Hlavní obsah
Finance

Dočkáme se dividendy i akcií Amazonu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

S nově zavedenou dividendou společnosti Alphabet se přední internetový prodejce právě dostal do centra pozornosti. proč?

Článek

Pro Amazon.com (AMZN) pravděpodobně nastal čas zvážit nabídku dividendy. Nejsme asi první, kdo navrhuje, že by čtvrtletní výplata měla být hlavním cílem internetového prodejce, ale návrhy budou nyní jen hlasitější, když mateřská společnost Googlu Alphabet (GOOGL 10,26 %) (GOOG 10,02 %) naskočila na výplatní pásku.

Společnost Alphabet ve čtvrtek odpoledne otočila hlavou, když zahájila vyplácení čtvrtletní dividendy ve výši 0,20 USD na akcii. To sice znamená výnos pouhých 0,5 %, ale o to nejde. Alphabet se svou tržní kapitalizací 2 biliony dolarů již není nejhodnotnější společností kótovanou na burze v USA, která nevyplácí pravidelnou výplatu. Tento odznak nyní nosí Amazon.

Není nic špatného na tom, že Amazon ignoruje výzvy, které přiměly mnoho nejcennějších technologických akcií v zemi vyhlásit dividendy. Žádná ze čtyř společností se vznešenější tržní kapitalizací nevynáší více než 0,7 %, což je v dnešní době almužna, přičemž nejlepší fondy peněžního trhu mají výnos lepší než 5 %.

Ale stále je co říct k tomu, že se peníze akcionářům vracejí. Akcie společnosti Alphabet rostou díky vydařenému čtvrtletí, ale pomáhá také to, že je k dispozici nová zářivá výplata a představenstvo schválilo zpětný odkup akcií v hodnotě 70 miliard dolarů. Sdílení bohatství má smysl, když se růst zpomalil, a to je rozhodně případ Amazonu.

Po desetiletích dvouciferného růstu tržeb zaznamenala společnost zabývající se elektronickým obchodováním v roce 2022 9% nárůst. V loňském roce se jí podařilo zrychlit tempo, když zaznamenala 12% růst nejvyššího obratu, ale to jen znamená, že dva nejhorší roky růstu tržeb za 27 let obchodování jsou shodou okolností právě ty dva poslední. Právě v tomto bodě se zralá společnost obvykle mění ve zdroj výplat investorům, ale Amazon možná není připraven jít touto cestou.

Ano, Amazon má peníze. V loňském roce vygeneroval volný peněžní tok ve výši 36,8 miliardy dolarů a v roce 2023 dosáhl nového rekordu v provozních příjmech. Jeho rozvaha má přiměřenou míru finanční páky. Problémem je, že podle analytiků Amazon letos zvýší čisté tržby o pouhá 4 %.

Překážky jsou prostě všude. Konkurence Amazonu je stále chytřejší. Fyzické masové maloobchody zvládly doručování online objednávek po městě, ale přítomnost Amazonu v kamenných obchodech není nijak působivá.

Existuje však také obava, že čínské e-shopy Shein a PDD (PDD) Temu budou se svými hluboce zlevněnými produkty nadále získávat podíl na domácím trhu Amazonu. Ačkoli jsou čínské akcie v nemilosti, PDD v posledních letech jako investice poráží Amazon. Temu inzerovala v letošním hojně sledovaném Super Bowlu.

Dokonce i v oblasti cloud computingu, kde je Amazon Web Services (AWS) žroutem, se mu dostává výzev. Zdá se, že dva technologičtí giganti s prosperujícím cloudovým byznysem - včetně společnosti Alphabet - získávají podíl v oblasti cloudu na úkor Amazonu.

Odpovědi přijdou brzy

Nebude trvat dlouho a zjistíme, zda je Amazon připraven zařadit se mezi plátce dividend: Začátkem příštího týdne oznámí své výsledky za první čtvrtletí. Do výroční schůze akcionářů zbývá necelý měsíc. I kdyby výplatu brzy nezahájila, bylo by fér, kdyby se někdo společnosti na její postoj zeptal.

Amazon není levný, jeho cena je 45násobkem předpokládaného letošního zisku. Pokud se bude cítit dostatečně pohodlně na to, aby začal akcionářům vyplácet šeky, nebude jich mnoho. Výplaty by však mohly učinit její akcie atraktivnějšími pro některé institucionální investory s mandátem k výplatě příjmů.

Tento krok by také investorům naznačil, že společnost je dostatečně spokojená se svým dlouhodobým výhledem a omezením nákladů, aby mohla začít vyplácet dividendy. Nebuďte překvapeni, pokud bude Amazon dalším technologickým gigantem, který zahájí dividendovou politiku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám