Hlavní obsah
Internet a technologie

Microsoft představil nového virtuálního asistenta s umělou inteligencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mercurius Pro

Obrázek generovaný AI (Midjourney)

Nová služba umělé inteligence od Microsoftu by mohla znamenat potíže pro největší konkurenty.

Článek

Společnost Microsoft (MSFT ) na konferenci Build 2023 představila řadu nových projektů a funkcí umělé inteligence. Ze všech podrobně popsaných služeb, schopností a iniciativ bude pravděpodobně nejdůležitější čerstvě oznámený Windows Copilot.

Copilot je virtuální asistent s umělou inteligencí, který bude integrován do operačního systému Microsoft Windows 11 a usnadní uživatelům získávání odpovědí na otázky, přepisování textu a provádění funkcí v různých aplikacích.

Spoluzakladatel a bývalý generální ředitel společnosti Microsoft Bill Gates se domnívá, že technologie osobních asistentů bude hrát klíčovou roli při rozhodování o tom, kdo se nakonec stane největším vítězem umělé inteligence - a to by mohlo znamenat problémy pro společnosti Alphabet (GOOG) (GOOGL) a Amazon (AMZN). Ještě pozoruhodnější je, že tato potenciálně převratná novinka bude k dispozici velmi brzy.

Tato technologie by mohla ohrozit společnosti Google a Amazon

Microsoft zpřístupní náhledovou verzi Copilota pro všechna zařízení se systémem Windows 11 v červnu. Rychle se blížící zavedení se zdá být obzvláště důležité vzhledem k nedávným Gatesovým komentářům.

Pouhý den před oznámením služby Copilot tento technologický vizionář prohlásil, že vítězem závodu o umělou inteligenci se stane ta společnost, která dodá nejlepšího osobního asistenta s umělou inteligencí. Vystřelil také na některé z největších rivalů své společnosti v oblasti technologií. Podle Gatese: „Ať už vyhraje kdokoli, je to velká věc. Už nikdy nebudete chodit na vyhledávací stránky. Už nikdy nepůjdete na Amazon.“

Gates sice společnost Alphabet a její vyhledávač Google konkrétně nejmenoval, ale zjevně vidí, že osobní asistenti pohánění umělou inteligencí radikálně naruší tuto oblast a potenciálně učiní současnou vedoucí službu na trhu irelevantní. A podle citátu legendární technologický průkopník výslovně vidí, že osobní asistenti ohrožují současný obchodní model elektronického obchodu společnosti Amazon.

Je možné, že Gates přeceňuje převratný dopad, který budou mít technologie asistentů s umělou inteligencí na klíčové činnosti konkurentů společnosti Microsoft. Gates ve společnosti stále vykonává určitou poradenskou činnost a podílel se na utváření její strategie v oblasti umělé inteligence. Prostřednictvím svých osobních podílů a akcií držených v Nadaci Billa a Melindy Gatesových má také osobní zájem na tom, aby se akciím Microsoftu dařilo.

Ačkoli není pochyb o tom, které společnosti Gates v závodě o umělou inteligenci fandí, nelze říci, že by Microsoft v současné době vypadal jako favorit. Díky svému vedoucímu postavení v oblasti počítačových operačních systémů, softwaru pro produktivitu, videoher, cloudových služeb a dalších kategorií má Microsoft přístup k neuvěřitelnému množství cenných dat, která lze do systémů AI vložit. Díky investici 10 miliard dolarů do společnosti OpenAI, která stojí za projektem ChatGPT, a jejímu partnerství s touto společností má také úzký vztah s největší současnou značkou v oblasti technologií generativní umělé inteligence.

Protože přístup k cenným datům je pro systémy umělé inteligence tak důležitý, je možné, že náskok v oblasti osobních asistentů se promění v nepřekonatelnou konkurenční výhodu. Zdá se, že Microsoft v to doufá.

Má již Microsoft v oblasti umělé inteligence nepřekonatelný náskok?

Osobní asistenti s umělou inteligencí by se časem mohli stát centrem, jehož prostřednictvím budou uživatelé vykonávat většinu svých pracovních a každodenních činností. Vysoce vyspělý virtuální asistent, který má potenciál stát se sjednocující platformou služeb, by mohl nahradit potřebu samostatných vyhledávačů, služeb elektronického obchodu a dalších samostatných služeb.

Vzhledem k tomu, že Microsoft je zdaleka nejvýznamnějším výrobcem operačních systémů pro osobní počítače a má mnoho dalších silných stránek, má v této kategorii umělé inteligence potenciálně obrovské výhody. Příští měsíc společnost zavede službu Copilot pro stovky milionů uživatelů Windows 11 - a oslovitelný trh služby se bude dále rozšiřovat s tím, jak bude přibývat lidí, kteří přejdou z dřívějších verzí operačního systému.

Ačkoli Microsoft své iniciativy v oblasti umělé inteligence veřejnosti podrobně popisuje a propaguje nejagresivněji, konkurence se pravděpodobně teprve rozhořívá. Alphabet i Amazon mají rozpracované vlastní projekty v oblasti umělé inteligence a další velcí technologičtí hráči, včetně společnosti Apple, mají také silné stránky.

Alphabet a Apple dominují v oblasti mobilních operačních systémů a oba budou mít příležitost uspět se svými osobními asistenty v chytrých telefonech, tabletech a dalších hardwarových platformách. A přestože má společnost Amazon mnohem slabší pozici, pokud jde o hardware, zaznamenala úspěch se svými produkty chytrých reproduktorů Echo a hlasovým operačním systémem Alexa.

Ještě je příliš brzy na to, aby se Microsoft stal vítězem závodu o umělou inteligenci, ale je velká šance, že Bill Gates má pravdu, pokud jde o význam, který budou osobní asistenti hrát při rozhodování o vítězích a poražených nového revolučního trendu umělé inteligence.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz