Hlavní obsah
Zdraví

Mohla by se tato vakcína stát nejnovějším hitem společnosti Sanofi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: unsplash.com

Tato kandidátská vakcína by mohla být schválena pro novorozence a kojence ještě letos.

Článek

Žádost společností Sanofi (SNY) a AstraZeneca (AZN) o vakcínu proti respiračnímu syncytiálnímu viru (RSV) s názvem nirsevimab byla nedávno přijata k posouzení americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jako možnost ochrany pro všechny kojence.

Nirsevimab je v Evropské unii a ve Spojeném království znám pod obchodním názvem Beyfortus a FDA očekává, že rozhodnutí o schválení vakcíny proti RSV přijme ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Jak velký nárůst prodeje by tento produkt mohl společnosti Sanofi přinést?

Prozkoumejme výsledky 3. fáze klinických zkoušek vakcíny a celosvětový trh s vakcínami proti RSV, abychom na tuto otázku odpověděli.

Vakcína proti hlavní příčině hospitalizace kojenců

RSV je extrémně infekční sezónní virus, který postihuje plíce a dýchací cesty. Mezi příznaky RSV může patřit kašel, kýchání a chřipka.

U zdravých dětí a většiny dospělých je infekce relativně mírná a obvykle odezní do týdne. Mezi zvláště ohrožené skupiny patří kojenci, dospělí starší 65 let a dospělí s komorbiditami, jako je městnavé srdeční selhání nebo chronická obstrukční plicní nemoc.

Jen v USA se RSV každoročně nakazí miliony dětí mladších 5 let a starších dospělých. To má za následek ohromující počet 58 000 až 80 000 hospitalizací v první skupině a 60 000 až 120 000 hospitalizací ve druhé skupině.

Naštěstí je v současné době ve vývoji několik vakcín proti RSV od společností jako Pfizer, GSK a Sanofi a AstraZeneca. Společnosti Sanofi a AstraZeneca zařadily do studie fáze 3 více než 3 000 kojenců, kteří na začátku RSV sezóny náhodně dostali jednu 50miligramovou injekci buď nirsevimabu, nebo placeba. U kojenců ve skupině s vakcínou byla v porovnání s placebem o 76,8 % nižší pravděpodobnost výskytu hospitalizace související s infekcí dolních cest dýchacích (LRTI) po dobu 150 dnů po podání dávky.

Prodejní potenciál je obrovský

Není od věci tvrdit, že nirsevimab by mohl každoročně uchránit tisíce pacientů před hospitalizací. Co by to ale mohlo znamenat pro prodeje společnosti Sanofi?

Neuspokojivá lékařská potřeba v oblasti RSV je obrovská. Proto investiční bankovní společnost Jefferies předpokládá, že by tento lék mohl vynést 3 miliardy dolarů ročně, které by si společnosti Sanofi a AstraZeneca rovnoměrně rozdělily. Vzhledem k marketingové a distribuční síle společností Sanofi a AstraZeneca se zdá být tato částka dosažitelná.

V porovnání s průměrným odhadem analytiků, kteří pro rok 2023 odhadují tržby ve výši 48,2 miliardy dolarů, by to znamenalo 3,1% nárůst nejvyššího obratu farmaceutické společnosti. I to samo o sobě je solidní katalyzátor růstu. Vezmeme-li však v úvahu, že Sanofi má desítky dalších projektů v různých fázích klinických zkoušek, není to ani zdaleka jen povrch celkového potenciálu společnosti.

Proto se analytici domnívají, že zisk společnosti Sanofi bude v příštích pěti letech narůstat tempem 12,3 % ročně. To je mnohem lepší než průměrná prognóza odvětví výrobců léčiv, která činí 6,9 % ročního růstu zisků.

Akcie společnosti Sanofi mají přesvědčivou hodnotu

Společnost Sanofi je rychle rostoucí firma. Při pohledu na současné ocenění akcií byste to však nepoznali. Akcie výrobce léků se obchodují za forwardový poměr ceny k zisku 10,9, což je výrazně pod průměrem odvětví výrobců léků, který činí 14,9. Kombinace nadprůměrných růstových vyhlídek při podprůměrném ocenění dělá ze společnosti Sanofi přesvědčivý nákup pro rok 2023 a další roky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz