se alternativou k Nvidii. Navíc společnost Amazon Web Services (AWS) údajně zvažuje, že v blízké budoucnosti bude využívat čipy AI od AMD. Toto partnerství by bylo obzvláště slibné, protože AWS je největší cloudovou platformou na světě a dosud používala především čipy Nvidia.

Akcie AMD za posledních pět let vzrostly o 660 %, což je více než u většiny ostatních společností, které se zapojily do závodu o umělou inteligenci. Schopnost společnosti dodávat čipy pro celý technologický trh přitom činí z jejích akcií zajímavou volbu, protože investoři mohou profitovat z rostoucích odvětví, jako je AI, cloud computing, hry, osobní počítače a další.

Microsoft

Investoři se tento týden nad Microsoftem rozplývali a 15. června posunuli jeho akcie o více než 3 % vzhůru poté, co společnost oznámila, že její roční příjmy z umělé inteligence by mohly dosáhnout 10 miliard dolarů. Očekává se, že zvýšené příjmy budou pocházet z růstu Azure a modelů vytvořených pomocí technologie OpenAI od vývojáře ChatGPT.

Microsoft se stal jednou z největších firem v oblasti umělé inteligence poté, co v roce 2019 investoval 1 miliardu dolarů do společnosti OpenAI. Úspěch ChatGPT v roce 2022 přiměl společnost, aby letos investovala dalších 10 miliard dolarů a začala integrovat technologie tohoto start-upu do svých domácích platforem. Microsoft zatím přidal služby AI do svých programů pro produktivitu Office, jako jsou Word a Excel, do své cloudové služby Azure a do svého vyhledávače Bing, protože se snaží stát se centrem pro spotřebitele a firmy, které hledají služby AI.

Díky partnerství s OpenAI získala společnost obrovskou výhodu proti konkurentům, jako je AWS a Google Cloud společnosti Alphabet, kteří nyní dohánějí Microsoft. Spolupráce se společností AMD by jí mezitím mohla umožnit dosáhnout čipů přizpůsobených jejím službám AI, což by jí poskytlo další výhodu před konkurencí.

Díky tomu, že od roku 2018 vzrostly roční tržby o 80 % a provozní výnosy o 138 %, jsou akcie Microsoftu stále atraktivnější investicí.

Je lepší koupit AMD nebo Microsoft?

Společnosti AMD a Microsoft jsou domovem solidních růstových akcií s historií konzistentních zisků. Určení toho, která akcie je lepší ke koupi, se proto přinejmenším částečně odvíjí od toho, která akcie se v současnosti obchoduje za lepší hodnotu.

Pokud se podíváme na budoucí poměr ceny k zisku (P/E) těchto společností, je 36 % u Microsoftu lepší než 45 % u AMD. Ani jedno z těchto čísel neznamená výhodnou koupi. Nižší forwardový P/E společnosti Microsoft však naznačuje, že její akcie nabízejí větší hodnotu. Navíc poměr ceny k volnému peněžnímu toku 45 společnosti Microsoft je opět v lepší pozici než 80 společnosti AMD. Tyto údaje ukazují, že společnost Microsoft má lepší hodnotu a potenciálně lepší finanční situaci.

Microsoft je proto v současné době výhodnějším řešením. Stále je však rozumné mít AMD na očích a udeřit, až nastane správný čas.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz