Hlavní obsah

Lumen a Microsoft: Protínající se trajektorie na trzích cloudové infrastruktury a AI

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mercurius Pro

Kterou z těchto technologických akcií zaměřených na umělou inteligenci je dnes lepší koupit?

Článek

V technologickém sektoru jsou technologický gigant Microsoft (MSFT) a telekomunikační společnost Lumen (LUMN) – dříve známá jako CenturyLink – zdánlivě nečekanými souputníky. Historicky je Microsoft rychle se rozvíjejícím titánem na trzích cloudu, mobilních zařízení, umělé inteligence a her, zatímco Lumen je telekomunikační společností, která se potýkala s problémy a zaměřovala se na archaický trh podnikových drátových sítí, na rozdíl od soustředění se na bezdrátové sítě s vyšším růstem.

V červnu letošního roku klesly akcie společnosti Lumen pod 1 dolar – což je skličujících 95 % pod jejich vrcholem v roce 2014. V červenci se však štěstí bojující telekomunikační společnosti obrátilo k lepšímu, když získala smlouvu o budování sítí a optických vláken se společností Azure společnosti Microsoft, druhou největší platformou pro cloudovou infrastrukturu na světě. Tato dohoda povzbudila trh a oživila akcie společnosti Lumen až na 6 USD. V důsledku toho investoři, kteří se vrhli na akcie společnosti Lumen za 1 USD, vydělali za poslední čtyři měsíce více než investoři společnosti Microsoft.

Tento zajímavý obrat investičního štěstí závisí do značné míry na nových infrastrukturních projektech společnosti Lumen v oblasti umělé inteligence. Abychom to dále extrapolovali, společnost Lumen se nacházela ve finanční tísni a pět let po sobě zaznamenávala pokles příjmů. Tento propad, připisovaný zejména klesajícímu podnikání v oblasti drátových sítí, zastínil růst jejího podnikání v oblasti optických vláken a doplňkových prodejů cloudových služeb, služeb v oblasti bezpečnosti a spolupráce. Přesto právě toto zaměření na drátové připojení firem přilákalo společnost Microsoft, která potřebovala rozšířit infrastrukturu svých datových center, aby mohla podporovat svůj rozvíjející se ekosystém cloudových, mobilních a AI aplikací.

Na konci roku 2023 se společnost Lumen nacházela v prekérním stavu se záporným volným peněžním tokem ve výši 878 milionů dolarů a na svých bedrech nesla obrovský dlouhodobý dluh ve výši 18,4 miliardy dolarů. Analytici předpovídali pro rok 2024, že společnost bude čelit 11% poklesu tržeb na 13 miliard dolarů s čistou ztrátou 252 milionů dolarů. V srpnu však společnost Lumen jako záblesk optimismu oznámila, že si zajistila nové zakázky v hodnotě 5 miliard dolarů, včetně smlouvy s Microsoftem na Azure, a že aktivně usiluje o dalších 7 miliard dolarů v prodejních příležitostech, čímž v příštích pěti letech zdvojnásobí počet kilometrů své meziměstské sítě. Tato čísla předpokládala roční FCF v roce 2024 ve výši 1 až 1,2 miliardy dolarů.

USD, což by podle společnosti Lumen mohlo v příštích pěti letech potenciálně generovat příjmy ve výši 5 až 12 miliard USD, což by představovalo přibližně 7 až 16 % jejích odhadovaných příjmů v roce 2023. Tato peněžní injekce by případně mohla kompenzovat pokles její divize drátových sítí, která se nezabývá obchodem s umělou inteligencí, ale neznámou zůstává, zda se společnost dokáže z dlouhodobého finančního propadu vymanit. Analytici předpokládají, že v letech 2025 a 2026 budou tržby stále klesat.

Na druhé straně Microsoft pod vedením generálního ředitele Satyi Nadelly pokračuje v akceleraci, transformuje software pro produktivitu do lepších cloudových služeb, rozšiřuje platformu cloudové infrastruktury Azure, využívá nástroje umělé inteligence OpenAI, rozšiřuje hardware a herní byznys Xbox. Díky této snaze rostou roční tržby společnosti Microsoft v období fiskálních let 2014 až 2024 složenou roční mírou růstu (CAGR) o 11 % a zároveň zaznamenávají 16% růst zisku na akcii. Očekávání pro fiskální rok 2025 počítají s růstem tržeb o 14 % a zisku na akcii o 11 %, což představuje prostor pro výrazný obchodní růst.

Zajímavé je, že ačkoli je oživení společnosti Lumen třeba vnímat pozitivně, nemělo by se extrapolovat jako dlouhodobá výhra nad společností Microsoft. Microsoft, který je s tržní kapitalizací 3,1 bilionu dolarů třetí nejhodnotnější společností na světě, je mocností s robustním portfoliem a širším záběrem. Zdá se, že velká část růstu společnosti Microsoft je již v jejích akciích zahrnuta, neboť se obchodují za 32násobek budoucích zisků. To by následně mohlo vést k vyčkávání, dokud zisky nedoženou ocenění.

Výkonnost v posledních měsících naznačuje, že společnost Lumen předstihla Microsoft, a to především díky záchranné operaci v rámci transakce Azure. Udržení této dynamiky by však mohlo být těžkým úkolem, pokud nové dohody o umělé inteligenci nevedou k posunu. Ačkoli společnost Lumen může mít potenciál pro větší krátkodobé zisky, investoři by měli vzít v úvahu vysoké náklady na její významné dohody o připojení k AI, které by mohly brzdit dlouhodobé marže.

Naopak dobré výsledky společnosti Microsoft, její široká diverzifikace trhu a nepřehlédnutelná pověst v oboru z ní činí atraktivní dlouhodobou investici. Jakékoli krátkodobé obavy týkající se Azure, jakožto hlavního motoru růstu technologického giganta, by mohly omezit jeho potenciál. Nicméně s ohledem na širší souvislosti se Microsoft jeví jako výrazně bezpečnější sázka na dlouhodobou investici ve srovnání se společností Lumen. Trh bude nakonec i nadále sledovat, jak tyto dvě technologické společnosti rozvinou své odvážné cesty do cloudové infrastruktury a zakázek souvisejících s umělou inteligencí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz