Hlavní obsah
Finance

Microsoft: akcie technologického giganta letos zlevnily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Microsoft je i nadále společností s velkým objemem hotovosti.

Článek

Zdá se, že Wall Street neví, co si má myslet o akciích společnosti Microsoft (MSFT) v roce 2023. Akcie tohoto softwarového giganta v počátečních fázích pandemie překonávaly index S&P 500, ale v posledním roce se jejich výkonnost snížila. Nyní se investoři zřejmě obávají zpomalení růstu a rizika, že se oslabující prodejní trendy rozšíří i do jeho podnikání v oblasti cloudových služeb.

Krátkodobá rizika, jako jsou tato, jsou vždy přítomna u každého potenciálního nákupu akcií, ale chytří investoři se zaměřují na širší teze společnosti. S ohledem na to se podívejme na některé faktory, které dnes činí Microsoft zajímavou investicí.

Široké portfolio

Některé klíčové části impéria společnosti Microsoft se zmenšují. Například dodávky osobních počítačů se propadají a vedoucí pracovníci předpokládají další pokles o zhruba 30 %, což povede k jejich snížení na úroveň před pandemií. Microsoft prožívá „růstovou kocovinu“ i ve svém herním segmentu, protože spotřebitelé se vracejí ke svým běžným zábavním návykům.

Tyto výpadky byly hlavním důvodem, proč růst tržeb společnosti v posledním čtvrtletí zpomalil na pouhá 2 % poté, co se více než pět let pohyboval v dvouciferných procentech.

Krátkodobé oslabení však Microsoftu pomáhá překonat segment cloudových služeb. Podnikový segment rostl v první polovině fiskálního roku 2023 (období, které skončilo 31. prosince 2022) 20% tempem, uvedlo vedení společnosti v konferenčním hovoru, a po očištění o kurzové změny vzrostly celkové cloudové služby o 29 %. „Máme odolný základ na trvale rostoucích trzích, kde získáváme podíl,“ řekla koncem ledna investorům finanční ředitelka Amy Hoodová.

Peněžní prostředky a zisky

Finanční síla společnosti je stále působivá. Microsoft v uplynulém čtvrtletí vygeneroval zisk přes 20 miliard dolarů, což představuje provozní marži ve výši zhruba 40 % tržeb. Tento výsledek daleko předčil výsledky velkých technologických konkurentů, jako jsou Apple a Meta Platforms.

Výhled zisku a peněžních toků je také příznivý, částečně díky snižování nákladů a solidním trendům v prodeji cloudových služeb. Úspěch v této oblasti pomáhá financovat stabilní tok peněžních prostředků pro akcionáře. Microsoft svým investorům v minulém čtvrtletí dodal 9,7 miliardy dolarů, které byly přibližně rovnoměrně rozděleny mezi dividendy a zpětný odkup akcií.

Dlouhodobá hodnota

Několik příštích čtvrtletí bude pro Microsoft pravděpodobně slabších, než investoři viděli po většinu pandemie. Vedení společnosti zaznamenalo od prosince větší opatrnost ze strany podniků, což naznačuje, že ve druhé polovině fiskálního roku by mohlo dojít ke zpomalení komerčních prodejů.

Je však velmi pravděpodobné, že časem dojde k oživení výdajů na technologie jak na spotřebitelském, tak na podnikovém trhu. Microsoft se dnes soustředí na další získávání tržního podílu v klíčových oblastech, jako jsou cloudové služby, kybernetická bezpečnost a komunikace na pracovišti.

Do té doby by investoři mohli zvážit nákup této akcie, protože se obchoduje s relativní slevou. Akcie jsou oceněny na přibližně 9násobek tržeb, což je pokles z téměř 15násobku tržeb na konci roku 2021. Jistě, prodejní prostředí od té doby hodně oslabilo a mezi rizika patří i možné další zpomalení globální ekonomiky.

Společnost Microsoft má však zdroje, aby tyto podmínky zvládla, aniž by obětovala investice do růstových oblastí, jako je umělá inteligence a cloudové služby. Akcionáři se tak možná za pár let ohlédnou a budou rádi, že si tohoto softwarového giganta udrželi ve svých portfoliích až do volatility roku 2023.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz