Hlavní obsah

Měli byste v září nakupovat akcie? Historie říká toto

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Výkonnost akciového trhu v září – historická repríza

Článek

Září, které je často považováno za notoricky obtížný měsíc pro akciové investory, opakovaně dostálo své pověsti a pozorovatelé trhu jej označili jako „zářijový efekt“. V tomto období index S&P 500 obvykle zaznamenává pokles, který trvá již sto let. Poslední čtyři roky nebyly výjimkou a index zaznamenal propad v rozmezí od 4 % do 9 %. Jak postupuje letošní měsíc září, zdá se, že jsme na cestě k podobné situaci s náznaky poklesu indexu S&P 500 o více než 3 %.

Tento pokles akcií nebyl výrazně sektorově specifický, protože hlavnímu náporu zářijového efektu čelily podniky z různých odvětví. Mezi nejhůře postižené v této sezóně patří zejména Dollar General v maloobchodě, Super Micro Computer v technologiích a Moderna v biotechnologiích, přičemž každá z nich figuruje v seznamu 10 nejhorších akcií indexu S&P 500 s dvoucifernými ztrátami. Zajímavé je, že všechny tři společnosti se na začátku roku vyšplhaly do značných výšin, přičemž Supermicro v první polovině roku překvapivě vzrostlo o 188 %. Vzhledem k tomu, že se zářijový příběh dále vyvíjí, investoři musí přemýšlet – mají tento měsíc nakupovat akcie, nebo se jim vyhnout?

Původ zářijového efektu

Snaha vybavit investory potřebnými poznatky k informovanému rozhodování by vyžadovala prozkoumat příčinné faktory, které stojí za zářijovým efektem. Podle spekulací analytiků je možné, že portfolio manažeři vracející se z letní přestávky rekalibrují svá portfolia, což vede k poklesu trhu. Alternativně se objevuje teorie „window dressing“ – Tento akt zahrnuje nákup nebo prodej specifických aktiv manažery s cílem zvýšit výkonnost před koncem roku, což by mohlo přispět k anuitě zářijových poklesů. Žádné konkrétní důvody zářijového ústupu však zatím nebyly identifikovány.

Poznatky z historie

Obrácení stránek historie nabízí investorům některé odpovědi a slušnou míru naděje. Vyhodnocení posledních čtyř let zářijových ztrát odhaluje vzorec odrazu. V následujících třech měsících se index S&P 500 vždy zvedl a v letech 2020, 2021, 2022 a 2023 získal 11 %, 10 %, 7 % a 11 %. Nedávná historie tedy naznačuje, že po pochmurném září se trh silně vzpamatoval a dosáhl dokonce dvouciferných výnosů.

Při pohledu na širší časovou osu sahající do desetiletí je zřejmé, že index S&P 500 po každém propadu bez ohledu na měsíc konzistentně rostl. Tato historická analýza zřejmě naznačuje, že zářijový efekt je přechodný jev a nepředznamenává dlouhodobé propady trhu.

Dlouhodobá strategie

Racionální chápání výkonnosti trhu naznačuje, že případné zářijové poklesy nemusí odradit od účasti na akciovém trhu. Ve skutečnosti by se mohlo jednat o vhodný okamžik k investování do akcií. Výrazné poklesy cen akcií vedly k tomu, že řada stálic je k dispozici s výraznými slevami. Ukázkovým příkladem je společnost Nvidia, přední výrobce čipů pro umělou inteligenci. Po impozantním nárůstu hodnoty o více než 100 % za poslední rok zaznamenaly akcie od začátku září zhruba 12% ztrátu a nyní se obchodují na 36násobku forwardových zisků oproti téměř 50násobku ještě před několika měsíci.

Vlastník společnosti Google, společnost Alphabet, je další rozumnou investiční možností, kterou je třeba zvážit. Akcie se v současnosti obchodují na 19násobku forwardových zisků, což je pokles oproti červencovému více než 24násobku. Dominance na trhu internetového vyhledávání a dvouciferný růst v oblasti cloud computingu potvrzují její sílu.

Historické trendy zdůrazňují, že vlažné zářijové výsledky v posledních letech často předznamenaly zisky na konci roku. Bez ohledu na to, zda tento trend pokračuje, je však klíčové si uvědomit, že v průběhu času se index S&P 500 vždy zvedal z poklesů. To sice nezaručuje budoucí úspěch všech akcií, ale pokud člověk investuje obezřetně do společností s prokazatelnou historií a slibnými vyhlídkami do budoucna, je šance na úspěch v čase vysoká. Přidání několika nových hráčů, kteří by potenciálně mohli zastínit ostatní, může ještě více rozjasnit dlouhodobou investiční strategii. Historická analýza naznačuje, že se nacházíme v ideálním inflexním bodě pro rozšíření nebo zahájení tohoto oživujícího portfolia, což opět naznačuje, že nejlepší čas pro investování může být stále ještě nyní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz