Hlavní obsah

Nenechte se zmást: Výprodej společnosti Nvidia je výkřikem nákupní příležitosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Výprodej může investory děsit, ale je vhodná doba na chamtivost

Článek

Akcie společnosti Nvidia (NVDA) od vzniku ChatGPT rostou impozantním tempem a vyvolávají prudký růst akcií s umělou inteligencí. Je však na místě se ptát, zda je tato akciová rally udržitelná. Akcie se propadly, přestože 28. srpna překonaly tržní předpovědi v oblasti zisku, což naznačuje, že tržní hodnota společnosti Nvidia možná předčila růst jejího podnikání. Minulý týden akcie také prošly dramatickým poklesem kvůli nepodložené zprávě, že společnost Nvidia je předmětem federálního vyšetřování, což společnost později vyvrátila. Následoval další 4% pokles v reakci na neuspokojivé údaje z trhu práce. V důsledku toho akcie od zveřejnění zprávy o výsledcích za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2025 klesly o více než 18 %.

Navzdory těmto neúspěchům panuje stále větší shoda na tom, že tento výprodej může představovat ideální investiční příležitost. Akcie společnosti Nvidia se mohou zdát drahé s klouzavým poměrem ceny k zisku ve výši 49,5, ale rychlý růst společnosti, který se projevil zdvojnásobením upraveného zisku na akcii ve druhém čtvrtletí s podobnými předpověďmi pro třetí čtvrtletí, představuje pro potenciální investory lákavou vyhlídku. Analytici trhu předpokládají, že společnost letos vygeneruje upravený zisk na akcii ve výši 2,84 USD, což odpovídá forwardovému poměru P/E ve výši 36, a vyrovná se tak „velkolepé sedmičce“ současných gigantů, jako jsou Apple a Microsoft. Z historického hlediska analytici růst zisků společnosti Nvidia běžně podhodnocují, takže je pravděpodobné, že společnost předpokládané hodnoty překoná.

Pro investory, kteří se zaměřují na dlouhodobé vyhlídky akcií, budou budoucí plány společnosti Nvidia obzvláště lákavé. Společnost plánuje ve čtvrtém čtvrtletí vylepšit svou platformu Blackwell a předpokládá, že tento růst bude pokračovat i v roce 2025.

Pokles akcií společnosti Nvidia o 18 % během pouhých šesti obchodních seancí se může zdát jako důvod k obavám, ale při bližším zkoumání událostí, které tento pokles provázejí, není pro tak prudký pokles žádné významné opodstatnění. Po zprávě o výsledcích hospodaření akcie zaznamenaly pokles o 6,4 %, který byl přičítán slabším než očekávaným prognózám a mírnému poklesu hrubé marže, přesto však výsledky společnosti celkově překonaly předpovědi analytiků.

Spekulace o federálním vyšetřování vedly k dalšímu 9% poklesu akcií, nicméně tyto zvěsti byly později společností Nvidia vyvráceny. Nakonec došlo k mírnému poklesu akcií po slabé zprávě o zaměstnanosti. Tato zpráva, v jejímž důsledku index Nasdaq Composite klesl o 2,6 %, zřejmě přehlédla, že míra nezaměstnanosti zůstává nízká a činí 4,2 %, což naznačuje přehnanou reakci na nepříliš hvězdný růst počtu pracovních míst v srpnu.

Společnost Nvidia navíc ujišťuje investory o své solidnosti navzdory kolísání akcií po makroekonomických zprávách. Společnost má dominantní postavení na trhu grafických procesorů pro datová centra, které podporují generativní modely umělé inteligence, a tato poptávka pravděpodobně neklesne. Větší technologické společnosti jako Microsoft, Alphabet, Meta Platforms a Tesla ujišťují, že infrastruktura AI je jednou z jejich hlavních priorit, a varují před důsledky nedostatečných investic do této nové technologie.

Tito technologičtí giganti mají na infrastrukturu AI vyčleněny obrovské rozpočty, což znamená, že mírný hospodářský pokles pravděpodobně neovlivní jejich výdaje na AI. Přetrvávající tempo růstu společnosti Nvidia by tak mohlo vydržet i zpomalení ekonomiky. Nedávný pokles akcií, zřejmě způsobený nepřesně vnímanou slabostí, podporuje tvrzení, že by mohl nastat vhodný čas pro investici do společnosti Nvidia.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz