Hlavní obsah

Nvidia investovala do akcií SoundHound AI, ale měli byste i vy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Akcie SoundHound AI prudce vzrostly od chvíle, kdy vyšlo najevo, že do společnosti investovala Nvidia.

Článek

Akcie společnosti SoundHound AI (SOUN) letos prudce vzrostly poté, co vyšlo najevo, že Nvidia (NVDA) koupila akcie této společnosti. Čipový gigant provedl poměrně malou investici, když vynaložil téměř 3,7 milionu dolarů na získání 0,6% podílu ve společnosti. Tato investice byla jednou z pěti, které Nvidia ve čtvrtém čtvrtletí 2023 uskutečnila do technologických společností souvisejících s umělou inteligencí (AI).

Čím přesně se tedy SoundHound AI zabývá a měli by investoři následovat kroky společnosti Nvidia a investovat do jejích akcií?

Vytváření vlastního trhu v oblasti hlasové umělé inteligence

Než vyšla najevo investice společnosti Nvidia do této společnosti, nebyla společnost SoundHound AI zrovna známá. Společnost však navázala vztahy s řadou velkých automobilových společností, které její technologii využívají k podpoře svých technologií hlasových asistentů. Platforma společnosti je součástí zařízení, jako jsou například automobily, a její technologie AI pomáhá hlasovým asistentům komunikovat s uživateli přirozenějším a konverzačním způsobem.

Platforma SoundHound AI, kterou nazývá Houndify, toho dosahuje dvěma hlavními způsoby. Zaprvé využívá technologii převodu řeči na význam, která zpracovává řeč v reálném čase, takže zařízení rozumí jejímu významu ještě předtím, než uživatel domluví. Dále využívá technologii hlubokého porozumění významu, která pomáhá pochopit záměr uživatele a odpovídat na složité otázky.

Příkladem jeho technologie v praxi může být hlasový asistent, který je schopen poskytnout doporučení hotelu po zadání seznamu proměnných, jako je poloha, cenové rozpětí, vybavení a hodnocení hvězdičkami.

Pokrok v oblasti automobilů a restaurací rychlého občerstvení

Oblastí, ve které SoundHound AI dosáhl největšího pokroku při prodeji, je automobilový průmysl. Společnost navázala vztahy s více než 20 automobilovými značkami, mimo jiné Honda, Jeep, Hyundai, Fiat, Chrysler a RAM. V souvislosti se zprávou o výsledcích za čtvrté čtvrtletí uvedla, že získala smlouvu s významným americkým výrobcem elektromobilů a podepsala další smlouvu s velkou automobilkou, která výrazně zvýší objemy jednotek do roku 2037.

Společnost také dosahuje velkých úspěchů v oblasti rychlého občerstvení. Její hlasový asistent SoundHound for Restaurants bude přijímat telefonické objednávky, takže zaměstnanci nebudou muset přijímat hovory a budou se moci soustředit na pomoc zákazníkům. Má také řešení pro drive-thrusy a kiosky.

Společnost podepsala smlouvy s fintech společnostmi zaměřenými na restaurace, jako jsou Toast a Olo, a také s řetězci rychlého občerstvení, jako jsou White Castle a Jersey Mike's a další.

Síla společnosti SoundHound AI v automobilové a restaurační vertikále jí pomohla zvýšit tržby o 47 % v roce 2023 na 45,9 milionu USD. Pro rok 2024 přitom předpovídá tržby ve výši 63 až 77 milionů dolarů, což představuje téměř 53% růst v polovině období. Uvedla, že v roce 2025 očekává tržby přesahující 100 milionů USD.

To je sice solidní růst, ale zajímavější je kumulativní objem předplatného a rezervací společnosti SoundHound AI ve výši 661 milionů USD. Tato metrika představuje potenciální příjmy, které společnost očekává po dobu trvání podepsaných smluv. V současné době je průměrná doba trvání jejích nevyřízených smluv šest a půl roku, takže většina příjmů z těchto smluv by měla být uznána do konce roku 2031, ačkoli některé smlouvy se prodlužují na delší dobu.

Zatraceně spekulativní investice

Je snadné pochopit, proč se společnosti Nvidia SoundHound líbí, protože společnost rychle roste a má velké nevyřízené příjmy. Není také těžké si představit, že technologii SoundHound AI lze použít i v jiných odvětvích, což by mohlo urychlit její růst.

Obě společnosti také nedávno oznámily spolupráci, v jejímž rámci bude SoundHound AI nabízet hlasovou umělou inteligenci na čipu, která nepotřebuje připojení k internetu, s využitím platformy DRIVE společnosti Nvidia. Toto řešení umožní uživatelům přístup k nabídce SoundHound AI Vehicle Intelligence, kde mohou uživatelé pokládat otázky specifické pro automobily, například co znamená, když svítí kontrolka na palubní desce, a také obecné otázky, jako je vyhledání nejlepšího místa k jídlu v okolí.

Vzhledem k tomu, že se akcie SoundHound obchodují s více než 26násobným poměrem ceny k tržbám a společnost je v současné době ztrátová, jsou akcie v tuto chvíli velmi spekulativní. Její technologie vypadá působivě, ale technologie umělé inteligence se rychle vyvíjí. To, co se dnes může zdát jako špičková technologie, se v budoucnu může stát komoditou. Ačkoli je její kumulativní objem nevyřízených zakázek působivý, odpovídá to pouze asi 100 milionům dolarů ročně v příjmech za průměrnou dobu trvání jejích kontraktů, takže společnost má před sebou ještě dlouhou cestu, aby dorostla do svého současného ocenění.

Proto doporučujeme, aby investoři, pokud chtějí následovat společnost Nvidia, drželi své pozice v akciích SoundHound AI v malých objemech, stejně jako by je měli držet v případě samotné společnosti Nvidia.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz