Hlavní obsah
Finance

Meteor Lake od Intelu by mohl změnit pravidla hry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Nová generace procesorů pro osobní počítače společnosti Intel se ve srovnání s její současnou řadou zásadně liší

Článek

Čipový gigant Intel (INTC) provedl v posledních letech dramatické změny ve svých čipech pro osobní počítače. Počínaje Alder Lake na konci roku 2021 a pokračujíc Raptor Lake společnost přijala heterogenní architekturu, která mísí výkonná jádra s menšími úspornými jádry. Tato strategie pomohla společnosti Intel porazit konkurenční AMD, které po léta získávalo podíl na trhu.

V souvislosti s přípravou na uvedení čipů Meteor Lake koncem letošního roku se chystají další velké změny, které mají potenciál pomoci společnosti upevnit její vedoucí postavení na trhu s procesory pro osobní počítače.

Bod zlomu

Mezi chystanými čipy Meteor Lake a současnou řadou produktů společnosti Intel jsou tři hlavní rozdíly.

Za prvé, Meteor Lake bude částečně vyráběn na novém procesu Intel „Intel 4“. Po mnoha letech zpoždění, neúspěchů a klopýtnutí ve výrobě je společnost pevně rozhodnuta uvést na trh pět nových procesních uzlů v průběhu čtyř let. Důvody pro tuto agresivitu jsou dva. Zaprvé, Intel musí získat zpět svůj výrobní náskok před slévárnou Taiwan Semiconductor, aby si zajistil náskok před čipy pro osobní počítače a servery od AMD. Za druhé, Intel buduje vlastní slévárenský podnik a potřebuje přesvědčit potenciální zákazníky, že dokáže splnit své sliby a úspěšně vyrábět polovodičové čipy pomocí nejnovějších technologií.

Intel 4 přinese zlepšení výkonu a efektivity, ale Meteor Lake má v rukávu i další triky. Po vzoru AMD přechází Intel na architekturu založenou na dlaždicích. Procesory společnosti Meteor Lake budou obsahovat odlišné dlaždice, z nichž každá může být vyráběna na různých procesech. Dlaždice procesoru bude používat Intel 4, zatímco další dlaždice určené pro grafiku a další funkce bude vyrábět společnost Taiwan Semi.

Tato architektura založená na dlaždicích umožňuje společnosti Intel kombinovat výrobní technologie a využívat některé části čipu, zatímco jiné části si zpracovává sama. I když tato strategie jistě zvyšuje složitost, má potenciál zkrátit dobu vývoje a snížit náklady. Některé dlaždice, které nevyužívají nejmodernější výrobní technologie, mohou místo toho používat starší, vyspělejší a levnější proces.

Tato architektura založená na dlaždicích umožní třetí významnou změnu, která se v Meteor Lake chystá: velký důraz na umělou inteligenci. Čipy Meteor Lake budou mít speciální procesor pro umělou inteligenci, kterému Intel říká VPU. Zatímco provozování něčeho jako ChatGPT nebude v dohledné době na PC možné vzhledem k obrovským paměťovým a výpočetním nárokům, spousta úloh AI by se mohla potenciálně přesunout z cloudových datových center do klientských zařízení. A díky zařazení specializovaného hardwaru pro AI Intel uvolní CPU a GPU, což by mohlo vést ke svižnějšímu prostředí.

Spousta nejistoty

Není jasné, zda se čipy Meteor Lake vůbec dostanou do stolních počítačů. Notebooky s Meteor Lake byly předvedeny na květnovém Computexu, ale proslýchá se, že Intel plány na uvedení výkonnějších procesorů Meteor Lake pro stolní počítače zrušil. Pokud tomu tak je, bude muset očekávaný refresh čipů Intel Raptor Lake uživatele stolních počítačů zdržet.

Pro Intel by mělo smysl zaměřit se na notebooky. Meteor Lakes přináší mnoho změn najednou a je možné, že společnost prostě není připravena uvést na trh výkonné čipy, které všechny tyto změny zahrnují. Svou roli může hrát i stav trhu s osobními počítači. Celosvětové dodávky osobních počítačů se v prvním čtvrtletí meziročně propadly přibližně o 30 %. Raptor Lake je mimo her stále špičkou, takže Intelu možná vyhovuje ponechat status quo v podstatě beze změny.

Procesor Meteor Lake s umělou inteligencí bude vyžadovat podporu ze strany dodavatelů softwaru a teprve se ukáže, kolik aplikací bude novou funkci Intelu využívat, až se zařízení Meteor Lake objeví později v tomto roce. Přesto by i malý počet špičkových aplikací mohl stačit k tomu, aby Meteor Lake získal jasný náskok před konkurencí.

Společnost Intel podstupuje určitá rizika, protože zavádí nový výrobní proces, novou architekturu a nový typ procesoru s umělou inteligencí najednou. Pokud se to společnosti podaří, mohlo by se jí to velmi vyplatit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám