Hlavní obsah
Internet a technologie

Meta, Microsoft a Amazon se spojily, aby v klíčovém segmentu porazily Apple a Alphabet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Organizace založená společnostmi Meta, Microsoft a Amazon právě zveřejnila otevřenou sadu mapových dat.

Článek

Právě padl výstřel ve válce mezi několika technologickými giganty. Jde o potyčku umělé inteligence (AI)? Ne. V tomto případě jde o válku o mapy. Nadace Overture Maps Foundation ve středu oznámila vydání otevřené sady mapových dat, která obsahuje údaje o více než 59 milionech míst na celém světě.

To se na první pohled nemusí zdát příliš významné. Skutečným příběhem však je, že společnosti Meta Platforms (META), Microsoft (MSFT) a Amazon (AMZN) se zřejmě spojily, aby se pokusily porazit Apple (AAPL) a Alphabet (GOOG) (GOOGL) v klíčovém segmentu. Zde je to, co by měli investoři vědět.

Lukrativní duopol

Mapy Google společnosti Alphabet mají v současné době na trhu mobilních map přibližně 80% podíl. To není úplně monopolní postavení, ale je to blízko.

Trh s mobilními mapami je lépe popsat jako duopol. Apple Maps si nárokují podíl na trhu mezi 10 a 12 %. Na ostatní konkurenty tak nezbývá příliš velký podíl na trhu.

Alphabet ani Apple nezveřejňují, kolik přesně vydělávají na svých mapových produktech, nicméně společnost Morgan Stanley údajně odhaduje, že mobilní verze Map Google letos vydělá přes 9,8 miliardy dolarů. Po přidání verze pro stolní počítače se celkový odhadovaný zisk vyšplhá na více než 11 miliard dolarů.

Mapy Apple nepochybně generují výrazně nižší příjmy, ale společnost na tuto aplikaci vsadila s očekáváním pozitivní návratnosti investic. V roce 2019 společnost Apple v odpovědi justičnímu výboru Sněmovny reprezentantů USA prozradila, že do aplikace Apple Maps „investovala miliardy dolarů“.

Společnosti Meta, Microsoft a Amazon se zřejmě rozhodly, že jim nevyhovuje duopol Google-Apple v oblasti map. V prosinci 2022 tyto tři společnosti spojily své síly a spolu s výrobcem GPS TomTom vytvořily ve spolupráci s nadací Linux Foundation nadaci Overture Maps Foundation.

Cílem společnosti Overture je vytvořit spolehlivá mapová data, která lze používat pod licencí otevřených dat. Organizace však nevytváří mapy sama. Místo toho chce poskytnout vývojářům softwaru data, která potřebují k vytváření vlastních map.

Tři zakladatelé společnosti Overture však nespolupracují jen proto, aby se postavili do čela Googlu a Applu. Mají na mysli i své vlastní zájmy.

Zdá se, že základní motivací Meta je podnítit vývoj metaverza. Mapové podklady by měly vývojářům pomoci vytvářet „digitální dvojčata“ reálného světa, která existují ve virtuálním vesmíru, což je důležitá vize generálního ředitele společnosti Meta Marka Zuckerberga.

Zdá se, že Microsoft se zaměřuje na umělou inteligenci. Russell Dicker, korporátní viceprezident Microsoftu pro produkty, mapy a místní prostředí, v tiskové zprávě oznamující vznik společnosti Overture uvedl, že „současné mapové produkty a mapové produkty příští generace vyžadují otevřená mapová data vytvořená pomocí AI, která jsou spolehlivá, snadno použitelná a interoperabilní“.

Společnost Amazon ví, že mnoho zákazníků, kteří využívají její cloudovou platformu Amazon Web Services (AWS), hojně používá mapy. Otevřená mapová data by mohla podnítit další vývoj aplikací, které obsahují mapy - a běží na AWS.

Důsledky investování

Reakce investorů na nejnovější vývoj ve válce o mapy byla v podstatě zívnutím. Akcie společnosti Alphabet vyskočily a akcie Microsoftu klesly po jejich příslušných aktualizacích za druhé čtvrtletí. Akcie společností Apple a Meta mírně vzrostly, zatímco akcie Amazonu mírně poklesly. Zdálo se, že žádný z těchto pohybů nesouvisí s oznámením společnosti Overture.

Je možné, že společnosti Alphabet a Apple pocítí bolest, pokud velký počet vývojářů přejde od používání jejich map k vytváření vlastních map s využitím dat společnosti Overture. Obě společnosti se však v tuto chvíli pravděpodobně příliš neobávají.

Pro mnoho vývojářů je používání Map Google a Map Apple pohodlné a splňuje jejich cíle. Mohli by být méně ochotni vynakládat úsilí na vytváření vlastních map, i když mají k dispozici podrobná a spolehlivá data od společnosti Overture.

Válka o mapy mezi společnostmi Meta, Microsoft a Amazon vs. Google a Apple se může ještě více rozhořet, ale prozatím se zdá, že AI je mnohem významnějším bojištěm.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz