Hlavní obsah
Finance

Lepší nákup pro vaše portfolio: Amazon vs. Airbnb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Jejich akcie v roce 2023 vzrostly o podobnou částku

Článek

Investoři jsou opět nadšeni společností Amazon (AMZN), která dostává své náklady pod kontrolu a zároveň vykazuje růst a inovace. Jeho akcie letos vzrostly o 66 %, čímž odčinily část ztrát z loňského roku, ale stále ještě nedosáhly svého maxima z roku 2021.

Podobně je na tom Airbnb (ABNB), která letos vzrostla o 64 %, protože stále prokazuje sílu na náročném trhu, ale je o 35 % níže než na svých maximech těsně po vstupu na burzu.

Tyto akcie nyní získávají na dynamice i hodnotě. Která z nich je však dnes lepší koupit?

Amazon: Návrat k růstu

Společnost Amazon se stala lídrem téměř ve všech odvětvích, do kterých vstoupila, od knih přes celkové elektronické obchodování až po cloudové služby a další. Přinejmenším se stává významným soupeřem, například v oblasti digitálních potravin a lékárenství. A co víc, svou vedoucí pozici si umí skvěle udržet. To je pozitivní cyklus, kdy její dominance a špičkové technologie přitahují další zákazníky, což ji vede k dalším investicím a dalším zákazníkům.

Přesto se Amazon v loňském roce potýkal se zpomalující se poptávkou (po neuvěřitelném pandemickém vzestupu), inflací, zvýšenými náklady a příliš rozsáhlou infrastrukturou. Přesto vykazuje pokrok, protože snižuje náklady a udržuje si náskok na svých trzích.

To se projevilo ve druhém čtvrtletí roku 2023. Tržby se oproti loňskému roku zvýšily o 11 %, čímž překonaly předpokládaný růst o 5 až 10 %. Provozní zisk činil 7,7 miliardy dolarů, čímž rovněž rozdrtil předchozí odhad mezi 2 a 5,5 miliardy dolarů. Amazon se také vrátil k vydělávání peněz, když dosáhl čistého zisku 6,7 miliardy dolarů, tedy 0,65 dolaru na akcii (EPS), oproti loňské ztrátě 2 miliardy dolarů. Do kladných čísel se vrátil i volný peněžní tok ve výši 7,9 miliardy dolarů po loňském odlivu 23,5 miliardy dolarů.

A co víc, očekává, že tento trend bude pokračovat i ve třetím čtvrtletí. Vedení společnosti očekává, že tržby opět vzrostou přibližně o 11 % a provozní zisk bude činit přibližně 7 miliard USD, zatímco loni ve 3. čtvrtletí to bylo 2,5 miliardy USD.

Akcie Amazonu se v průběhu jednoho roku nezměnily a obchodují se za jednoletý forwardový poměr ceny k zisku 47. Nikdo by to nenazval levným, ale je to levné pro Amazon, který se obvykle obchoduje s prémiovým oceněním, protože je tak spolehlivý pro růst.

Airbnb: dominance v odvětví

Akcie Airbnb čekal pokles poté, co po primární veřejné nabídce akcií (IPO) rychle vzrostly. Nyní pomalu stoupají vzhůru, protože investoři jsou po medvědím trhu opatrnější a Airbnb ukazuje svou sílu.

Nadále navazuje na předchozí růst, i když tempo jeho růstu se zpomaluje. Rovněž překonala výhled na 2. čtvrtletí, který činil 12 % až 16 %, přičemž meziroční nárůst tržeb dosáhl 18 %.

A přestože stále vykazuje dvouciferný růst tržeb, stává se z ní ziskový motor. Čistý zisk ve třetím čtvrtletí činil 650 milionů dolarů, což je nárůst oproti loňským 379 milionům dolarů, a za posledních 12 měsíců vygenerovala volný peněžní tok ve výši 900 milionů dolarů, tedy 3,9 miliardy dolarů.

Existuje mnoho důvodů, proč se těšit na budoucnost společnosti, ale zaměřím se na dva hlavní. Za prvé, oslovuje mnohem více lidí než standardní hotelová společnost. Nabízí obrovskou škálu typů pronájmů, rozpočtů a regionů, včetně míst, kam se velké hotelové společnosti nedostanou.

Za druhé, je to klasický příklad společnosti, která využívá málo aktiv, má pokročilou digitální platformu a nemá žádné zásoby. Ostatní společnosti, které provozují podobný model, investují velké prostředky do výdajů, jako je marketing a výzkum, ale Airbnb přišla na to, jak efektivně provozovat model platformy a zároveň dosáhnout úrovně rozsahu, kdy může dosahovat obrovských zisků.

Akcie Airbnb se obchodují za 31násobek budoucích jednoletých zisků, takže jsou podle této metriky výrazně levnější než akcie Amazonu.

Která koupě je výhodnější?

Tohle je těžký souboj, protože na každé z těchto akcií vidím mnoho zajímavého a obě doporučuji.

Kdybych si měl vybrat, vybral bych si dnes Airbnb. Trvale roste a stala se neuvěřitelně ziskovou. Má obrovskou budoucnost a je levnější než Amazon.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz