Hlavní obsah
Finance

Ne, akcie společnosti Tesla nejsou levné. Proč je tomu tak?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto od @tchompalov - Unsplash

Tesla

Akcie klesly na několikaletá minima, ale je zde příliš mnoho nejistoty na to, abychom se spoléhali na odhady zisků a poměry P/E.

Článek

Na základě průměrného odhadu analytiků pro zisk v roce 2023 jsou akcie výrobce elektromobilů Tesla (TSLA) levnější než kdykoli předtím. Tesla se obchoduje za pouhý 28násobek forwardových zisků, což je v porovnání s jakoukoli dobou v minulosti mizerný násobek.

Než však někdo začne Teslu označovat za hodnotovou akcii, je důležité si uvědomit, že odhady zisku jsou jen odhady. Mohou být a často jsou velmi chybné.

V případě Tesly se objevují náznaky, že společnost začíná mít problém s poptávkou. Snížila ceny v Číně, což společnost nedělá, když poptávka převyšuje nabídku. Objevily se také zprávy, že společnost snižuje výrobu ve svém závodě v Šanghaji, ačkoli Tesla tyto zvěsti popřela.

Recese v roce 2023 se začíná jevit jako předem prohraná. Ve Spojených státech začínají spotřebitelé omezovat své výdaje. Ministerstvo obchodu ve čtvrtek oznámilo, že maloobchodní tržby v USA v listopadu poklesly o 0,6 %, přestože se naplno rozběhla sváteční sezóna. V tomto prostředí se drahé elektromobily nebudou prodávat zrovna nejlépe.

Na trhu s elektromobily je dnes také mnohem větší konkurence než kdykoli v minulosti, což pro stárnoucí modelovou řadu Tesly není dobré. Společnost je v USA stále dominantní, ale její podíl na trhu klesá.

Předpokládat, že příjmy budou neustále růst, je nebezpečné. Stačí se podívat na společnosti Meta Platforms (META a Coinbase (COIN), abyste pochopili proč.

Akcie giganta sociálních médií Meta vypadaly v loňském roce překvapivě levně. Společnost dosáhla v roce 2021 upraveného zisku na akcii (EPS) ve výši 13,77 USD, což představuje nárůst o 36 %. Na svém 52týdenním maximu se akcie Meta obchodovaly za 26násobek tohoto zisku. Pro dominantní společnost v oblasti sociálních médií s více než 3,5 miliardy aktivních uživatelů měsíčně a neuvěřitelnými ziskovými maržemi se tato cena zdála být příliš dobrá na to, aby byla pravdivá.

Společnost Meta by nemusela tak rychle zvyšovat svůj hospodářský výsledek, aby ospravedlnila poměr ceny k zisku (P/E). Bohužel, zisky společnosti se v důsledku řady faktorů propadly. Reklamní trh se potýká s těžkou ekonomickou situací, změny v ochraně osobních údajů v zařízeních Apple se systémem iOS poškodily cílené reklamy a hojné výdaje na virtuální realitu a iniciativy v oblasti metaverse snížily zisky. Analytici nyní očekávají, že Meta příští rok vydělá jen 7,86 dolaru na akcii, což je o 43 % méně než v roce 2021.

Akcie společnosti Meta ztratily od dosažení svého 52týdenního maxima přibližně dvě třetiny své hodnoty.

Extrémní nejistota

Podobný příběh se odehrál s kryptoměnovou burzou Coinbase. Tato společnost v době pandemického boomu kryptoměn vydělávala jako o život, když její tržby v roce 2021 vzrostly více než šestinásobně a zisk na akcii desetinásobně. V roce 2021 společnost vyprodukovala EPS ve výši 14,50 USD, což na 52týdenním maximu znamenalo hodnotu P/E nižší než 20. Když akcie Coinbase klesly, P/E se propadlo na jednociferné číslo.

Akcie Coinbase vypadaly levně, pokud jste předpokládali, že tyto zisky jsou udržitelné. Nebyly. Bublina kryptoměn splaskla, ceny se propadly a odvětvím otřásly skandály a podvody. Za první tři čtvrtletí roku 2022 vykázala společnost Coinbase čistou ztrátu 9,39 USD na akcii. Akcie se propadly o neuvěřitelných 86 % ze svého 52týdenního maxima.

Foto: Unsplash.com

Zdroj: Unsplash

Společnost Tesla čeká náročná cesta

Tesla chce v dohledné budoucnosti zvyšovat výrobu o 50 % ročně.

Společnost v posledních několika letech zvýšila své ziskové marže na působivou úroveň, ale to se dělo na pozadí silné poptávky po automobilech a omezení dodavatelského řetězce, které zvyšovaly ceny. Toto mimořádně příznivé prostředí je pryč.

Úrokové sazby výrazně vzrostly, což zvýšilo náklady na financování nového vozu. Tesla údajně začala nabízet slevu 3 750 dolarů na svůj Model 3 a Model Y pro všechny, kteří chtějí převzít auto do konce roku. To není zrovna dobré znamení.

Zdá se, že rok 2023 bude pro Teslu náročný. Tyto odhady zisku pravděpodobně nejsou realistické. Pomoci by mohla nová americká federální daňová úleva pro vozidla na elektrický pohon, která se od příštího roku vztahuje na některé modely Tesla, ale tato daňová úleva je dostupná i pro spoustu jiných vozidel.

Chybou některých investorů do Meta a Coinbase bylo, že předpokládali, že budoucnost bude vypadat stejně jako minulost. Nevzali v úvahu nejistotu.

V současné době panuje kolem výsledků společnosti Tesla v roce 2023 velká nejistota. Když vezmete v úvahu možnost, že se zisky mohou propadnout, protože i poptávka se v recesi propadne, nejsou akcie Tesly zdaleka tak levné, jak vypadají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz