Hlavní obsah

Měli byste si za 1000 dolarů koupit XRP a držet ho do roku 2024 a dále?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Tato mince byla v posledních několika letech extrémně volatilní

Článek

Ve volatilním světě kryptoměn láká XRP, poháněná sítí Ripple, investory na příslib rychlejších a levnějších přeshraničních transakcí. Navzdory občasným nárazovým úspěchům se však tato kryptoměna v současnosti obchoduje na úrovni 85 % svého maxima. To vyvolává otázku: měli by potenciální investoři nakoupit pokles a držet investice až do roku 2024 a dále? Abychom na tuto otázku odpověděli, musíme prozkoumat klady a zápory XRP.

Mezi 2,4 milionu různých kryptoměn, které zaznamenal portál coinmarketcap.com, končí značné procento jako zbytečné, neřešící žádný skutečný problém, a proto je nepravděpodobné, že by měly živou budoucnost. XRP se z tohoto trendu vymyká a vyniká svým jedinečným cílem urychlit a zpřístupnit mezinárodní platby. S využitím technologie blockchain zprostředkovává XRP převod mezi dvěma fiat měnami, které mění na virtuální prostředky XRP, přepravuje je po síti Ripple a na konci příjemce je znovu převádí na místní měnu.

Tento proces snižuje transakční náklady na méně než jeden cent a zároveň podstatně zkracuje dobu vypořádání. Kvalita rychlého přenosu hodnoty, kterou v sobě blockchain obsahuje, vyhovuje zejména sféře finančních služeb, která stále hledá ještě rychlejší a levnější řešení při zpracování mezinárodních plateb. V tomto prostředí se zdá, že XRP nabízí průlomové řešení, které se zaměřuje na velký segment globální ekonomiky – mezinárodní převody peněz.

Prostor pro růst je obrovský. Vezměme v úvahu skutečnost, že celosvětové roční toky remitencí se blíží 900 miliardám dolarů. Připočteme-li k tomu finanční výměny prováděné vládami, korporacemi a bankami, můžeme pozorovat obrovský potenciál XRP na trhu. Pokud by XRP přivítal jen malý fragment tohoto trhu, rostoucí poptávka by mohla nafouknout ceny mincí a posílit osud digitálního aktiva – což je výsledek, který si příznivci XRP vroucně přejí.

Nicméně i když je zamýšlený případ použití XRP jasný a jeho potenciál kolosální, je třeba mít na paměti určitá rizika. V minulosti se společnost Ripple ocitla v přímém souboji s Komisí pro cenné papíry a burzy kvůli neregistrovanému prodeji mincí institucionálním investorům. Ripple v rámci urovnání vyplatil tučnou částku 250 milionů dolarů, což pro kryptografickou komunitu znamenalo svého druhu vítězství. I přes dosažení tohoto závěru je však možné předpokládat, že regulatorní nejistota bude přetrvávat a XRP bude potenciálně přitahovat další pozornost úřadů. Nejenže by mohlo dojít k dalším odvoláním, ale nepříznivá rozhodnutí by také mohla výrazně utlumit vyhlídky této měny.

Dalším rizikem, kterému XRP čelí, je konkurence. V oblasti mezinárodních plateb dominují významné banky, především ve Spojených státech, na které připadá obrovské množství peněz proudících do země a ze země. Tyto bankovní giganty mají finanční váhu, která jim umožňuje investovat velké prostředky do nových technologií, aby zvýšily svou konkurenceschopnost a pronikly do nových oblastí růstu. Tito protivníci nepochybně nebudou nečinně přihlížet tomu, jak XRP proniká na jejich území.

A samozřejmě je tu Bitcoin, nepopiratelný titán mezi kryptoměnami s tržní kapitalizací 1,2 bilionu dolarů. Téměř čtyřicetinásobně převyšuje XRP, a proto hloubka trhu a likvidita Bitcoinu kralují. Pokud by Bitcoin identifikoval účinná škálovací řešení, která by zkrátila jeho transakční časy, mohl by zvládnout větší objem mezinárodních převodů peněz. To by mohlo být stále atraktivnější pro zúčastněné strany, které oceňují decentralizovanou, nekontrolovanou povahu tohoto digitálního aktiva.

Vzhledem k těmto faktorům je povzbudivé, ale zároveň nejisté sledovat snahu XRP vybojovat si svou mezeru na rozsáhlém trhu. Vzhledem k tomu, že svět kryptoměn se každým dnem řítí vpřed s novým vývojem, předpovídat jistou trajektorii v příštím půlstoletí nebo dokonce déle by bylo přinejmenším pošetilé.

Zaujmout pozici v tomto digitálním aktivu by vám mohlo přinést vysoké odměny, pokud jste optimisté ohledně XRP. Potenciální investoři však musí optimismus mírnit pragmatismem a být si vědomi toho, že tato kryptoměna může představovat ztrátovou záležitost. Uprostřed hluboké nejistoty spojené s vlastnictvím mají potenciální investoři před sebou náročné rozhodnutí. Vzhledem k různým faktorům, které jsou ve hře, je tedy třeba si dobře rozmyslet, než do XRP právě teď investovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz