Hlavní obsah

Může být investice do AMD nyní stejná jako investice do Nvidie v roce 2023?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Společnost AMD již nějakou dobu zaostává za společností Nvidia

Článek

Nvidia (NVDA), renomovaná nadnárodní technologická společnost, která navrhuje grafické procesory (GPU) pro herní a profesionální trh a také systémové jednotky na čipu pro mobilní počítače a automobilový trh, se nedávno stala jasným lídrem v závodě o GPU pro umělou inteligenci (AI). Advanced Micro Devices Inc. (AMD), další významná nadnárodní polovodičová společnost, sice vyrábí konkurenční produkty, ale v tomto závodě za společností Nvidia výrazně zaostává.

Na trhu s GPU panuje velmi tvrdá konkurence, a to především mezi těmito dvěma předními společnostmi: Nvidia a AMD. Nicméně Nvidia si udržuje konkurenční výhodu, zatímco nedávný vývoj u AMD naznačuje potenciál pro změnu technologického prostředí.

Obliba a dominantní postavení GPU společnosti Nvidia na trhu jsou zčásti dány jejím vlastním softwarem CUDA. GPU jsou obzvláště významné v oblasti umělé inteligence, protože mohou zpracovávat více výpočtů současně. GPU Nvidia však nemají pouze tuto vlastnost, charakteristickým aspektem je jejich software CUDA. Ten umožňuje vývojářům optimalizovat a nasazovat aplikace na systémech GPU, což je zásadní pro jejich maximální využití.

AMD se do závodu zapojuje s konkurenčním produktem nazvaným ROCm, jehož cílem je postavit se proti CUDA společnosti Nvidia. Podle několika srovnávacích testů grafických procesorů však ROCm výrazně zaostává za softwarem CUDA. Vzhledem k tomu, že společnosti investují do GPU miliony dolarů, je nedostatečný výkon překážkou pro uzavření dohody. Zákazníci hledají nejlepší dostupný produkt, když utrácejí tak obrovské částky, a proto se rozhodují převážně pro společnost Nvidia kvůli jejím lepším GPU a softwaru.

Byla však navržena alternativní cesta, která by umožnila provozovat CUDA na grafických procesorech AMD. Návrh spočívá v open-source programu s názvem ZLUDA, který je určen k provozování CUDA na grafických procesorech AMD. To by teoreticky mohlo umožnit zákazníkům využívat více grafických procesorů AMD pomocí jednoduchého programu. Spekuluje se však, že jen málo společností by si jej osvojilo kvůli potenciálním rizikům nasazení nepodporovaného softwaru. Vzhledem k tomu, že v sázce jsou miliony dolarů, se předpokládá, že společnosti zachovají status quo a zůstanou u osvědčených grafických procesorů Nvidia.

Vzhledem k tomu, že společnost AMD zatím nemá v dohledu žádné významné softwarové inovace, zdá se nepravděpodobné, že by byla schopna konkurovat společnosti Nvidia na trhu grafických procesorů pro datová centra. Vyvstává tedy otázka: mělo by se do AMD ještě investovat?

Poslední finanční trendy naznačují pokles růstu společnosti AMD ve srovnání s příkladnou výkonností společnosti Nvidia. V posledních několika čtvrtletích se tržby společnosti Nvidia ztrojnásobily, což ostře kontrastuje se snahou společnosti AMD udržet si stabilní tempo růstu. V prvním čtvrtletí zaznamenaly příjmy společnosti AMD pouze 2% meziroční nárůst. Přestože příjmy z datových center byly silné, dosáhly 2,3 miliardy dolarů a meziročně rostly o 80 %, herní a vestavěné procesory meziročně poklesly o 48 %, resp. 46 %.

Tato slabá výkonnost činí investice do společnosti AMD méně atraktivní pro investory, kteří hledají slibné výnosy. Pro zbytek roku 2024 analytici Wall Street předpokládají 13% růst tržeb, který by se měl v roce 2025 zvýšit na 28 %. Obě tyto prognózy jsou sice optimistické, ale stále zaostávají za předpokládaným růstem tržeb společnosti Nvidia.

Srovnání společností AMD a Nvidia je složitější vzhledem k tomu, že obě společnosti se v současné době obchodují za téměř stejný poměr forwardové ceny k zisku (P/E). Proč by se tedy člověk měl v tuto chvíli rozhodnout investovat do společnosti AMD a ne do Nvidie? Bez výrazné změny jejich výkonnosti nebo postoje na trhu se zdá logičtější investovat do společnosti Nvidia, vzhledem k její současné dominanci a malé pravděpodobnosti, že by ji společnost AMD mohla těsně dohnat.

Investovat do AMD v tuto chvíli znamená vsadit na představu, že se situace pro společnost zlepší a nějakým způsobem bude schopna účinně konkurovat společnosti Nvidia. Na druhou stranu investice do společnosti Nvidia je sázkou na to, že společnost, která již trhu dominuje, bude pokračovat ve svých solidních výkonech. Obvykle se v takových situacích společnost, která zaostává, obchoduje se slevou oproti lídrovi trhu. V tomto případě se však Nvidia jeví jako mnohem lepší investice než AMD, pokud nedojde k podstatné změně současné dynamiky trhu. Závod o GPU s umělou inteligencí se nadále řítí kupředu a Nvidia si prozatím udržuje vedení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz