Hlavní obsah
Finance

Miliardář Bill Ackman právě vysvětlil svých 8 „základních přikázání“ investování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Ackman věří, že tato vysoce prosperující akcie AI má ještě spoustu prostoru pro růst

Článek

Podle časopisu Forbes dosahuje čisté jmění Billa Ackmana v současnosti téměř 3,7 miliardy dolarů. Jeho hedgeový fond Pershing Square Capital Management je od roku 2004, kdy ho Ackman založil, velkým vítězem.

Jaké je Ackmanovo tajemství úspěchu? Ve skutečnosti to není tajemství. Miliardář se nikdy nevyhýbal diskusi o svém přístupu k investování. Ackman vysvětlil svých osm „základních přikázání“ investování v rozhovoru zveřejněném minulý týden v podcastu The Julia La Roche Show. A existuje jedna akcie umělé inteligence (AI), která by mohla odškrtnout všechna z nich.

Ackmanových osm přikázání

Během podcastu Ackman držel v ruce svá přikázání, která jsou vyryta na kamenných deskách a leží na stolech týmu Pershing Square. Jsou v nich podrobně popsána jeho kritéria pro výběr nejlepších akcií.

Ačkoli Ackman minulý týden v rozhovoru poskytl stručné vysvětlení, již v minulosti se podělil o všech osm přikázání. Zde jsou:

  1. Obchod musí být jednoduchý a předvídatelný.
  2. Musí generovat volný peněžní tok.
  3. Společnost musí mít dominantní postavení na trhu.
  4. Musí existovat velké překážky vstupu na trh pro konkurenty
  5. Společnost musí generovat vysokou návratnost kapitálu.
  6. Podnik musí být omezeně vystaven nekontrolovatelným vnějším rizikům.
  7. Společnost musí mít silnou rozvahu, aniž by ke svému přežití potřebovala přístup ke kapitálu.
  8. Musí mít vynikající řízení a dobrou správu

Ackman shrnul svou investiční filozofii do jednoho výroku: „Chceme kupovat nejlepší podniky na světě.“ Zdůraznil také, že je důležité nakupovat je „za atraktivní ceny“.

Zaškrtnutí všech políček?

Pro investory, kteří nejsou miliardáři, je zřejmá otázka: Které akcie splňují všechna tato kritéria? Ackman si myslí, že jich není mnoho. Jeho hedgeový fond Pershing Square Capital Management vlastní pouze osm akcií. Dvě z nich jsou akcie třídy A a třídy C stejného lídra v oblasti umělé inteligence - mateřské společnosti Google Alphabet (GOOG) (GOOGL).

Někdo by mohl polemizovat s názorem, že podnikání společnosti Alphabet je „jednoduché a předvídatelné“. Je sice pravda, že způsob, jakým společnost používá technologie, není jednoduchý, ale její základní obchodní model je ve skutečnosti poměrně přímočarý.

O tom, že společnost Alphabet splňuje všechna Ackmanova finanční přikázání, rozhodně není pochyb. Za posledních 12 měsíců vytvořila volný peněžní tok ve výši více než 68 miliard dolarů. Návratnost investovaného kapitálu společnosti činí více než 26 %. Rozvaha společnosti Alphabet je výjimečně silná - zásoba hotovosti činí více než 118 miliard dolarů.

Společnost Alphabet jasně dominuje většině trhů, na kterých působí, zejména v oblasti online vyhledávání. Prokázala také solidní příkop, o čemž svědčí potíže, které měli i rivalové s hlubokými kapsami při získávání podílu na trhu.

Pokud jde o vynikající řízení, někteří by jednoduše poukázali na výsledky společnosti Alphabet. Za posledních deset let akcie dosáhly šestinásobného výnosu a v roce 2023 zatím vzrostly o více než 50 %.

Ne každý by však souhlasil s tím, že společnost Alphabet splňuje všech osm Ackmanových přikázání. Dvěma klíčovými spornými oblastmi jsou řízení společnosti a potenciální riziko narušení jejího fungování umělou inteligencí.

Nejnovější hodnocení správy a řízení společnosti Alphabet od společnosti Institutional Shareholder Services (ISS) ukazuje na vysokou úroveň rizika správy a řízení společnosti. ISS a další poradenská firma pro akcionáře Glass Lewis v letošním roce naléhaly na společnost Alphabet, aby provedla změny v řízení, včetně výzvy k výměně dvou členů představenstva společnosti.

Jiní tvrdí, že společnost Alphabet čelí obrovské hrozbě ze strany umělé inteligence. Myslí si, že generativní umělá inteligence by mohla odstranit potřebu vyhledávání a potenciálně zničit příjmy společnosti Alphabet z reklamy.

Ackman se však domnívá, že tyto obavy jsou přehnané. Podle jeho názoru generativní umělá inteligence zlepší vyhledávání Google. Obrovské množství dat týkajících se chování spotřebitelů a online vyhledávání podle něj poskytuje společnosti Alphabet skvělá tréninková data pro aplikace AI. Miliardář také poukazuje na to, že společnost Alphabet má za sebou vedoucí postavení v oblasti AI a do AI významně investuje.

Sázka na Alphabet se mu letos zatím velmi vyplatila. Ackman a jeho tým Pershing Square i nadále předpovídají „výrazný růst“ této vysoce prosperující společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz