Hlavní obsah
Finance

Lunar Lake od Intelu může být hrozbou pro MacBooky Apple

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Chystané čipy společnosti Intel by mohly zvýšit výkon a efektivitu notebooků se systémem Windows na podobnou úroveň jako u společnosti Apple.

Článek

Společnost Apple (AAPL) díky tomu, že ovládá hardware i software svých MacBooků, může dosáhnout výkonu a efektivity, které notebooky s Windows obvykle nedosahují. Přechod společnosti Apple od procesorů Intel (INTC) k vlastním procesorům jí dal ještě větší palebnou sílu, která zvětšuje rozdíly mezi jejími produkty a konkurencí.

Společnost Intel dosáhla pokroku v překonávání této mezery díky svým čipům Meteor Lake pro notebooky, které byly uvedeny na trh v prosinci. Meteor Lake, disagregovaný čip, který propojuje více bloků, využívá pro výpočetní dlaždici procesní uzel Intel 4 a obsahuje schopnou grafiku a akcelerátor umělé inteligence. Výkon je solidní, a i když výdrž baterie není tak dobrá jako u MacBooků Air od Applu, je to krok správným směrem.

Snaha o vyzrání na Apple

Očekává se, že ještě letos Intel uvede na trh dvě řady procesorů. Arrow Lake se zaměří na stolní počítače a výkon, zatímco Lunar Lake nahradí Meteor Lake v noteboocích.

Intel údajně s Lunar Lake chystá několik zajímavých věcí. Ačkoli společnost nezveřejnila mnoho informací, různé zprávy a zvěsti naznačují, že cílem Lunar Lake je přinést do notebooků se systémem Windows výkon a efektivitu jako u Applu.

Lunar Lake bude údajně obsahovat integrovanou paměť, stejně jako čipy Apple. Ve standardních noteboocích se systémem Windows jsou procesor a paměť oddělené. Nutnost přesouvat data z paměti do procesoru může způsobit omezení výkonu, zvýšit spotřebu energie a zahřívání.

Spojením procesoru a paměti lze dosáhnout výrazného zvýšení výkonu a efektivity. Nevýhodou je, že notebooky s pamětí integrovanou do procesoru nelze upgradovat. Jedním z důvodů, proč MacBooky Apple obecně překonávají notebooky s Windows ve výkonu a efektivitě, je tato integrovaná paměť.

Apple se samozřejmě docela dobře vyzná i v návrhu čipů. Kromě integrované paměti Lunar Lake se objevují zprávy, že Intel úzce spolupracuje se společností Microsoft na optimalizaci Lunar Lake pro Windows 11.

Lunar Lake bude údajně také obsahovat vylepšenou integrovanou grafiku využívající novou generaci architektury Intel Battlemage a také vylepšený akcelerátor umělé inteligence. Zatímco Meteor Lake využíval pro výpočetní dlaždice výrobu společnosti Intel a pro ostatní dlaždice TSMC, zvěsti naznačují, že tentokrát se Intel rozhodne pro TSMC pro vše.

Mohlo by jít o otázku načasování. Proces Intel 18A nebude včas připraven a vzhledem k tomu, že Arrow Lake má používat proces Intel 20A, je možné, že Intel nebude mít dostatek kapacit, aby pro obě rodiny čipů použil své vlastní pokročilé procesy. Společnost bude údajně pro výpočetní dlaždice používat procesní uzel N3B společnosti TSMC.

Načasováno přesně na oživení trhu s PC

Poptávka po osobních počítačích se po odeznění pandemického boomu propadla. V letech 2022 a 2023 klesly celosvětové kusové dodávky o dvouciferné procento, což byl mizerný výsledek, který způsobil propad příjmů a zisku společnosti Intel. V letošním roce se očekává oživení trhu, což je dobrou předzvěstí pro uvedení procesorů Intel na trh v roce 2024.

S Lunar Lake bude mít Intel příležitost ukrást zpět část tržního podílu, který ztratil ve prospěch konkurenčního AMD, a také pomoci notebookům s Windows získat náskok před Applem. AMD má nyní zhruba 20% podíl na trhu s procesory pro notebooky, který se od poloviny roku 2018 více než zdvojnásobil.

O Lunar Lake je stále mnoho neznámých, protože většina dostupných informací nebyla společností Intel potvrzena. Pokud se však společnosti skutečně podaří snížit výkonnostní a efektivní rozdíl oproti Applu, mohl by být Lunar Lake pro Intel velkým vítězem na cestě k oživení počítačů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz