Hlavní obsah
Finance

Mohou akcie Tesly do konce roku 2023 dosáhnout 300 dolarů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Akcie této špičkové společnosti v oblasti elektromobilů v posledních týdnech klesaly

Článek

Akcie společnosti Tesla (TSLA) v letošním roce drtivě porazily trh a vzrostly o 87 % (k 21. srpnu). V posledním měsíci si však oddechly a od svého nedávného maxima z 18. července klesly o zhruba 21 %. Zdá se, že investoři poslední finanční výsledky hodnotí negativně.

Tato špičková akcie elektromobilů se v současnosti obchoduje za přibližně 230 dolarů. Může se do konce roku 2023 dostat na 300 dolarů za akcii, což by znamenalo zhruba 30% zhodnocení během následujících čtyř měsíců? I když je nejbližší období vždy plné nejistoty, rozhodně je to v rámci možností.

Překonání odhadů analytiků

V každém z prvních dvou čtvrtletí roku 2023 se společnosti Tesla podařilo překonat odhady analytiků Wall Street ohledně nejvyššího příjmu, když v 1. čtvrtletí dosáhla 23,3 miliardy dolarů a ve 2. čtvrtletí 24,9 miliardy dolarů. V obou případech se jednalo o meziroční nárůst o více než 20 %, což je pro lídra v oboru elektromobilů obrovský růst. Tesla také dodala v posledních dvou čtvrtletích 889 000 vozů, zatímco v prvních šesti měsících roku 2022 to bylo 565 000 vozů.

Nebyly to však jen dobré zprávy. Investoři byli zklamáni nejnovějším vývojem marží společnosti.

Hrubá marže společnosti Tesla ve 2. čtvrtletí ve výši 18,2 % byla mnohem nižší než ve stejném období před rokem. Tato nižší ziskovost byla způsobena pokračujícím snižováním cen, které Tesla provádí s cílem prosadit větší objem a zvýšit svůj podíl na trhu.

Stejný příběh se odehrává v Číně. A nyní se zdá, že trh s elektromobily prochází intenzivními cenovými válkami, které by mohly společnosti Tesla ztížit zvyšování zisků v budoucnu.

Navzdory nedávným smíšeným finančním výsledkům společnosti se 30 % nárůst ceny akcií od nynějška do konce roku nezdá jako bláznivý výsledek. Akcie Tesly za posledních deset let vyletěly o 2 220 %, takže obrovské vzestupy jsou běžné. Navíc historicky nejvyšší uzavírací cena akcií je necelých 410 dolarů, které bylo dosaženo v listopadu 2021 (po očištění o split).

Na obzoru je několik katalyzátorů, které by mohly prospět akciím a akcionářům společnosti Tesla. Podnik může opět překonat konsensuální odhady analytiků, až v říjnu oznámí výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí. A pokud budou marže vykazovat známky stabilizace, mohlo by to být pro cenu akcií přínosem.

Zakladatel a generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk při posledním hovoru k výsledkům uvedl, že společnost zahájí dodávky svého očekávaného kybernetického vozu ještě letos. Pokud se tak skutečně stane, mohlo by to být pozitivním katalyzátorem.

Ale platí to i z druhé strany. Pokud Tesla opět odloží zahájení dodávek cybertrucků a pokud by se marže dále zhoršily, mohli by akcionáři akcie potrestat.

Makroekonomická nejistota

Investoři mohou být optimističtí, že akcie mohou změnit svůj kurz z minulého měsíce a zakončit rok silně - doufejme, že dosáhnou 300 dolarů za akcii. Ale tak jednoznačné to není.

Při pohledu na nejbližší období je vždy přítomna velká nejistota, ale zdá se, že dnes je vzhledem ke stavu ekonomiky zvýšená. Ať už se s inflací, spotřebitelskými výdaji, nezaměstnaností a trhem práce stane cokoli, bude to klíčový faktor ovlivňující kroky Fedu.

Makroprostředí proto nelze ignorovat, a investoři by ho proto měli mít na paměti. Z fundamentálního hlediska by Tesla mohla ve zbytku roku drtit. Akcie by si však stále mohla vést špatně kvůli slabší náladě investorů - zejména proto, že se obchoduje se strmým klouzavým poměrem ceny k zisku 66.

Je jistě možné, že akcie do konce roku dosáhnou 300 dolarů. Může to však dopadnout i opačně, což nelze dopředu zjistit. Proto to nejlepší, co mohou akcionáři Tesly udělat, je přijmout dlouhodobé myšlení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz